Drugo
Takole so Tutankamona rekonstruirali za dokumentarec, ki ga bo v nedeljo premierno predvajala britanska televizija. Foto: BBC
Tutankamon
Leta 2010 je DNK-analiza več mumij pokazala, da je bil Tutankamonov oče faraon Ehnaton, njegova mati (na fotografiji) pa Ehnatonova sestra, katere ime je še neznano. Foto: EPA
Leta 2005 so naredili računalniško tomografijo Tutankamonove njegove mumije, ki je pokazala, da faraon ni umrl zaradi udarca v glavo, marveč zaradi poškodbe noge. Nekaj dni po poškodbi, ki bi lahko nastala zaradi padca z vozu, je morda umrl zaradi sepse.
Ugotovitve zadnjih let pričajo o tem, da Tutankamon ni bil žrtev umora, niti ni padel z voza in ga ni ubila kakšna zver, kot so bile najpogostejše domneve. Raziskave so pokazale, da je trpel za kostno boleznijo, med drugim naj bi imel tudi kepasto nogo, njegova smrt pa naj bi bila posledica kombinacije kostne bolezni z malarijo. Foto: Reuters
Če Tutankamon ni naredil vtisa na sočasne kroniste - bil je relativno nepomemben faraon, zaradi česar je tudi njegova grobnica ostala skrita in neopažena tako dolgo -, pa je z odkritjem v 20. stoletju postal simbol Starega Egipta. Foto: Alamy / BBC

Dodaj v

Virtualna avtopsija razkrila "pravi obraz" Tutankamona

Smrt pri 19 letih ni bila ravno naključje
24. oktober 2014 ob 09:03,
zadnji poseg: 24. oktober 2014 ob 11:41
Ljubljana - MMC RTV SLO

Egipčanski faraon Tutankamon, ki je bil tradicionalno prikazovan kot lepotec pravilnih potez, je bil v resnici veliko bolj nesrečnega videza, ugotavlja nova študija. Kot otroka incesta ga je pestila cela vrsta genetskih napak.

Tutankamonova slavna posmrtna maska naj bi bila v resnici neke vrste "fotošop". Nedavna raziskava je razkrila, da faraon namreč ni bil med najbolj čednimi: med drugim je imel krive zobe in deformirano levo stopalo. Slednji podatek tudi pomeni, da brez pomoči ni mogel stati vzravnano in je posledično skoraj nemogoče, da je kdaj vozil kočijo (po eni izmed doslej veljavnih razlag, umrl naj bi namreč umrl ravno pri padcu z drveče kočije).

Egiptovski radiolog Ašraf Selim ugotavlja, da lahko "z gotovostjo potrdimo samo en zlom njegove noge pred smrtjo, in to v višini kolena. To je bila precej resna travma. Do zloma je prišlo malo pred smrtjo in seveda pred balzamiranjem."

Otrok incesta
Virtualna avtopsija, ki temelji na 2000 zbranih podatkih, je rezultate predstavila v kombinaciji z genetsko študijo, ki je pokazala, da sta bila Tutankamonova oče in mati v bližnjem krvnem sorodstvu, morebiti celo brat in sestra.

Strokovnjaki menijo, da je njegovo ne najbolj privlačno zunanjost in telesne hibe moč pripisati prav incestuoznemu razmerju. Zaradi slabe genetske podlage naj bi "deček kralj" zbolel za podedovano boleznijo in posledično umrl že pri rosnih 19 letih. V njegovi grobnici so arheologi odkrili kar 130 rabljenih palic, s katerimi si je pomagal pri hoji, forenziki pa so ugotovili, da so praktično vsi zlomi njegove lobanje in drugih kosti nastali po smrti, kar pomeni, da je bolj verjetno, da je bila zanj usodna podedovana bolezen.

Stroka še ni rekla zadnje besede
Vsi Tutankamonovi neposredni predniki so umirali zgodaj, in to v vsaki generaciji mlajši, je kategorična ugotovitev prof. Hutana Ashrafiana s Kraljeve univerze v Londonu. Obenem obstaja tudi velika verjetnost, da je kralj zbolel za malarijo, kar je seveda čisto verjeten vzrok smrti: potrebnih bo še več raziskav, preden bodo lahko kar koli trdili dokončno, opozarjajo strokovnjaki.

