Gergely Bogányi bo 5. februarja nastopil s koncertom Chopinovih in Lisztovih del. Eden najbolj iskanih in cenjenih pianistov svoje generacije, je svojo prvo glasbeno nagrado dobil že pri šestih letih. Je stalni gost elitnih dvoran in vajen sodelovanja z najboljšimi orkestri. V sezoni 2010/11 je poleg ostalih obveznosti v Budimpešti izpeljal vikend maraton 10 koncertov, vključujoč celoten Chopinov recital, nastopil je s slovitim trobentačem Gaborjem Boldoczkim in obeležil 200-letnico Franza Liszta s tremi recitali na Glasbenem festivalu v Newportu. Foto: EPK
Gergely Bogányi bo 5. februarja nastopil s koncertom Chopinovih in Lisztovih del. Eden najbolj iskanih in cenjenih pianistov svoje generacije, je svojo prvo glasbeno nagrado dobil že pri šestih letih. Je stalni gost elitnih dvoran in vajen sodelovanja z najboljšimi orkestri. V sezoni 2010/11 je poleg ostalih obveznosti v Budimpešti izpeljal vikend maraton 10 koncertov, vključujoč celoten Chopinov recital, nastopil je s slovitim trobentačem Gaborjem Boldoczkim in obeležil 200-letnico Franza Liszta s tremi recitali na Glasbenem festivalu v Newportu. Foto: EPK
Victor Vasarely
Med vrhunci madžarske kulture v Mariboru bo prvi predstavljen pionir op-arta Victor Vasarely, ki je svojo vizijo estetike je utemeljil na prepričanju, da tehnologija radikalno spreminja naš svet, ter s svojim delom sprožil velik interes za optično umetnost. V razstavnem salonu Rotovž bodo na ogled originalne serigrafije in litografije iz zbirke Tiborja Csepeija, ki prikazujejo Vasarelyevo vizijo o neločenosti med obliko in barvo. Foto: EPA
porcelan ZSolnay
V vetrinjskem dvoru bodo predstavili tradicijo in zgodovino svetovno znanega unikatnega porcelana iz tovarne Zsolnay, ki sega v leto 1853. Mikósa Zsolnaya je nasledil nič manj uspešni Vilmos Zsolnay, ki je na Pariškem svetovnem sejmu leta 1878 prejel zlato medaljo. Foto: EPK

Mesec bo organiziran v okviru Kulturne ambasade Evropske prestolnice kulture, ki bo po Finski in Estoniji tako poskrbela še za predstavitev slovenske severovzhodne sosede. Madžarska se bo februarja predstavila z desetimi umetniškimi dogodki, pretežno s polja vizualne umetnosti, le razstava Roberta Kappe, znamenitega madžarskega fotografa z začetka prejšnjega stoletja, bo zaradi prostorskih zahtev na ogled šele junija v Umetnostni galeriji Maribor.
Poudarek na neverbalni umetnosti
"Osredotočili smo se predvsem na neverbalno umetnost, nekoliko manj na literaturo, čeprav bo tudi na to temo potekal seminar. V glavnem smo dali poudarek na slikarstvo, fotografijo, moderno in klasično glasbo ter moderni ples," je dejal madžarski veleposlanik v Sloveniji Istvan Szent-Ivanyi in izrazil zadovoljstvo, da je njegova država dobila priložnost za predstavitev v Mariboru, ki je zanj glede na bližino meje med državama pomembno mesto, hkrati pa eno od intelektualnih in kulturnih središč Slovenije.
Madžarski mesec kulture bo odprl Victor Vasarely (1906-1997), ki je umetnost povezoval z znanostjo in tehnologijo. Svojo vizijo estetike je utemeljil na prepričanju, da tehnologija radikalno spreminja naš svet, še posebej takrat, kadar ga želimo dojeti intuitivno, z intelektualno globino in izjemno energijo. Mesec dni bo v Razstavnem salonu Rotovž na ogled 50 originalnih serigrafij in litografij iz zbirke Tiborja Csepeija, ki prikazujejo Vasarelyjevo vizijo o neločenosti med obliko in barvo.
Glasbeni predah
Poleg uvodne Vasarelyjeve razstave je Szent-Ivanyi izpostavil še klavirski koncert uveljavljenega pianista Gergelyja Boganyija, ki bo v nedeljo, 5. februarja, gostoval v Dvorani Union. Pianist, ki po navedbah organizatorjev velja za enega najbolj iskanih in cenjenih pianistov svoje generacije, z briljantno tehniko in izraženo umetniško interpretacijo, bo poleg nekaterih Chopinovih del odigral tudi dela še enega madžarskega skladateljskega velikana, Franza Liszta.
Dva dni kasneje bo v SNG Maribor nastopil mladi vrhunski violinist Felix Lajko, vojvodinski Madžar, rojen leta 1974, ki je v rokah prvič držal violino pri 12 letih in osnovno, šestletno glasbeno šolo končal v slabih treh letih, že kmalu zatem pa je začel koncertirati z velikimi imeni v prestižnih koncertnih dvoranah. Lajko svojo glasbeno zvrst imenuje "dark-folk" oz. temačna ljudska glasba.
Sodobna madžarska umetnost 20. stoletja
V Muzeju narodne osvoboditve bodo 16. februarja odprli razstavo z naslovom 20. stoletje skozi zbirko Antal-Lusztig. Eno najpomembnejših zasebnih umetniških zbirk na Madžarskem je zasnoval Samuel Lusztig v začetku 20. stoletja, nadaljeval pa vnuk Peter Antal. V zbirki so dela vseh pomembnejših umetniških smeri in ustvarjalcev sodobne madžarske umetnosti 20. stoletja, hrani pa jo Center moderne in sodobne umetnosti MODEM v Debrecenu.
Raznoliki vrhunci: od klasike in razstav do porcelana, džeza, plesa in lutk
Madžarska bo v Maribor ta mesec pripeljala tudi razstavo unikatnega porcelana iz tovarne Zsolnay, ki ima bogato tradicijo vse od leta 1853. Prav tako bo na ogled razstava nagrajenih fotografij na natečaju neprofitnega združenja Pro Cultura Urbis iz Budimpešte, ki od leta 2000 vsakoletno podeljuje štipendijo za najboljšo fotografijo z motivom iz madžarske prestolnice.
V klubu Satchmo bo nastopil baltsko-madžarski Jazz kvartet, na II. gimnaziji Maribor bo uprizorjena predstava Tao Te - Sodobni ples Ferenca Feherja, v Vetrinjskem dvoru bo potekal seminar o madžarski in slovenski literaturi, ki ju skupaj pripravljata madžarska literarna revija Jelenkor in slovenska književna revija Dialogi, mesec pa bodo v Lutkovnem gledališču Maribor sklenili z lutkovno predstavo Gledališča Griff, Janoš Pogumni, ki je nastala na podlagi pesmi Sandorja Petöfija in vsebuje vse elemente klasične pravljice.
Predstavitev madžarske kulture v okviru EPK-ja se bo uradno sklenila junija z razstavo znamenitega madžarskega fotografa z začetka prejšnjega stoletja Roberta Kappe v Umetnostni galeriji Maribor.