Drugo

Poudarki

  • Miro Cerar: Stvari niso črno-bele, do ministrice se pojavljajo različna stališča
NSK
NSK je zahtevo v pismu, ki ga je na na zadnji seji sveta 26. novembra prebral predsednik sveta Metod Pevec, strnil v šest točk. Med drugim meni, da je vodenje ministrstva za kulturo izrazito politično in nestrokovno. Foto: BoBo
Julijana Bizjak Mlakar
Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je prepričana, da uživa podporo tako premierja kot vodstva svoje stranke DeSUS. Glede na pisma podpore, ki jih dobiva, in odzive na terenu, misli, da je zadovoljna tudi večina kulturnikov. Foto: Bobo
Metod Pevec
Po besedah Metoda Pevca bo letošnje leto katastrofalno: v proračunu je deset milijonov evrov manj, osem milijonov jih bodo morali porabiti za uskladitev plačnih nesorazmerij, torej za plače v javnih zavodih. "Očitno bo manjkalo precej več, kot se zdi in kot zdaj ministrica govori." Foto: Bobo

Dodaj v

Večina članov NSK odstopa, vseeno na sestanek k predsedniku DZ-ja

Premier Cerar se na njihov poziv k razrešitvi ministrice ni odzval
18. december 2015 ob 08:42,
zadnji poseg: 18. december 2015 ob 09:17
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ker Nacionalni svet za kulturo (NSK) do dne, ko je postavil rok, ni prejel odgovora premierja Mira Cerarja o razrešitvi ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar, bo večina članov danes odstopila. Dobili pa so vabilo na petkov sestanek s predsednikom DZ-ja Milanom Brglezom, ki se ga bodo kljub odstopu udeležili.

"Zdi se nam higienično, da podrobneje pojasnimo, če jih kar koli zanima," je pojasnil predsednik NSK-ja Metod Pevec. Na sestanek jih je sicer povabil tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Tadej Slapnik, vendar je, kot pravi Pevec, oboje prepozno.

Danes bo tako pet članov sedemčlanskega sveta – poleg Pevca še Milena Mileva Blažič, Andrej Blatnik, Sonja Ana Hoyer in Alja Predan – poslalo odstopno izjavo. Člana sveta ostajata Uroš Lajovic in Jadranka Plut. Prvi se zahtevi NSK-ja po razrešitvi ministrice ni pridružil, Jadranka Plut pa je očitke proti ministrici, ki so bili podlaga za poziv k njeni odstavitvi, podprla, ni pa se pridružila odstopu. Pozivu NSK-ja se je pridružila, ker se strinja z oceno nevzdržnega stanja v kulturi, za odstop pa se ni odločila, ker v tem posvetovalnem organu vlade vidi odgovornost ne le do nosilcev oblasti, ampak predvsem do civilne družbe na področju kulture.

Prepričana je, da bo z odstopom NSK-ja ogrožena tudi avtonomnost tega ključnega organa civilnega dialoga. "V primeru nadaljnjega pomanjkanja posluha trenutne vladne koalicije bodo o njegovi usodi odločali prav tisti, ki ne zmorejo ali pa zaradi lastnih interesov nočejo razumeti," je pred dnevi zapisala Plutova.

Ob odstopu članov se postavlja vprašanje, ali bo treba svet zamenjati v celoti ali samo manjkajoče člene. Predsednika in člane sveta izmed osebnosti, ki uživajo javni ugled, za petletni mandat imenuje DZ na predlog vlade. Po dosedanji praksi Pevec predvideva, da se bo zgodilo slednje.

Trenutni člani so bili imenovani julija lani, pred imenovanjem Julijane Bizjak Mlakar za ministrico. Kot je podrobneje pojasnil Pevec, so mandat prevzeli v času, ko je obstajalo upanje, da bo v kulturi drugače, napovedane temeljite spremembe pa se zdaj ne uresničujejo.

Manjkalo bo precej več sredstev, kot napoveduje ministrica
"Nam pač kultura razpada na vladni del, ki je zaščiten s kolektivnimi pogodbami, sindikati in še marsičim, in nevladni del, ki amortizira vsa varčevanja, vse ukrepe in kjer se zgodijo samo omejitve." Letošnje leto bo po Pevčevih napovedih zato katastrofalno: v proračunu je deset milijonov evrov manj, osem milijonov jih bodo morali porabiti za uskladitev plačnih nesorazmerij, torej za plače v javnih zavodih. "Očitno bo manjkalo precej več, kot se zdi in kot zdaj ministrica govori," je še dodal.