Tutankamon se je na prestol povzpel pri devetih ali desetih letih, in deset let kasneje, leta 1323 pr. n. š., je bil že mrtev. V preteklosti so o njegovi smrti nastajale številne teorije - da je umrl v nesreči s kočijo, za posledicami neznane bolezni ter seveda, da je bil žrtev umora (tako so sklepali zaradi velike luknje na zatilju njegove lobanje.)

O študiji je BBC že posnel tudi dokumentarni film, Tutankhamun: The Truth Uncovered, ki ga bodo premierno predvajali 26. oktobra.

Je vse skupaj res potrebno?
Seveda pa obstaja tudi drugačen pogled na celo tematiko: nekateri "skrunjenju" Tutankamonove podobe, od katerega po njihovem ni nobene koristi, ostro nasprotujejo. Seveda skeniranje in nove tehnologije pomagajo odkrivati nove podatke o Starem Egiptu in njegovih prebivalcih, priznava Guardianov kolumnist Jonathan Jones, a pri tem opozarja, da bi jih bilo treba uporabljati z inteligenco in taktom. "Izvajanje močno oglaševane virtualne avtopsije na Tutankamonu ni premišljena raziskava njegovega življenja, ki bi nam pomagala predstavljati si ali razumeti preteklost. To je morbiden cirkus nakaz, ki skrivnost nekoč pozabljenega faraona in njegove veličastne grobnice reducira na vulgaren in cenen 'infotainment'."

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
master
# 24.10.2014 ob 09:36
Če ima poškodovano levo nogo, potem dvomim, da bi držal palico v desni nogi, ko bi hodil :)
Bolimek
# 24.10.2014 ob 10:26
Mal sliči na Zbornayinega avatarja.
srn
# 24.10.2014 ob 09:47
Že naslov je slabo preveden.
avtopsija = obdukcija
svitos
# 24.10.2014 ob 09:16
Poslušte ta fant je bil "invaliden" v pravem pomenu besede! Nihče ne bi za njega vedel če, Howard Carter ga ne bi odkril v bogato založeni grobnici.. Tam so si pač izmenjevali gene "bratje in sestre".. Poor one! Ali pa si oglejte sina od družine Romanov - še takrat carska Russia - nemški dvorni geni! Itn..
master
# 24.10.2014 ob 09:37
*v desni roki
long island
# 24.10.2014 ob 10:07
Vsake toliko bi morali, pa niso, vzet enga oustiderja ali outsiderko da razredči degenerirano kri.
marjetki
# 24.10.2014 ob 09:43
@svitos, kakšna osteroporoza! Ali ne vidiš, da ima preveč ženskih hormonov in mu poganjajo prsi. Dvospolnik je. "Hermafrodit ali dvospolnik je organizem, pri katerem se hkrati pojavijo moški in ženski spolni znaki."
izo
# 24.10.2014 ob 14:13
povprečen srednješolec naredi tak fotošop...

tole predvidevam ni fotošop, ampak realna 3d rekonstrukcija bazirana na meritvah kosti, proporcev, rentgenov, laserskega skeniranja, mišične rekonstrukcije ipd. torej vsega, kar pač danes tehnologija nudi, so pa te tehnike stare že kr nekaj časa, če odmislimo recimo računalnik in "fotošop"..
Ajd
# 24.10.2014 ob 10:46
Tutankamon se je na prestol povzpel pri devetih ali desetih letih

Mejduš, če je to res potem me čudi, da ni šel takratni egiptovski imperij cugrunt.

Strokovnjaki menijo, da je njegovo ne najbolj privlačno zunanjost in telesne hibe moč pripisati prav incestuoznemu razmerju.

Ko se selekcija na podlagi plemenite krvi za maskoto imperija ponesreči.
prim00z
# 24.10.2014 ob 10:24
nvm, meni se zdi to porazna rekonstrukcija za leto 2014 in bbc; povprečen srednješolec naredi tak fotošop...
Rosni
# 24.10.2014 ob 09:53
Res je marjetki, tudi boke ima povsem ženske..
svitos
# 24.10.2014 ob 09:18
Aja pa "osteoporoza"??
janezdolzan
# 24.10.2014 ob 11:49
na prvi sliki ima palico v desni roki, šepa pa na levo?

sem si ga predstavljal malo bolj temnega sicer...
fah-q
# 24.10.2014 ob 09:24
A nima mati malo čudne podolgovate glave? A tle so tudi povijali glavo, da se je nardila taka?
Kazalo