Lani novembra je bil na dražbi avkcijske hiše Christie's za več kot 48 milijonov dolarjev prodan Matissov bronasti relief Hrbet IV. Foto:
Lani novembra je bil na dražbi avkcijske hiše Christie's za več kot 48 milijonov dolarjev prodan Matissov bronasti relief Hrbet IV. Foto:

Skulpture, poznane pod imenom Hrbti, so bile prej postavljene v javnem parku, trenutno pa so na ogled v umetnostnem muzeju v Fort Worthu. Dela je Burnettova fundacija kupila leta 1982 in jih pozneje postavila v Burnettov park v Fort Worthu, ko pa so park leta 2000 prenavljali, so reliefe prenesli v Kimbell Art Museum v Fort Worthu. Reliefi v bronu prikazujejo golo žensko z dvignjeno roko s hrbtne strani. Umetnik je pri reliefih od realistične prehajal v vedno bolj abstraktno podobo.

Po besedah direktorja fundacije Neilsa Agatherja so reliefi dosegli tolikšno vrednost, da jih ne morejo več obdržati. "Nismo fundacija, ki bi se posvečala zbiranju umetnin. Naš cilj je podpirati zdravstvo, izobraževanje, družbene dejavnosti in umetnostne iniciative v Fort Worthu," je dejal.

Matisse je zasnoval serijo štirih mavčnih odlitkov Hrbtov in jih oštevilčil od ena do štiri. Po vsakem od njih je bilo ulitih 12 bronastih reliefov. Nekateri muzeji se, tako kot Benettova fundacija, danes ponašajo s celotnimi serijami. Benettova fundacija bo izkupiček od prodaje namenila financiranju svojih dejavnosti. Poleg tega namerava fundacija muzeju v zahvalo, ker je desetletje hranil Matissove reliefe, podariti dve umetnini. To sta Figura v zavetju (Figure in Shelter) Henryja Moora in Korakajoča cvetlica (La Fleur qui Marche) Fernanda Legera, ki ju je muzej zadnjih 21 let imel le na posodo.