Fotoknjiga Matjaža Rušta in Roberta Marina Najlepše mesto na svetu (2014-2015) je izšla v samozaložbi v koprodukciji Photona – Centra za sodobno fotografijo in je nekakšen vizualni dnevnik slovenske prestolnice. Foto: Najlepše mesto na svetu
Fotoknjiga Matjaža Rušta in Roberta Marina Najlepše mesto na svetu (2014-2015) je izšla v samozaložbi v koprodukciji Photona – Centra za sodobno fotografijo in je nekakšen vizualni dnevnik slovenske prestolnice. Foto: Najlepše mesto na svetu
Najlepše mesto na svetu
Projekt Najlepše mesto na svetu prinaša utrinke Ljubljane, kakršnih ne najdemo v turističnih vodnikih. Foto: Najlepše mesto na svetu

Najlepše mesto na svetu je fotografski projekt Matjaža Rušta in Roberta Marina, ki kontinuirano poteka od leta 2013 ter prinaša zelo oseben pogled na neposredno okolico.

Z dokumentarnimi fotografijami mesta Ljubljana, ki prikazujejo njena skrita in nevidna obrobja, se nanašata tako na lokalno kot globalno problematiko vseprisotne gentrifikacije urbanih središč. Tako avtorja odkrivata velika razhajanja med podobo mesta, kot je predstavljena v turističnih katalogih, in dejanskim aktualnim stanjem.

Pogled na mestno krajino - tukaj in zdaj
V okviru projekta Živela umetnost! pa se zdaj Rušt in Marin iz najlepšega mesta na svetu začasno selita v mesto miru. Mestni občini Slovenj Gradec so namreč Združeni narodi leta 1989 podelili naziv mesto - glasnik miru.

Projekt Mesto miru se začne drevi ob 18. uri s predstavitvijo fotoknjige Najlepše mesto na svetu (2014-2015), ki je izšla v samozaložbi v koprodukciji Photona – Centra za sodobno fotografijo in je nekakšen vizualni dnevnik slovenske prestolnice. Fotoknjiga na 120 straneh prinaša utrinke z njunega bloga, na katerem ves čas objavljata sveže utinke iz Ljubljane.

Robert Marin in Matjaž Rušt se pri tem ne osredotočata na reprezentativno podobo mesta, temveč na skrite prostore lokalnega vsakdanjika, in v maniri ulične fotografije beležita tiste stvarne situacije in prostore, ki mestu pravzaprav dajejo njegov neizbrisni pečat. Kljub vseprisotnemu humorju delo ne izraža cinizma in sarkazma, niti do upodobljencev niti do mesta, ampak zgolj stanje duha tukaj in zdaj.

Slovenj Gradec na ulični fotografiji
Do 8. julija
bo v Slovenj Gradcu pod mentorstvom Rušta in Marina potekala tudi fotografska delavnica, v okviru katere se bosta skupaj z udeleženci, a hkrati vsak zase, lotila fotografiranja. Sicer pa je delavnica namenjena vsem, ki jih ne glede na znanje in izkušnje zanima fotografija, so zapisali organizatorji Društvo Umetnost za vse, Špajz (Društvo MAD) in Koroška galerija likovnih umetnosti.

Najboljše fotografije skritih in navdihujočih kotičkov mesta pa bodo postavljene na ogled na razstavi, ki se bo odprla 8. septembra ob koncu projekta Živela umetnost!, v katerega je vključenih več ustvarjalcev.