Na evangeličanski cerkvi v Ljubljani so Primožu Trubarju v spomin odkrili spominsko ploščo. Foto: MMC RTV SLO
Na evangeličanski cerkvi v Ljubljani so Primožu Trubarju v spomin odkrili spominsko ploščo. Foto: MMC RTV SLO
Danilo Türk
Danilo Türk je med drugim izrekel priznanje zgodovinski vlogi evangeličanske cerkve v celotni zgodovini slovenskega naroda in velikim prispevkom, ki so jih slovenski evangeličani dali kulturni in politični rasti našega naroda. Foto: EPA
Odkritje spominske plošče Primožu Trubarju

To je le nekaj izmed besed, ki jih je predsednik države Danilo Türk na slovesni akademiji, ta je potekala v evangeličanski cerkvi v Ljubljani, namenil temu velikemu slovenskemu protestantu. Dogodka, ki se je začel v jutranjih urah, so se poleg predsednika udeležili še številni drugi ugledni gostje. Osrednji dogodek je bilo odkritje spominske plošče, ki jo je razkril evangeličanski škof Geza Erniša.
"Obeležujemo obletnico rojstva moža, ki je začetnik slovenske kulture in našega narodnega razvoja, ki je v mnogočem ustanovitelj slovenskega naroda in ki sodi tudi med velike osebnosti celotne Evrope," je še povedal predsednik Türk. Kot najpomembnejše sporočilo njegovega dela in življenja pa je predsednik izpostavil to, da je Trubar dokazal, da ni kontradikcije med širino duha evropskega intelektualca in iskrenim prizadevanjem za identiteto lastnega naroda.

Z iskreno vero v krščanstvo
Poleg tega kaže po njegovih besedah Trubarjevo delo širino duha, veliko izobraženost, poznavanje najboljših intelektualcev njegovega časa. Kot najmočnejši del jedra njegovega delovanja pa je predsednik republike poudaril krščansko etiko, njegovo iskreno vero v krščanstvo, njegovo globoko in stvarno etično prepričanje.

Poleg odkritja je v cerkvi na Gosposvetski cesti potekala slavnostna akademija, ki se je začela s pozdravnimi besedami škofa Erniša, glasbeno točko J. Hvale in M. Prusa, čemur je sledilo odkritje plošče. Po odmoru sta o delu in pomenu Primoža Trubarja govorila Igor Grdina, ki je svoj prispevek naslovil Trubar za vse čase, in Marko Kerševan s prispevkom "Trubarjeva Cerkev Božja slovenskega jezika" in "Narod slovenskega jezika".

Nato pa sta na govorniški oder stopila Christian Rose, ki se je poglobila v Trubarjevo delo na würtenburškem in v njegovo pomembnost za evropski ekumenizem v 21. stoletju, ter Vili Kerčmar, ta je pripravil govor z naslovom "Primož Trubar in prvi evangeličanski superintendent". Slovesnost se je sklenila z večernim koncertom pihalnega orkestra iz Bad Uracha. Ob tej priložnosti sta Združenje Trubarjev forum in Reformirana evangelijska cerkev izdala brošuro s prevodom Trubarjeve pridige o veri iz Katekizma v sodoben jezik.

Slavnostni konec tedna se bo nadaljeval v nedeljo na Rašici, kjer stoji Trubarjeva domačija. Osrednja slavnostna prireditev na tem posestvu bo obeležila Trubarjev rojstni dan in bo potekala na predvečer obletnice njegovega rojstva.

L. Š.

Odkritje spominske plošče Primožu Trubarju