V cene prodanih slik niti ni všetih tistih 12 odstotkov, kolikor mora kupec praviloma odšteti še dražbeni hiši. Foto: Reuters
V cene prodanih slik niti ni všetih tistih 12 odstotkov, kolikor mora kupec praviloma odšteti še dražbeni hiši. Foto: Reuters
Varno je reči, da je so Ženske iz Alžira najdragocenejša Picassova slika, ki še ostaja v zasebni lasti. Uvršča se v sam vrh njegovega ustvarjanja, ob Guernico in Gospodične iz Avignona. V ponedeljek gre pod dražbeno kladivo. Foto: Christie's

Sliko L’allée Des Alyscamps je Van Gogh leta 1881 naslikal v istoimenski antični nekropoli v francoskem mestu Arles. Na Sothebyjevi dražbi v New Yorku je torej prinesla vrtoglavih 66 milijonov dolarjev. To je najvišja vsota, ki jo je kakšno van Goghovo delo doseglo že od leta 1998. (Rekord sicer še vedno drži Portret dr. Gacheta, ki so ga leta 1990 prodali za 82,5 milijona dolarjev.)

Nizozemski slikar Vincent van Gogh (1853-1890) velja za predhodnika ekspresionizma in z neposrednim slikarskim izrazom za enega najpomembnejših utemeljiteljev modernega slikarstva.

Za isto sliko še pred desetletjem petkrat manj denarja
Za sliko so si pred prodajo obetali okrog 40 milijonov dolarjev, a je njihova pričakovanja na koncu presegel kitajski zasebni zbiratelj. V Azijo so pravzaprav odpotovala tri najdražje prodana dela, kar lepo pokaže vse večjo globalizacijo v svetu kupcev umetnin z najglobljimi žepi. Še posebej zanimiv podatek je, da se je ista slika na dražbi prodajala že leta 2003, pa so zanjo takrat komajda iztržili 12 milijonov dolarjev: kupna moč na trgu je trenutno torej neverjetno močna.

Visoko vsoto so iztržili tudi za sliko vodnih lilij francoskega impresionista Clauda Moneta, ki je bila prodana za 54 milijonov dolarjev. Celotni izkupiček dražbe je bil druga najvišja vsota za dražbo impresionistov v Sothebyjevi zgodovini.

Bo v ponedeljek padel svetovni rekord?
Svet trgovcev z umetnostjo sicer zdaj že napeto čaka ponedeljek, ko hiša Christie's pripravlja svojo dražbo, Looking Forward to the Past (Veselimo se preteklosti), ki bo posvečena impresionistični, moderni in sodobni umetnosti. Pod kladivo pošiljajo Picassovo sliko, ki bi prav lahko podrla rekord najdražje prodane umetnine v zgodovini. Pisano kubistično platno Les femmes d'Alger (Version O) je lastnika nazadnje na dražbi zamenjalo leta 1997, takrat za vsoto, trikrat višjo od napovedane. Tokrat so pričakovanja visoka: če bo slika res šla v promet za 140 milijonov dolarjev, bo to najvišja na dražbi dosežena cena za kako umetnino.