Na prodaj je hiša, na zid katere je Bansky upodobil tri moške v plaščih, ki prisluškujejo pogovoru v javni telefonski govorilnici. Foto: EPA
Na prodaj je hiša, na zid katere je Bansky upodobil tri moške v plaščih, ki prisluškujejo pogovoru v javni telefonski govorilnici. Foto: EPA
Spy Booth
Banksyjevo delo je bilo večkrat tarča vandalov, vendar jim ga je uspelo vsakokrat očistiti. Foto: EPA

Na spletni strani nepremičninske družbe Peter Ball & Co. je ponudba opisana kot "izjemna priložnost za pridobitev spomeniško zaščitene viktorijanske hiše s tremi spalnicami, teraso in genialnim Banksyjem na zidu". Preden se je pojavila na trgu nepremičnin, se je o njenem odkupu poskušal dogovoriti tamkajšnji mestni svet.

Vladni nadzor osebne komunikacije
Hiša z grafitom, ki tematizira vladni nadzor, je 4,8 kilometra oddaljena od sedeža GCHQ (Government Communications Headquarters). Na grafitu so upodobljeni trije moški v plaščih, ki prisluškujejo pogovoru v javni telefonski govorilnici.

Od nastanka do danes so ga neznanci med drugim popackali z belo barvo in s srebrnim razpršilom, poskušali pa so ga tudi že ukrasti, se pravi "odlupiti" z zidu.

Pred časom je zanimanje za delo izrazil tudi neki Američan, ki ga želel kupiti in prepeljati drugam. Vendar je takrat iniciativi Save The Bansky uspelo ohraniti Spy Booth tam, kjer je bil ustvarjen.

Najbolj znani neznani umetnik
Banksyjeva identiteta ni znana, vendar se ve, da prihaja iz Bristola. Ustvarjati je začel v 90. letih preteklega stoletja na zidovih objektov v Veliki Britaniji, njegova dela pa je danes mogoče najti po vsem svetu.

Subverzivne, praviloma provokativne stvaritve so pravi zlati gral za zbiratelje - čeprav po drugi strani ne manjka opozoril, da je odstranjevanje grafitov iz njihovega "naravnega okolja" sporno početje, v nasprotju z bistvom ulične umetnosti.