Marko Brecelj si želi UPB 'postaviti ob KUD in ojačati tisti del, ki je žilav in si prizadeva za izhod iz krize'. Foto: BoBo
Marko Brecelj si želi UPB 'postaviti ob KUD in ojačati tisti del, ki je žilav in si prizadeva za izhod iz krize'. Foto: BoBo
KUD France Prešeren
Svoj program je KUD kljub zmanjšanju javnih sredstev vodil kot vedno, posledično pa 'je nažrl lastno substanco oziroma pojedel klubske prostore', je dejal predsednik Vito Rožej. Foto: BoBo
KUD France Prešeren
Prostori KUD-a France Prešeren, ki jih je Gurs ocenil na nekaj manj kot 800.000 evrov, so na prodaj, a izrazitih interesentov ni. Foto: BoBo
KUD France Prešeren
KUD France Prešeren je vrata zaprl ob začetku lanske kurilne sezone. Foto: BoBo

KUD-u France Prešeren se je ob tem pridružila Ustanova Pohorski bataljon (UPB), ki si želi po besedah predsednika Marionetne uprave Marka Breclja "postaviti ob KUD in ojačati tisti del, ki je žilav in si prizadeva za izhod iz krize".
KUD je imel srečo ali pa nesrečo, da je lastnik prostorov, v katerih je ustvaril svoj program, je dejal Vito Rožej. Omenjeni dolg v današnjih časih v gospodarstvu ne bi pomenil nič posebnega, pravi, če bi imeli proizvod, s katerim bi lahko prodirali na domače in tuje trge. "V teh časih kultura ni več, če je kdaj bila, produkt, s katerim bi se lahko strašno prodiralo, čeprav je Andrej Rozman - Roza jasno povedal, da smo Slovenci Slovenci zaradi kulture in ne zato, ker bi delali boljše klobase kot Avstrijci," je še dodal.
KUD je kljub zmanjšanju sredstev svoj program vodil kot vedno, posledično pa "nažrl lastno substanco oziroma pojedel klubske prostore". Po Rožejevih besedah so bili prepričani, da bo javni interes, ki so ga do zdaj vršili, "dovolj dober argument, da bi pooblaščeni vršilci javnega interesa videli to nesebično razdajanje zasebnikov - da smo z zasebnimi sredstvi vršili javni interes".
Občina vidi rešitev v dogovorni poravnavi
Občina je, kot pravi, predlagala, da bi v KUD-u izvedli dogovorno poravnavo - da bi se z zunanjimi upniki dogovorili za subvencije, pod pogojem, da bi svoj notranji dolg prepolovili. Vendar je po njihovem mnenju iluzorno pričakovati, da bi se "prekerni delavci sploh lahko odpovedali čemur koli, glede na to, da že živijo na robu ali pod njim".
Verjamejo, da se lahko izognejo sodni poti
Kupec za prostore KUD-a, ki jih je Gurs ocenil na nekaj manj kot 800.000 evrov, se za zdaj ni našel. "Kot zasebniki smo s svojim kapitalom ravnali tako, kot smo menili, da je dobro in prav. Bili smo koristniki javnih sredstev in vse, kar smo obljubili, smo tudi uresničili in izpolnili," pojasnjuje Rožej. Na pobudo kakšnega upnika, ki bi se naveličal čakati, bi se lahko, tako Rožej, ta zgodba končala tudi po sodni poti, vendar za zdaj še verjamejo, "da lahko sami najdejo boljšo rešitev".
Nad Trnfestom ne bodo dvignili rok
S Trnfestom se bodo tudi letos prijavili na projektne razpise. "Če bo hiša še v naši lasti oziroma se bo bodoči novi lastnik s tem strinjal, bomo festival še zmeraj organizirali. Za ostale stvari pa si ne upamo prevzeti odgovornosti in tveganja do morebitnih javnih financerjev," pravi.
V KUD-u se začenjajo tudi priprave na sklop prireditev Slovenska kulturna svinja 2014, ki ga bodo izvedli v sodelovanju z nekaterimi kulturnimi ustanovami v Ljubljani. 8. februar želijo zaznamovati, nikakor pa ne praznovati, saj za to ne vidijo razlogov.