Drugo
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 8 glasov Ocenite to novico!
Načrti za obrambo Beneške republike pred Turki so da Vincija pripeljali k reki Vipavi in jo tako, na osnovi njegovih ohranjenih skic, postavili v kontekst »Poti Leonarda da Vincija«. Foto: Zavod za turizem TRG Vipava (Facebook)

Dodaj v

Vipava, postaja na "kulturni poti Leonarda da Vincija"?

"Uomo universale" je bil tudi vojaški strateg
8. september 2017 ob 17:14
Vipava - MMC RTV SLO, STA

Občina Vipava se vključuje v evropski projekt, s katerim se bodo povezali v novo evropsko kulturno pot Leonarda da Vincija. Poleg Slovenije bodo sodelovale še nosilki projekta Italija in Francija ter Avstrija, Vatikan, Nemčija, Anglija, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Rusija, Škotska, Španija, Švica in tudi ZDA.

"To bo še dolga pot. Nismo se še prijavili, vendar smo vpeti v ta projekt," je na predstavitvi v Vipavi povedal župan Ivan Princes.

Projekt začenja Leonardovo rojstno mesto Vinci, ki leži v bližini Firenc, ob bližajoči se 500-letnici smrti (1452-1519) tega vsestranskega genija - izumitelja, znanstvenika, anatoma, inženirja, arhitekta, slikarja in kiparja. V projektu želijo skozi poti Leonardovega bivanja in dela zajeti glavna obdobja njegova življenja in osvetliti njegovo osebnost. Bil je humanist, čigar ideje lahko oblikujejo novega evropskega človeka. Izhodišče je v priznanju univerzalne vrednosti človeka, ki je učinkovito izražena v znameniti risbi Vitruvijev človek.

Leonardo, državljan sveta
Zapisi iz ohranjene dediščine Leonarda da Vincija pričajo o tem, da so njegove poti segle tudi na slovensko ozemlje. Zato so na današnji predstavitvi poudarili predvsem pomembnejše poudarke iz življenja velikega umetnika in razloge, ki so ga pripeljali tudi v Vipavo. Da Vinci je kraje obiskal leta 1500, ko mu je Beneška republika naročila izvedbo študije za zaščito območja pred turškimi vpadi.

Kar dvajsetkrat več turistov?
Princes je povedal, da želijo osnovati evropsko združenje vseh držav, kjer je Leonardo da Vinci preživel precej časa. "Če nam uspe s sodelovanjem pri tej evropski kulturni poti, bomo pridobili posebno blagovno znamko. Ta bo po zgledu recimo Toskane precej pripomogla k prepoznavnosti naših krajev in na primer vinarjev, ki bodo svoja vina lahko prodajali po višjih cenah. Vsekakor pa to pomeni, da se bo za deset-, mogoče dvajsetkrat povečalo število turistov," je dejal vipavski župan.

Podporo projektu je dalo tudi ministrstvo za kulturo. Če bodo Vipavci uspeli s projektom, bo v Vipavi sedež te evropske kulturne poti za Slovenijo.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
oleander
# 09.09.2017 ob 13:46
in most cez reko do gaja znova potegniti tako, kot je bil zamisljen v renesansi, da gre os skozi vhod na dvorisce grascine in na drugi strani le te v park. to kar so naredili z betoniranjem nad samim izvirom, je barbarsko. in gostilna podskala je sestavni del tega maloumja.
urigeller
# 08.09.2017 ob 20:21
Kolikor vem , ste ga izvolili občani Vipave , na naslednjih volitvah imate vse možnosti , da izvolite drugega ali drugo !
oleander
# 09.09.2017 ob 13:50
je pa treba pohvaliti malo restavracijo pod farovzem, kjer znajo kuhati, in to celo dosti boljse kot v bolj znanih restavracijah a la majerija, in za bolj sprejemljive cene. pod farovzem je pravi bisercek.
oleander
# 09.09.2017 ob 13:47
ps. saj se rece tistemu kiosku podskala, kajne.
axis
# 09.09.2017 ob 12:20
Keflavik, vsaj na tečaj osnovnih gostinskih veščin. lokal, ki bi lahko posloval do poznih večernih ali celo nočnih ur, s postrežbo, ki jo nudi okolica ( edini lokal v Ajd - Vip območju, kjer dobiš le union in laško - kot pred 40 leti) brez ponudbe vin, da ne govorimo o arhitektonsko oblikovalski revščini notranjosti.
ennui
# 08.09.2017 ob 17:29
Princes bo pa tudi dosmrtni župan Vipave, vidim :)
rokers
# 09.09.2017 ob 16:28
Vipava je še en od biserov, ki jih ne znamo urihtat, prodajat, tržit. Stene v Gradiški in Podraški turi, če bi se uredile, bi lahko predvsem pozimi pritegnile ogromno število plezalcev, za downhille je ogromno terena: tako z Nanosa, kot z Gore, kot na drugi strani s Socerba. Vipavska Bela je tako plezalski raj, soteska pa neodkrit zaklad, a na žalost je voda zelo umazana. Sama Vipava ima lepo arhitekturo in okrog izvira bi lahko urihtali res lep plac. Kamp pa je že videt od daleč da ne gre, čeprav so vsi pogoji, da bi stvar laufala..Bem zame še bolje, da ni gužve..Ampak, da Vipavci ne bodo izpostavljeni, dosti bolje ni niti kje drugje (čez Javornike oz Črni Vrh je Lajšt, kjer celo ne poštimajo poti do slovenske posebnosti: normalen človek ne more do Idrijskih klavž ker je most porušen)..Pač ne znamo, nočemo, ne moremo - rabli bi več Leonardov, lahko pa nas on reši po 500letih
KEFLAVIK1
# 09.09.2017 ob 09:14
samo še kapacitete za nastanitev turistov je potrebno urediti, ker zdaj je bolj malo tega v Vipavi in okolici
pa gostišče Podskala urediti, ker tam je ena velika črna točka Vipave
in najemnico kampa Tura odsloviti in dati kamp v upravljanje nekomu, ki bo privabljal goste, ne pa jih odganjal
kristjan31
# 08.09.2017 ob 19:22
@ennui Za moje pojme bi moral biti tale Princes že zdavnaj odstavljen kot župan, ker ima že veliko masla na glavi ( nakup parcel za male pare in prodaja za velike itd. ), dve funkciji v eni ( župan pa še podjetje ima-vetrinarstvo ). Kako je to možno v naši preljubi domovini? Pa še nihče ga noče odstaviti!
Kazalo