Kot je zapisal samooklicani član kozakov iz Sankt Peterburga, je relief Mefista utelešal zlo in spodbujal čaščenje satana. Foto: Euronews Youtube
Kot je zapisal samooklicani član kozakov iz Sankt Peterburga, je relief Mefista utelešal zlo in spodbujal čaščenje satana. Foto: Euronews Youtube
false
Stoletje staro skulpturo demona Mefista v Sankt Peterburgu je zadnje umetniško delo, ki so ga aktivisti uničili v Rusiji. Zlomljene fragmente reliefa je policija našla v vrečah za smeti. Uničenje kulturne dediščine preiskujejo, saj storilcu grozi zaporna kazen do dveh let. Medtem ko je v javnem pismu odgovornost prevzel samooklicani nekdanji voditelj t. i. kozakov iz Sankt Peterburga, so druge vzpostavljene kozaške skupine v mestu zanikale, da bi bil omenjeni njihov član. Kozaki so nekoč branili meje ruskega imperija, zdaj pa pogosto promovirajo konservativne vrednote. Foto: Euronews Youtube

Figura obraza z netopirjevimi krili naj bi bila po mnenju nekaterih posvetilo legendarnemu ruskemu opernemu pevcu Feodorju Chaliapinu, znanemu tudi po svoji vlogi Mefista v Goethejevem Faustu. Tudi stavba iz leta 1910, ki jo je zasnoval sloviti ruski arhitekt Alexander Lishnevsky, velja za pomembno arhitekturno in kulturno dediščino.
Podoba hudiča nasproti cerkve je nesprejemljiva
A pomen tega sto let starega reliefa naj bi zmotil nekdanjega voditelja skupine kozakov iz Sankt Peterburga Denisa Gorchina, ki je v javnem pismu prevzel odgovornost za uničenje. Podoba demona se ozira prav na prizorišče gradnje nove cerkve, sama podoba pa spodbuja "čaščenje satana" in je zato nesprejemljiva, je zapisal. "Nasproti cerkve je podoba hudiča, ki preprečuje postavitev pravoslavnega križa," je zapisal, a dodal, da Pravoslavna cerkev ni vpletena v napad. Oče Konstantin, vodja peterburške Pravoslavne cerkve, "si tega ne bi nikoli drznil". "Tako smo si drznili mi," je zapisal. Prav tako se je pritožil čez to, da je ta "grozljiva legenda in barbarska zgodba pritegnila toliko pozornosti turistov".
Predstavnik Ruske pravoslavne cerkve je povedal, da je napad razumljiv odziv. "Mefisto uteleša zlo v svetu in ta oseba se je - najverjetneje - odločila, da ubije zlo," je povedal Roman Bagdasarov.
Kozak ali provokator
Po javnem pismu s priznanjem pa so se oglasili še drugi peterburški kozaki in se hitro distancirali od Gorchina; kot pravijo, ta nikoli ni bil član njihove skupine, poroča The Moscow Times. "Poznam celotno skupnost in diasporo kozakov. Med nami ni nobenega s takšnim imenom in priimkom; ti so provokatorji," je povedal Andrej Poljakov, voditelj pravoslavnih peterburških kozakov.
Padanje v srednji vek
V soboto so se pred stavbo v mestnem središču zbrali prebivalci in strokovnjaki s področja arhitekture in kulturne dediščine - po podatkih Euronewsa okoli 500, po podatkih nekaterih drugih medijev okoli 1.000 - in uničenje aktivistov označili za vandalizem. "Roke stran od naše umetnosti," so pozivali.
"Če drži, da je bil relief uničen zaradi verskih razlogov, potem padamo v srednji vek. To je nesprejemljivo," je povedala ena izmed protestnic. Med zbranimi je bilo veliko tudi pravoslavnih kristjanov, ki takšnega uničevanja ne podpirajo. "Umetnost ne žali nikogar," je dejala ena izmed navzočih protestnic.
Versko motiviranih napadov že več
Fundamentalistični aktivisti so na začetku meseca napadli že več umetniških kipov na razstavi v Moskvi, saj naj bi ti žalili vernike. Med drugimi so uničili več linorezov priznanega sovjetskega umetnika Vadima Sidarja, katerih škoda oziroma cena restavracije je ocenjena na 1 milijon rubljev (13.850 evrov).
Vse od leta 2012 Putin promovira nepopustljiva konservativna stališča, da bi tako pridobil podporo delavcev in starejših prebivalcev.