Konferenca univerz iz mest Evropskih prestolnic kulture (EPK) v Mariboru osvetljuje evropsko kulturo v kontekstu starajoče se evropske družbe. Foto: BoBo
Konferenca univerz iz mest Evropskih prestolnic kulture (EPK) v Mariboru osvetljuje evropsko kulturo v kontekstu starajoče se evropske družbe. Foto: BoBo
Konferenca univerz Evropskih prestolnic kulture (UNeECC)
Konferenca univerz Evropskih prestolnic kulture (UNeECC) je bila ustanovljena decembra 2006 v Pecsu na Madžarskem. V času ustanovitve je imela 15 članic, danes jih ima že 44. Na fotografiji sta njen podpredsednik William Chambers in v. d. predsednika Evro-sredozemske univerze Laris Gaiser, ki sodelujeta na konferenci RAZ:UM: UNeECC "Ageing Society, Ageing Culture?" Foto: STA

Udeležence zanima tudi, kako lahko kultura pomaga reševati težave, povezane s starostjo. Leto 2012, ko ob portugalskem Guimaraesu nosi naziv EPK tudi Maribor s partnerskimi mesti, je namreč evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijskega sodelovanja.

Starejši so izključeni iz kulturnega dogajanja
"Želimo spregovoriti, kako se to staranje prebivalstva odraža v kulturi in kako lahko kultura, pa tudi univerze, odgovorijo na te spremembe. Kako lahko kultura pomaga reševati določene težave, povezane s starostjo, kot je na primer demenca," je pojasnil podpredsednik združenja univerz Evropskih prestolnic kulture (UNeECC) William Chambers. "Starejši ljudje so pogosto izključeni iz kulturnega dogajanja, še posebej to velja za delavski razred. Želimo poudariti, da sta kultura in ustvarjanje ne le pomembna za razvedrilo in zabavo starejših ljudi, ampak tudi koristna za njihovo zdravje," je še dodal.

Kot je ob današnjem odprtju konference, ki se je poleg domačih udeležuje tudi 60 gostov iz tujine, povedal Chambers, je staranje danes zelo aktualno vprašanje. Število oseb, starejših od 60 let, se je v svetu od leta 1980 podvojilo. Do leta 2050 se bo njihovo število po ocenah Združenih narodov povečalo s sedanjih 605 milijonov na kar dve milijardi.

Izmenjava izkušenj med univerzami
Mariborska univerza razume konferenco v prvi vrsti kot priložnost za izmenjavo mnenj in izkušenj med univerzami, pa tudi kot korak k večji internacionalizaciji univerze. "V dobri družbi se rojevajo tudi dobre ideje, dobri projekti, dobre povezave, kar je pomembno za naše mednarodne povezave, ki spodbujajo rast kakovosti naše univerze," je pojasnil rektor Danijel Rebolj.

Tokratna konferenca je šesta v nizu konferenc na aktualne kulturne teme, lansko je gostil Antwerpen, prihodnja bo v Patrasu. Univerza v Mariboru jo organizira skupaj z Evro-sredozemsko univerzo (EMUNI) iz Kopra. Konferenca univerz Evropskih prestolnic kulture (UNeECC) združuje univerze iz mest, ki so bile, ki so in ki še bodo EPK. Po besedah podpredsednika združenja Williama Chambersa, ki sicer prihaja z univerze v Liverpoolu, želijo spodbujati redno sodelovanje in izmenjavo znanj med akademskimi sferami teh mest.