Čeprav ga številni poznajo predvsem po premogovništvu, Velenje skriva tudi bogato preteklost in tradicijo, vse te njegove značilnosti – zgodovina in sedanjost – pa se bodo izrazile tudi v dogodkih EPK-ja. Foto: Zavod Maribor 2012
Čeprav ga številni poznajo predvsem po premogovništvu, Velenje skriva tudi bogato preteklost in tradicijo, vse te njegove značilnosti – zgodovina in sedanjost – pa se bodo izrazile tudi v dogodkih EPK-ja. Foto: Zavod Maribor 2012
Pevski zbor, dva pianista na digitalnih in analognih klaviaturah, tolkalna skupina Slovenski tolkalni projekt in solisti bodo izvedli svojstveno poustvaritev scenske kantate Carla Orffa iz leta 1937. Orff se je naslonil na rokopis srednjeveških nemških in francoskih pesmi iz 12. in 13. stoletja. Ljubezenske, pivske in večinoma veseljaške pesmi so si svetovni sloves prislužile prav z Orffovo uglasbitvijo Carmina Burana. Slovenski tolkalni projekt z imenom Carmina Burana bo v izvedbo vključil več zborov, digitalne in analogne klaviature ter elektronska tolkala, kar daje glasbenemu delu svežino in pridih 21. stoletja. Koncert bodo v živo spremljali tudi izbrani videoumetniki. Foto: EPA

Velenje se v skupni zgodbi EPK-ja predstavlja s 24 projekti, pri čemer je program zasnovan tako, da vključuje razpon prireditev od visoke kulture do ljubiteljske in društvene dejavnosti ter produkcije izobraževalnih ustanov, je na novinarski konferenci v Velenju povedala direktorica Festivala Velenje Barbara Pokorny. Festival Velenje je tudi največji producent projektov EPK v Velenju.

Vrednost letošnjega programa v okviru EPK-ja v Velenju je 978.000 evrov, od tega producentom polovico zneska krije zavod Maribor 2012, polovico pa Mestna občina Velenje. Pokornyjeva je ob tem poudarila, da imajo v Velenju vsi producenti podpisane pogodbe, financiranje za zdaj poteka dobro, pogajajo pa se le še za mrežne projekte.

Prihodnja dva tedna bosta najbolj EPK-jevsko živahna
Kar tretjina programa EPK-ja v Velenju - to je osem velikih projektov - se bo zvrstilo v prihodnjih dveh tednih, od 15. do 30. junija. Na velenjskem gradu bo 15. junija izveden projekt Šaleški študentski oktet v mestu, 16. junija se začenjajo Poletne kulturne prireditve z več kot 60 dogodki čez vse poletje, 18. junija pa Galerija Velenje odpira mrežni projekt Uf, industrija in v okviru tega razstavo Gorenje z vizijo. Nato se 20. junija začenja mednarodni literarni festival Lirikonfest, 23. junija pa se končuje projekt Promenada.

Carmina Burana za mlajšo generacijo
V Velenju bo pestro tudi 28. junija, ko bodo v Vili Bianci najprej odprli razstavo Velika forma, isti dan pa bodo nato na Titovem trgu, v primeru slabega vremena pa v Domu kulture Velenje, izvedli scensko kantato Carmina Burana skladatelja Carla Orffa. Zadnji v sklopu večjih dogodkov v juniju bo 30., ko Velenje gosti peto mednarodno tekmovanje pihalnih orkestrov.

Idejni vodja projekta izvedbe dela Carmina Burana, Dejan Tamše iz zasedbe STOP - Slovenski tolkalni projekt, je povedal, da bo v projektu sodelovalo več kot 100 pevcev, trije operni pevci in deset glasbenikov. Delo Carmina Burana bo Tamše ob sodelovanju z glasbenikom Rokom Golobom v sodobnejši obliki skušal približati mlajšim generacijam.

V sklopu projekta Poletne kulturne prireditve Festivala Velenje pa bo od 16. junija do 2. septembra organiziranih več kot 60 različnih dogodkov, največ glasbenih, 24, ki bodo v Velenje pripeljali goste iz desetih držav.

"Pikino mesto" pač ne spregleda otrok
Zelo bogat bo program za otroke, namenjenih jim je 18 različnih dogodkov, je poudarila Pokornyjeva in spomnila, da se Velenje v EPK vključuje predvsem z otroškimi in mladinskimi programi. Letošnje kulturne prireditve so vredne 130.000 evrov in v Velenju potekajo že 28. leto.

Med drugim bodo v Velenju to poletje nastopili Jararaja, Massimo Savić, Tadej Toš, Josipa Lisac, Oxford Youth Orchestra in drugi. Glavnina prireditev bo potekala na prostem in bodo z izjemo nekaj finančno zahtevnejših prireditev brezplačne.