Arheologi sami priznavajo, da so bili nad najdbo presenečeni: niso pričakovali, da se na tem območju še skrivajo veliki neodkopani kosi. Foto: Apsara / Ea-Darith
Arheologi sami priznavajo, da so bili nad najdbo presenečeni: niso pričakovali, da se na tem območju še skrivajo veliki neodkopani kosi. Foto: Apsara / Ea-Darith
Angkor Wat
Arheološki park Angkor je eno najpomembnejših arheoloških najdišč v jugovzhodni Aziji. Njegova najslavnejša spomenika sta templja Angkor Wat in Bayon. Unesco je park na seznam ogrožene kulturne dediščine uvrstil zaradi nevarnosti ropanja in nevzdržne rasti turizma. Foto: Reuters
Številni kipi Bude so bili v času vladavine Džajavarmana VIII. (sredi 13. stoletja) uničeni, saj je vladar v deželo hotel vrniti brahmanizem. Tiste, ki so ostali, so večinoma izropali, nekatere pa so budisti za lastno varnost zakopali. Prava arheološka terna bi bila zdaj še najdba kipa Bude, ki je verjetno stal v bolnišnici. Foto: Apsara

Iz državne agencije Apsara, ki upravlja arheološki park, so sporočili, da je najdba najpomembnejše odkritje v Angkorju po letu 2011, ko so odkrili dva velika reliefa Bude.

Angkor je bil od 9. do 15. stoletja glavno mesto kmerske države, ki se je raztezala tudi čez dele današnjih Laosa, Vietnama in Tajske. Na vrhuncu njegove moči je v mestu, ki je imelo več kot milijon prebivalcev, stalo več sto templjev. Arheološki park Angkor je danes ena največjih turističnih zanimivosti v jugovzhodni Aziji, letno v njem naštejejo več kot dva milijona obiskovalcev.

V zadnjih desetletjih so arheologi raziskali obsežne površine parka, izkopavanja pa še vedno prinašajo nove najdbe.

Velikan brez okončin
Kip iz peščenjaka ima sicer odlomljene roke in noge, telo in glava z lepo izklesanimi detajli pa sta po besedah arheologov dobro ohranjena. Pokopan je bil le približno 40 centimetrov pod tlemi, Kot varuh je nekdaj stal nad poslopjem bolnišnice, zgrajene v času kralja Džajavarmana VII.

Ta bolnišnica je bila ena od več kot stotih, ki jih je dal kralj v 12. stoletju postaviti po svojem imperiju. Vsaka nadaljnja najdba na tem izkopavališču bi lahko pomenila dragocen uvid v delovanje bolnišnic in življenje povprečnega človeka v tistem času, o čemer vemo le malo.

Francoski arheologi so že pred stotimi leti na ključnih mestih v Angkor Thomu locirali položaj štirih bolnišnic, ki pa do danes še niso bile izkopane. Leseni deli bolnišnic so seveda že davno prepereli, ohraniti pa so se morale kamnite kapele.

Kakšni zakladi se še skrivajo pod rastjem?
Najnovejše raziskave so potrdile tudi obstoj nekdanjega tempeljskega mesta Mahendraparvata v bližini že izkopanega templja Angkor Vat. Odkritje je arheologe razveselilo tudi zato, ker menijo, da večina ostankov mesta, ki jih danes prekriva džungla, še ni bila izropana.

V času francoske kolonialne oblasti in Rdečih Kmerov (1975—79) je bilo veliko kamboških arheoloških zakladov neprecenljive vrednosti ukradenih, tudi iz templja Ankgor Vat. Kamboška vlada si že več let prizadeva, da bi jih izsledila. Nekaj so jih v evropski in ameriški muzeji že vrnili.