Prireditev ob odprtju ambasad Finske in Estonije so popestrili člani skupine Sirkus Sudenkuoppa. Foto: BoBo
Prireditev ob odprtju ambasad Finske in Estonije so popestrili člani skupine Sirkus Sudenkuoppa. Foto: BoBo
Franc Kangler
Eden izmed slavnostnih govornikov prvega dejanja EPK-ja, odprtja Kulturnih ambasad, je bil mariborski župan Franc Kangler. Foto: BoBo
V Mariboru vse nared za EPK 2012

Dan pred slovesnim odprtjem v središču štajerske prestolnice je svoja vrata odprl galerijski prostor Vetrinjski dvorec, ki bo osrednje prizorišče dogodkov Kulturnih ambasad. Projekt, ki ga drugi EPK-ji doslej niso poznali, bo vse leto gostil umetniške dogodke, ki bodo predstavljali raznolikost in bogastvo evropskih in svetovnih kultur.

Prvi sta bili na vrsti Finska in Estonija; kanček umetnosti prve je v Maribor prinesel kipar Markku Hanpää. Navdih za svoje skulpture je finski umetnik črpal iz svojega rojstnega kraja Jalasjärvi na severozahodu Finske. Svoj projekt je umetnik, ki se te dni tudi mudi v Mariboru, poimenoval The Village, v njem pa ujel podeželje, neobljudeno in pusto, ki ga izpolnjujejo ideje o toplini doma in koreninah posameznika.
Projekcija Gibljive slike predstavlja utrinke iz Turkuja v letu, ko je s Talinom prestoloval evropski kulturi, odprli pa so tudi razstavo stripov, s katero je finski strip lani praznoval stoletnico obstoja. Na ogled je še razstava nakita in tekstila - kombinacija tradicionalnega in sodobnega, ki so jo pripravili umetniki iz Finske, Estonije in Madžarske.
Skulpture, ki odnašajo sporočila v nebesa
Dvorišče Vetrinjskega dvorca so preplavili ognjeni akrobati cirkuške skupine, ki jo sestavlja pet predstavnikov Umetniške akademije iz finskega mesta Turku Saana Nissinen, Maiju Heikkinen, Jori Reunanen, Maiju Saarimaa in Rasmus Witikka. Če so na eni strani Maribora 'razgrajali' akrobatski triki in žongliranje z ognjem, so na drugem koncu Glavni trg 'razžarele' Ognjene skulpture umetnika Henryja Timuska. Razstava na prostem, ki sodi pod kulturno ambasado Estonije, kaže, kako umetniki v različnih okoljih upodabljajo svoje vizije in z njimi dvigajo ozaveščenost ljudstva o kulturni zgodovini Evrope, hkrati pa prebujajo medsebojno razumevanje in prepletanje različnih kultur, prostorov, od koder prihajajo. Skulpture po besedah umetnika 'odnašajo sporočila v nebesa'.
Še enkrat Placebo Karmine Šilec
Po četrtkovi premieri je bil prvi dan otvoritvenega konca tedna tudi v znamenju scenskega koncerta Placebo ali Komu potok solz ne lije. Karmina Šilec, ki je s festivalom Choregie aka Choregie že ves teden uvajala kulturni konec tedna, je v projektu povezala več kot 100 izvajalcev, kot so Carmina Slovenica, Slovenski komorni zbor, Sabina Cvilak, Jožica Avbelj in Olga Kacjan. Koncert v 14 slikah navdihuje trpljenje Jezusove matere med križanjem sina, glasbeno izhodišče projekta pa je delo Stabat Mater Giovannija Battiste Pergolesija. Placebo so izvedli v Dvorani Union.
Naredite prostor, prihaja več sodobne umetnosti
Miha Horvat
iz Fundacije Sonda se je nad manko na področju platforme in diskurza o sodobni likovni umetnosti v Mariboru 'spravil' z gverilskim projektom Ex-Garaža. Ta je prek razstav, projekcij, predavanj in javnih razprav omogočala prezentacijo novih teženj in praks sodobne likovne umetnosti, zlasti fotografije in novih medijev. Prvo razstavo projekta so odprli na Gosposvetski 17.
Z elektroniko v jutro Evropske prestolnice kulture
V Kinu Udarnik so v pozne nočne ure 'zasukali' domači glasbeni izvajalci elektronske glasbe s projektom Digital delight. Dogodek je bilo mogoče spremljati prek spletnega radia na spletnem naslovu www.youreupradio.com, z elektronskimi ritmi pa sta za mešalno mizo nadaljevala in uvodni večer tudi sklenila legendarni Jimi Tenor in Dj Esko Routamaa.
Nekaj utrinkov z odprtja kulturnih ambasad v Mariboru si oglejte spodaj.

V Mariboru vse nared za EPK 2012