Marko Brecelj je predstavil tudi darilni koledar s fotografijami pomrznjenih palm iz leta 2012, ki so ga natisnili v 70 izvodih, enega pa bo dobil tudi koprski župan Boris Popovič. Prav tako je izvedel performans, s katerim je predal sporočilo v značilnem,
Marko Brecelj je predstavil tudi darilni koledar s fotografijami pomrznjenih palm iz leta 2012, ki so ga natisnili v 70 izvodih, enega pa bo dobil tudi koprski župan Boris Popovič. Prav tako je izvedel performans, s katerim je predal sporočilo v značilnem, "brecljevskem" duhu: "Radodarnost in ustvarjalnost bosta odpirali vrata, čeprav se nam zdi, da na lokalni in na državni ravni in višje odločajo o zadevah zapiralci vrat v jutri." Foto: BoBo

To, kar se odločevalci gredo kot civilni dialog, je pravzaprav neki performans z lažno vsebino in brez vsakega smisla.

Željko Pelicon

V Ustanovi nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon so znova opozorili na zapostavljenost nevladne sfere. Nevladne organizacije so pomemben del družbe; "ni družbe brez teh organizacij", je na novinarski konferenci v Kopru opozoril Željko Pelicon iz KUD France Prešeren, ob tem pa opozoril na ignoranco in vehemenco v odnosu do nevladnikov. "To, kar se odločevalci gredo kot civilni dialog, je pravzaprav neki performans z lažno vsebino in brez vsakega smisla," je farsa civilnega dialoga, je dodal Pelicon.
"Streljanje talcev"
To je po njegovih besedah zaznati tako v vsemogočnosti lokalnih oblastnikov kot v sprenevedanju državnih odločevalcev. Zatiranje nevladnega sektorja je od uveljavitve zakona o uravnoteženju javnih financ "že kar streljanje talcev", je dodal.

Ustvarjalnost in radodarnost vs. zapiralci vrat v jutri
Gostitelj predstavitve Marko Brecelj je predstavil darilni koledar s fotografijami pomrznjenih koprskih palm iz leta 2012 ter izvedel performans, s katerim je želel sporočiti, da kljub izjemno težavnim razmeram, v katerih delujejo tako Društvo prijateljev zmernega napredka kot tudi Pohorski bataljon in samonikla prizorišča po državi, vidijo izhod v ustvarjalnosti in v radodarnosti.
"Radodarnost in ustvarjalnost bosta odpirali vrata, čeprav se nam zdi, da na lokalni in na državni ravni in višje odločajo o zadevah zapiralci vrat v jutri," je dodal.
Brecelj je opozoril tudi na to, da so samonikla prizorišča in nevladne organizacije deprivilegirane v primerjavi z javnimi zavodi. Kot primera je navedel KUD France Prešeren in ustanovitev Centra mladih Koper na lokaciji, kjer je do letos deloval MKC.

To, kar se odločevalci gredo kot civilni dialog, je pravzaprav neki performans z lažno vsebino in brez vsakega smisla.

Željko Pelicon