Vroclav je ta konec tedna vstopil v leto naziva Evropska prestolnica kulture 2016. San Sebastian bo v leto EPK vstopil s štiridnevnim programom, ki se bo začel 20. januarja, na dan San Sebastiana. Foto: EPA
Vroclav je ta konec tedna vstopil v leto naziva Evropska prestolnica kulture 2016. San Sebastian bo v leto EPK vstopil s štiridnevnim programom, ki se bo začel 20. januarja, na dan San Sebastiana. Foto: EPA
false
Koncertna dvorana Narodnega foruma za glasbo v Vroclavu. Foto: EPA
false
Instalacija Vlak do nebes pred Muzejem za sodobno umetnost. 65 let stara, 30 metrov dolga in 80 ton težka lokomotiva, spremenjena v umetniško skulpturo, ki opozarja na pomemben vpliv industrije na razvoj mesta. Foto: EPA

Ta konec tedna je Vroclav z obsežnim dogajanjem, naslovljenim Prebujenje (Duhovi Vroclava), vstopil v leto mesta kot Evropske prestolnice kulture (EPK).
Zgodba zgodovine mesta in njegove preobrazbe
V obdobju nosilca naziva želi mesto predstaviti zgodbo nekoč cvetočega in uspešnega mesta, ki ga je druga svetovna vojna popolnoma uničila. Vojna ni razrušila le mesta, temveč tudi njegovo prebivalstvo. Novi prebivalci, ki so v mesto prišli iz različnih po vojni uničenih regij, so le počasi in z negotovostjo glede prihodnosti gradili novo identiteto in kulturo mesta ter sprejemali nemško, judovsko in poljsko dediščino. Danes slavijo odprto in sodobno mesto, ki želi kot EPK predstaviti svoje zgodbe, želi spregovoriti o preteklosti in sedanjosti, o novem življenju, ki lahko zraste iz ruševin in človeških tragedij.
Začetek te predstavitve je mesto zasnovalo v velikem obsegu. Umetniški, kulturni in drugi dogodki so preplavili mesto, tudi številne vsakdanje urbane prostore, od nakupovalnih središč do železniških postaj in bolnišnic. Od petka do danes se bo zvrstilo okoli sto prireditev, danes pa sledi finale, uradno odprtje vseh dogodkov pod nazivom EPK, v katerem bo nastopilo več tisoč prostovoljcev.
Ti bodo zakorakali v povorkah, ki bodo krenile s štirih različnih koncev mesta in se srečale v mestnem središču. Prireditev, ki bo predstavila zgodovino mesta in njegov razvoj, je zasnoval francoski umetnik Philippe Geffroy.
Na prireditvi se bodo združili plesalci, igralci, glasbeniki, k sodelovanju so pritegnili tudi prebivalce mesta. Tudi številke so, kot je mogoče videti na uradni spletni strani Vroclava EPK, impozantne. Sodelovalo bo več kot 1.300 umetnikov, 200 zborovskih pevcev, 50 vojakov, 20 izjemnih glasbenikov, okoli 300 kolesarjev, 30 svetlobnih instalacij.
Mostovi - Prebujenje - Tok - Mreža
Otvoritvena slovesnost Prebujenje je del projekta Kvartet valovanja Chrisa Baldwina. Ta vključuje štiri spektakle, ki pripovedujejo o kulturni identiteti mesta. Prvi z naslovom Mostovi je potekal junija 2015 - v enodnevnem performansu je moči združilo 22.000 sodelujočih, 27 mostov v mestu pa so za to priložnost spremenili v odrska prizorišča.
Tretji z naslovom Tok bo 11. junija združil koncerte, spektakle in druge dogodke, zadnji z naslovom Mreža neba pa bo sklenil EPK Vroclav. Organizatorji ga napovedujejo kot največji umetniški dogodek leta, osredotočil se bo na zgodovinsko in sodobno mesto.
Projekti v sklopu EPK-ja bodo sicer zelo raznoliki. Segali bodo od spektaklov do manjših dogodkov, nastalih na pobudo različnih iniciativ.
Poleg EPK-ja bo Vroclav letos tudi nosilec Unescovega naziva Svetovna prestolnica knjige.