Najslavnejšo Zadnjo večerjo je v refektoriju milanske cerkve Santa Maria delle Grazie naslikal veliki Leonardo da Vinci. Slika je tudi 'glavna zvezda' knjižne uspešnice Dana Browna Da Vincijeva šifra. Foto: EPA
Najslavnejšo Zadnjo večerjo je v refektoriju milanske cerkve Santa Maria delle Grazie naslikal veliki Leonardo da Vinci. Slika je tudi 'glavna zvezda' knjižne uspešnice Dana Browna Da Vincijeva šifra. Foto: EPA

Izsledki raziskave kažejo na povečevanje krožnikov in porcij, ki naj bi vplivali na debelost populacije, zakoreninjeni pa naj bi bili v daljni preteklosti. "Ljudje mislijo, da so večje porcije hrane novejši pojav," je povedal Brian Wansink, vodja centra za prehrano na Univerzi Cornell. "A ta raziskava kaže, da je to splošna težnja, ki traja že vsaj celo zadnje tisočletje."

Porcije so se povečale za 69 odstotkov
V svojem laboratoriju Wansink raziskuje prehranjevalne navade in to, kako so povezane z epidemijo debelosti v ZDA in drugod. Eden izmed dejavnikov naj bi bile prav (pre)velike porcije hrane. Za omenjeno raziskavo pa se je Wansink povezal s svojim bratom Craigom Wansinkom, profesorjem verskih študij na koledžu Virginia Wesleyan in skupaj sta preučila, kako se je v času spreminjala velikost porcij hrane. Podrobno sta si ogledala 52 najslavnejših upodobitev prizora zadnje večerje, najslavnejšega upodobljenega obeda vseh časov.

Na 52 slikah, ki so nastale med letoma 1000 in 2000, so preračunali velikosti hlebcev kruha, glavnih jedi in krožnikov s posebnim računalniškim programom. Velikost hrane so nato primerjali z velikostjo človeških glav na slikah. Analiza je pokazala, da so se porcije glavnih jedi (po navadi jagnjetina in svinjina), upodobljenih na slikah, sčasoma povečale za kar 69 odstotkov, velikost krožnikov se je povečala za 66, velikost kruha pa za 23 odstotkov.

Brata Wansink menita, da se je epidemija kronična debelosti razširila, zato ker je hrana v zadnjem tisočletju postala dostopnejša, hkrati pa so se spremenile upodobitve hrane in pogledi nanjo. Natančnejši izsledki raziskave bodo objavljeni v strokovni reviji International Journal of Obesity.