Utrinki z lanske Žive knjižnice, ki je bila del festivalskega dogajanja. Foto: Spletna stran festivala
Utrinki z lanske Žive knjižnice, ki je bila del festivalskega dogajanja. Foto: Spletna stran festivala
Festival, katerega cilj je bil sprva dvodnevni zaključek poletja z oživitvijo središča mesta, se je pozneje tako programsko kot časovno širil. Preoblikoval se je v mesečni festival, nato pa se je zaradi krize skrčil v 14-dnevni festival, s katerim zaključujejo poletje v Postojni. Foto: Spletna stran festivala

ška ribica z naraščajem.

V Postojni se danes začenja 20. poletni festival, ki bo ponudil 13 dni kulturnega, športnega in zabavnega programa. Festival bo ob 20.30 odprla artistična skupina ŽeliMel s predstavo Krogi, sledila bo zasedba Ana Pupedan. Jubilejno izvedbo bo zaznamovala tudi razstava na Inštitutu za raziskovanje Krasa ZRC SAZU.

Festivalsko dogajanje že ves čas poteka v središču Postojne, s čimer so organizatorji mestu hoteli vrniti vsaj nekaj življenja, "da mesto živi kot mesto, ne pa zgolj predpražnik Postojnske jame". Na njem so se zvrstili znani in manj znani slovenski ter številni tuji gostje, predvsem pa je festival ostajal zvest želji, da ponudi vsakemu nekaj za prijetno in zabavno preživljanje poletnih dni v Postojni.

Spomine na pretekle festivale bodo organizatorji obudili z razstavo, ki jo bodo 21. avgusta odprli v avli Inštituta za raziskovanje Krasa ZRC-ja SAZU.

Na koncertnih odrih se bodo na letošnjem festivalu poleg Ane Pupedan med drugim zvrstili še zasedba Slainte Ol' Friend ter zasedbe Matic Marentič, Sandi MVP in Morbid Creation. Organizatorji napovedujejo tudi spopad harmonik Mihe Debevca in Tomaža Rožanca ter koncerte skupin Jazzberry in Vito Marence Flamenco Group z Ano Pandur, Damirja Avdića ter zasedb Zoran Čalić Band in Bakaline.

Gledališki odri in ulice bodo med drugim ponudili monokomedijo Polone Vetrih Pijem, ker sem pač žejna, tradicionalni večer stand upa ter artistični ulični predstavi argentinskih umetnikov Brunitusa in Grisel.

Najmlajši se bodo lahko udeležili sobotnih ustvarjalnih delavnic v Mladinskem centru Postojna, ki jim bosta sledili predstavi Čebula in Mišje zgodbe. V sodelovanju s projektom Kje je prostor v Postojni? bo letošnji festival ponudil tudi delavnice za otroke v prostoru Lokalc na Tržaški cesti.

V sklopu omenjenega projekta nameravajo sicer Tržaško cesto obogatiti z novimi začasnimi uporabniki praznih prostorov in zunanjimi prostorskimi intervencijami. Pripravili pa bodo tudi tri filmske večere v okviru Poletnega kino eksperimenta, na katerih si bo mogoče ogledati nagrajeno slovensko grozljivko Idila ter dokumentarna filma Deckument - od rolke do skejta in Mlada Nada.

Zadnji dan festivala pa bo pod naslovom Po-stoj na ulici namenjen oživitvi širšega mestnega jedra Postojne. V jutranjih urah se bo začel Postojnski tek, ob 15. uri pa bodo zaprli več ulic, ki jih bo napolnilo raznovrstno dogajanje - Čilijada, Tržnica nevladnih organizacij Primorsko-notranjske regije, Živa knjižnica in drugo.

Zmaj ma mlade v Postojni
Zmaj ma mlade v Postojni