Cervantesove ostanke bodo začeli iskati še ta mesec v najstarejšem delu samostana Trinitarians v Madridu. Foto: EPA
Cervantesove ostanke bodo začeli iskati še ta mesec v najstarejšem delu samostana Trinitarians v Madridu. Foto: EPA

Španski forenzični znanstveniki so predstavili načrt iskanja ostankov Miguela de Cervantesa s posebnim radarjem. Avtor slovitega Don Kihota naj bi bil pokopan v samostanu Trinitarias v Madridu, natančna lokacija pa ni znana.

Umrl naj bi 22. aprila 1616 in bil pokopan dan pozneje, verjetno v samostanski cerkvi. Da bi bil pokopan znotraj samostana, je bila njegova želja, a nekateri strokovnjaki dvomijo, da je bila izpolnjena. Tako natančna lokacija pokopa pravzaprav ni znana, kje bi njegovi posmrtni ostanki lahko bili, pa je še manj jasno - glede na to, da so samostansko stavbo že nekajkrat restavrirali, poroča BBC.
Ostanke bodo skušali locirati s posebnim radarjem. Po pričakovanjih naj bi skeniranje, izkop in analiziranje kakršnih koli najdb trajalo več mesecev. Začeli bodo preiskovati tla in stene najstarejšega dela samostana. "Radar nam seveda ne more povedati, ali gre za telo pisatelja, lahko pa nakaže prostor pokopa," je povedal vodja raziskave Luis Avial. "Georadar lahko zgolj odkrije lokacijo ... nato pa je na vrsti najobčutljivejše delo," je še dodal, namreč izkop in proces identifikacije. Celoten proces raziskovanja ocenjujejo na 100.000 evrov.

Cervantes, ki je leta 1616 umrl v revščini, velja za enega najpomembnejših španskih piscev. Knjiga Bistroumni vitez Don Kihot iz Manče oziroma krajše Don Kihot velja za eno najširše branih in prevajanih knjig po svetu. Roman mu je prinesel slavo, ne pa bogastva.