Hitler si je sprva želel postati slikar, vendar je bil njegov vpis na Umetnostno akademijo na Dunaju zavrnjen. Foto: EPA
Hitler si je sprva želel postati slikar, vendar je bil njegov vpis na Umetnostno akademijo na Dunaju zavrnjen. Foto: EPA
Adolf Hitler, akvarel
Svoja zgodnja dela je Adolf Hitler prodal s pomočjo židovskega posrednika umetniških del.

21 slik in dva svinčnika za skiciranje bodo na dražbo v Cornwallu postavljeni 26 septembra. Slike naj bi bile dokrite v kovčku blizu kraja, kjer je Hitler opravljal vojaško dolžnost med prvo svetovno vojno. Belgijski lastnik, ki si želi ostati neznan, se je za prodajo odločil potem, ko je izvedel za lanskoletno prodajo Hitlerjeve slike, na kateri je upodobljen poštar.

Akvareli, ki so naslikani na različne vrste papirja v velikosti razglednice, prikazujejo tako pokrajino kot zgradbe in so podpisani s A. Hitler nekatere pa le s kraticami A. H.

Slike nimajo velike umetniške vrednosti
Dražbeniki družbe Jefferys, ki bodo prodajo vodili, so se zaradi velikega zanimanja kupcev celo odločili, da bo dražba potekala v sosednjem hotelu, kjer bo za vse dovolj prostora. Čeprav ne pričakujejo problemov, so na za dan dražbe zagotovili tudi varovanje. Po njihovem mnenju slike nimajo velike umetniške vrednosti. "Niso veliko delo. Ustvaril jih je amater, ki pa je posedoval določen talent", so dejali dražbeniki Jefferys, ki so kljub trudu, da bi dokazali Hitlerjevo avtorstvo, ostali praznih rok. Glede na to, da naj bi jih je Hitler ustvaril med prvo svetovno vojno, po njihovem mnenju nimajo povezave s tistim, kar je Hitler kasneje postal.