Cerar: Stvari niso črno-bele
Premier Miro Cerar je v Bruslju v izjavi novinarjem spomnil, da so člani Nacionalnega sveta za kulturo postavili ultimat za odstavitev ministrice, v sredo pa jim je poslal pismo, v katerem jih je opozoril, da tak pristop ni najboljši. Kot pravi, jim je ponudil možnost, da v pogovoru z njegovim državnim sekretarjem lahko konkretneje predstavijo videnje dela ministrice in stanje na področju kulture. "Ko se bom s tem seznanil, bom o tej zadevi razmišljal dalje," je dejal.

Poudaril je, da se med kulturniki o ministrici pojavljajo različna stališča in stanje ni črno-belo. Nekateri jo kritizirajo, nekateri pa mu po njegovih besedah izrecno pišejo - med njimi direktorji kulturnih zavodov -, da jo zelo podpirajo. Vnovič pa je napovedal, da bodo na začetku prihajajočega leta ovrednotili delo vlade in posameznih ministrov ter ugotovili, ali je razlog za kakšen ukrep.

Ministrstvo: Storjeni so bili bistveni premiki, delamo dobro
Na ministrstvu trdijo, da očitki NSK-ja ne držijo. V 14 mesecih ministrovanja Julijane Bizjak Mlakar so bili na področju kulture in še posebej financiranja storjeni bistveni premiki, vse pa sta, kot poudarjajo, vodili dve temeljni načeli: javni interes in enakost zakonodaje za vse. Na kulturo je bilo v letih 2014 in 2015 razporejenih več sredstev kot v letu 2013, velik uspeh pa je bila pridobitev 34,5 milijona evrov nepovratnih evropskih sredstev iz finančne perspektive 2014-2020 in sredstev z drugih ministrstev. "Ministrstvo dela dobro, uspešno uresničuje vizijo in intenzivno rešuje probleme na vseh področjih kulture, pri čemer v največji meri v okviru finančnih zmožnosti ministrstva sledi tudi nacionalnemu programu," so zapisali in dodali, da vsi postopki potekajo transparentno.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
maximinus
# 17.12.2015 ob 17:19
pri nas se ceni samo govedarska kultura in seveda finančno izplačljiva tretjerazredna komerciala.
konc-koncev, kakšna kultura - takšen narod.
žalostno
tim sein
# 17.12.2015 ob 17:06
Ojej... spet ni tapravi NSK...
vrtojb5
# 18.12.2015 ob 09:33
sej ne rabimo tega ministrstva
nikefor
# 17.12.2015 ob 17:21
in zakaj bi se julka sekirala zarad tega, sej če ima politično podporo (ki jo očitno ima), je to zanjo en problem manj, ki se bo kar sam odstranil in si bo v trzinu sestavila nov NSK ki ji bo bolj všeč
pirančan
# 18.12.2015 ob 10:29
Cerar se ne zaveda, da se podpora volilcev manjša prav zato, ker motovili in se spreneveda. Je mar ministrica božanstvo, da se ji ne sme povedati, da dela slabo? S tem, ko Cerar odreka NSKju (oz komurkoli drugemu) pravico, da se izrazi o delu politika, uvaja zelo nedemokratično obliko vodenja države. In ker je govor o najbolj nesposobni in najbolj spletkarski članici njegove vlade, je vse skupaj še bolj žalostno.
povzetek
# 18.12.2015 ob 09:42
Kaj pa ima predsednik DZ z reševanjem problemov na MzK?
Torek
# 18.12.2015 ob 10:31
Na ministrstvu trdijo, da ministrstvo dela dobro. Kar pa ni najboljša rešitev.
Murglie
# 18.12.2015 ob 10:19
Čas je, da se SMC neha sprenevedat o podpori JBM in ščitit njeno spletkarsko-gospodinjsko vodenje za narod najpomembnejšega ministrstva!!!
kopibrejk
# 19.12.2015 ob 19:14
Dobro skrita novica.
pateruros
# 18.12.2015 ob 13:58
Tišina. Žalost. Tema.
Murglie
# 18.12.2015 ob 10:22
DZ imenuje člane NSK.
pateruros
# 17.12.2015 ob 17:27
Na mzk-ju ostajajo samo še polpismeni prestrašeni ritolizniki, vsi normalni in pokončni so pobegnili pred tajfunom JBM. Za njo bo na ministrstvu ostalo popolno opustošenje: finančno, moralno, človeško. Čas je za upor.
Kazalo