Marina Abramović zagate okoli plakata za 50. Barcolano ni želela komentirati. Foto: EPA
Marina Abramović zagate okoli plakata za 50. Barcolano ni želela komentirati. Foto: EPA
Barcolana
Prvo Barcolano so organizirali leta 1969, letošnja bo potekala med 5. in 14. oktobrom. Foto: EPA

Vendar je plakat za 50. Barcolano, ki bo letos od 5. do 14. oktobra, v oko zbodel tržaškega podžupana Paola Polidorija – očita mu namreč politično propagando, plakat Marine Abramović pa je posledično zanetil vznemirjenje na italijanski politični sceni.

"Univerzalno" sporočilo za spoštovanje okolja
Organizatorji dogodka, ki so ga prvič izvedli leta 1969, vsako leto izberejo umetnika, pri katerem naročijo oblikovanje plakata. Abramovićeva je podobo svojega plakata razvila v sodelovanju z italijanskim proizvajalcem kave Illy, ki je eden od sponzorjev dogodka. Plakat so v preteklem mesecu predstavili kot "univerzalno" sporočilo, ki spodbuja spoštovanje okolja.

Nekaj tednov po tem, ko je italijanski zunanji minister in vodja stranke Liga Matteo Salvini napovedal, da bodo italijanska pristanišča zaprta za reševalne ladje z migranti, se je na svojem profilu na Facebooku oglasil Polidori, sicer Salvinijev strankarski kolega.

"Nesprejemljivo, neokusno, nemoralno"
"Nesprejemljivo, neokusno, nemoralno je narediti politično propagando iz dogodka, kot je Barcolana, ki pripada celotnemu mestu," je podžupan zapisal v eni od svojih objav. V drugi objavi pa je plakat primerjal s komunistično podobo predsednika Maa Cetunga.

Po poročanju italijanskega časopisa La Repubblica je Polidori dejal, da je treba dotično podobo odstraniti z letakov, vabil in uradnih brošur ter jo "prepovedati: v Trstu in drugod po svetu". Po navedbah časopisa je podžupan tudi grozil, da bo umaknil financiranje mestnega sveta, ki za dogodek nameni 30.000 evrov.

V preteklem tednu se je nato Polidori znova oglasil na svojem profilu na Facebooku, kjer je zapisal, da je bilo vprašanje plakata razrešeno že pred mesecem dni in da "plakat ... grozno in zavajajoče politično delo, ne bo prisoten na območju Trsta". Ob tem je zanikal, da bi grozil z umikom financiranja Barcolane.

Barcolana trdi drugače, umetnica ne komentira
Tiskovna predstavnica Barcolane v nasprotju s podžupanom vztraja, da plakat ni bil umaknjen ali cenzuriran ter poudarja, da ga bodo uporabili za "narodno in mednarodno" oglaševanje regate, kot je bilo tudi sprva načrtovano. Marina Abramović pa celotne zagate okoli plakata ni želela komentirati.