Drugo
Amfiteater v Rimu, ki se ga je pozneje prijelo ime Kolosej, je začel graditi rimski cesar Vespazijan med letoma 70 in 72, leta 80 pa ga je dokončal Tit, prav tako pripadnik flavijske dinastije, zaradi česar je poznan tudi kot Flavijski amfiteater.
Amfiteater, ki se ga je pozneje prijelo ime Kolosej, je začel graditi rimski cesar Vespazijan med letoma 70 in 72, leta 80 pa ga je dokončal Tit, prav tako pripadnik flavijske dinastije, zaradi česar je poznan tudi kot Flavijski amfiteater. Foto: EPA
Kolosej, Rim
Kolosej je ena najbolj obiskanih znamenitosti 'večnega mesta', letno ga obišče približno šest milijonov ljudi. Foto: EPA
Kolosej
Kolosej je največja sklenjena zgradba rimske antike, in sicer meri v višino 57 metrov, pokriva pa skoraj 20.000 metrov površine. Foto: EPA

Dodaj v

V zidove Koloseja vpisali začetnici in dejanje zapečatili s selfijem

Novembra lani Rusu naložili 20.000 evrov kazni
9. marec 2015 ob 11:34,
zadnji poseg: 9. marec 2015 ob 12:32
Rim - MMC RTV SLO

Ostanki rimskega Koloseja so bili priča marsičemu. Pred dvema tisočletjema predvsem gladiatorskim bojem, zadnje čase pa množicam turistov, med katerimi se vsake toliko najde kdo, ki želi v antični spomenik zapisati svoje ime. Nazadnje sta svoji začetnici v Kolosej vrezali ameriški turistki, ki ju zdaj čaka sodnik za prekrške.

Turistki iz Kalifornije, stari 21 in 25 let, sta se konec preteklega tedna neopazno izmuznili iz vodene skupine in s kovancem v ostanke antičnega zidu vrezali približno 8 centimetrov visoki črki N in J, da pa njuno "delo" ne bi ostalo neopaženo, sta v duhu časa dejanje ovekovečili s selfijem. Takrat ju je po poročanju Guardiana ustavila policija in ju aretirala zaradi povzročene škode na stavbi zgodovinske in umetniške vrednosti. Turistki sta se za svoje dejanje po aretaciji opravičili: "Obžalujeva, kar sva storili. Nisva se zavedali, da je stvar tako resna. Zdaj si bova zapomnili za vse življenje."

Ker gre za ruševino, se Kolosej ne ceni dovolj
Da je vsakršno uničevanje zidov strogo prepovedano, turiste opozarjajo napisi tako v italijanskem kot angleškem jeziku. Vendar se obiskovalci za takšne prepovedi pogosto ne zmenijo, saj prizorišča, kakršni sta Kolosej ali pa Forum Romanum, dojemajo drugače kot druge historične znamenitosti, so prepričani upravitelji arheološke dediščine Rima.

"Razlog je v različni percepciji. Muzeje dojemajo kot cerkve, svete prostore, kjer je vsaka stvar izredno dragocena. Drugače pa je pri Koloseju, ki je ruševina in že tako oplenjen spomenik," je dejal predstavnik upravitelja, ki skrbi za rimsko arheološko dediščino.

V svojih zlatih časih je Kolosej sprejel tudi do 73.000 ljudi, ki so spremljali gladiatorske igre. V srednjem veku je marsikateri antični amfiteater postal pravi kamnolom, iz katerega so odnesli gradbeni material za gradnjo novih stavb, nič drugače ni bilo s Kolosejem. V njem so si uredili bivališča, delavnice, ga uporabljali kot bogoslužne prostore in celo trdnjavo, del materiala pa uporabili za nove gradnje. Kljub temu je Kolosej vsa ta stoletja uspešno kljuboval pozabi in tudi prehudemu barbarskemu plenjenju, v 19. stoletju pa doživel pomembno restavracijo.

Turistkama grozi visoka kazen
Pri šestih milijonih ljudi, ki vsako leto obiščejo Kolosej in Rimski forum, varnostne službe nimajo lahkega dela. Po nedavnih grožnjah Islamske države so nadzor še poostrili, vendar pozorni ostajajo predvsem na turiste, ki ne kažejo dovolj spoštovanja do spomenikov. Pred nekaj meseci je nekaj podobnega storil 42-letni ruski turist, ki je v zid Koloseja vpisal 25-centimetrsko črko k. Sodišče ga je obsodilo na štiri mesece pogojne zaporne kazni in mu naložilo 20.000 evrov, ki pa jih zaradi pomanjkanja sredstev ni plačal.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
couch commander
# 09.03.2015 ob 12:01
"Obžalujeva, kar sva storili. Nisva se zavedali, da je stvar tako resna. Zdaj si bova zapomnili za vse življenje."

Seveda američani tega ne razumejo... če pa je vse, kar ni indijanskega, staro največ 500 let... Potem pa naletijo na 4x starejšo stvar pa so zmedeni...

A da bi kdo kaj rekel čez njih ali se jim celo podpisal ali kako drugače skrunil kak njihov spomenik.... katastrofa!
Sio07
# 09.03.2015 ob 11:58
Nekaj mesecev nazaj je nekaj podobnega storil 42-letni ruski turist

Pa ti ne bi smelo biti samoumevno...
Peter F.
# 09.03.2015 ob 12:19
Američani so zgolj na tisto celino preseljeni Evropejci. Njihova zgodovina je tudi naša zgodovina. In obratno.
Ne vem kaj tle eni trobezljate neumnosti.
ZeK
# 09.03.2015 ob 12:20
no, ne sedaj američanov pljuvati.
kako pa mi skrbimo za kulturno in naravno dediščino?
še v drevesa nekateri zapisujejo svoje inicialke.
Skippy
# 09.03.2015 ob 15:27
Ne, islamski skrajneži bi ga podrli z bagrom, krivi pa bi bili Američani.
ThinkIt
# 09.03.2015 ob 13:51
"Turistki sta se za svoje dejanje po aretaciji opravičili: "Obžalujeva, kar sva storili. Nisva se zavedali, da je stvar tako resna. Zdaj si bova zapomnili za vse življenje.""

Kaj v Zda tudi "vrežete" svoji začetnici v naključne zgradbe v okolici?
KLIPAN
# 09.03.2015 ob 14:50
Naj to naredita rec. na Kipu svobode.
Česa bi ju obsodili?
Najmanj terorizem jima ne uide.
Kunigunda1
# 09.03.2015 ob 15:08
... slovenski ...
Kunigunda1
# 09.03.2015 ob 15:07
Še dobro, da sta samo vrezali svoji inicialki. Islamski skrajneži bi storili kaj drugega - in slevenski levaki bi jim ploskali.
gledaec
# 09.03.2015 ob 15:00
@ Peter F. Če smo malo zlobni so Američani tisti Evropejci, ki so tja pobegnili ali bili nagnani......
Untamle
# 09.03.2015 ob 11:49
Ko sem prebral naslov, mi je bilo praktično samoumnevno da gre za stereotipnega američana, ki je brez spoštovanja do česarkoli tujega.
alcatraz
# 09.03.2015 ob 12:26
kolosej je tako pomeden, da ne najdeš na celem objektu niti enega najmanjšega kamenčka, da bi si ga domov za spomin odnesel. Zgloncan do najdrobnejšega peska. :)
Kazalo