Generalna direktorica zavoda Suzana Žilič Fišer, vodja delegacije Evropskega parlamenta Marie Therese Sanchez Schmid in slovenski član delegacije Milan Zver v Mariboru. Foto: Zavod Maribor 2012
Generalna direktorica zavoda Suzana Žilič Fišer, vodja delegacije Evropskega parlamenta Marie Therese Sanchez Schmid in slovenski član delegacije Milan Zver v Mariboru. Foto: Zavod Maribor 2012
Poslanci odbora odbora za kulturo in izobraževanje v Evropskem parlamentu  so se srečali tudi z vodji programskih sklopov, producenti in drugimi sodelavci, ki ustvarjajo in izvajajo projekte EPK. Zanimali so jih predvsem učinki projekta na mesto in širše okolje, odzivi in dosedanje izkušnje. Ob tem so posebej podprli trajnostno naravnanost projekta in prizadevanja za ohranitev aktivnosti zavoda tudi po letu 2012.
Poslanci odbora za kulturo in izobraževanje v Evropskem parlamentu so se srečali tudi z vodji programskih sklopov, producenti in drugimi sodelavci, ki ustvarjajo in izvajajo projekte EPK-ja. Zanimali so jih predvsem učinki projekta na mesto in širše okolje, odzivi in dozdajšnje izkušnje. Ob tem so posebej podprli trajnostno naravnanost projekta in prizadevanja za ohranitev dejavnosti zavoda tudi po letu 2012. Foto: Zavod Maribor 2012
Predsednik republike Danilo Türk se je z vodstvom zavoda Maribor 2012 Evropska prestolnica kulture pogovarjal o dosedanjem izvajanju projekta.
Predsednik republike Danilo Türk se je z vodstvom zavoda Maribor 2012 Evropska prestolnica kulture pogovarjal o dozdajšnjem izvajanju projekta. Foto: Zavod Maribor 2012
Predstavniki Evropskega parlamenta na EPK

Člane odbora, med katerimi sta vodja delegacije Marie-Therese Sanchez Schmid in kot član odbora tudi slovenski evropski poslanec Milan Zver, so po besedah Sanchez Schmidove zanimali predvsem učinki projekta na mesto in širše okolje, odzivi ter dozdajšnje izkušnje, ki jih bo Maribor lahko prenesel tudi na prihodnje evropske prestolnice kulture.

Navdušeni nad tem, kako Maribor "pelje EPK"
Evropski parlamentarci so se srečali z vodstvom zavoda Maribor 2012, ki jim je predstavilo dozdajšnji potek in izkušnje v prvi polovici kulturnega prestolovanja ter prizadevanja za ohranitev dejavnosti zavoda po letu 2012.

"Odbor za kulturo je odgovoren za Evropsko prestolnico kulture, prav tako pa za izobraževanje, kulturo, medije, šport in mladino. Tukaj smo, da vidimo, kako je Maribor 2012 implementiral Evropsko prestolnico kulture skupaj s temi politikami. Na obisku smo bili zelo navdušeni nad tem, kako Maribor pelje to Evropsko prestolnico kulture, posebej zanimivo se nam tudi zdi, da se je Maribor odločil za izvedbo z več partnerskimi mesti. Zanimivo bo spremljati, kaj se bo zgodilo z "zapuščino" EPK-ja po koncu projekta," je po poročanju zavoda Maribor 2012 dejala vodja evropske delegacije Marie-Therese Sanchez Schmid, ki kot največji dosežek projekta pričakuje vključitev meščanov v dejavno življenje v mestu.

Zver prepričan, da se bo EPK tudi dobro končal
Slovenski poslanec v Evropskem parlamentu Milan Zver je ob tem dodal, da Maribor skupaj s partnerskimi mesti kar dobro opravlja svojo nalogo, in izrazil prepričanje, da jo bo tako tudi končal. Ob tem je izrazil veselje, da so lahko obiskali tudi Ptuj, kjer so si ogledali nekatere projekte, ki nastajajo s pomočjo evropskih sredstev. Kot je še dodal, so predvsem veseli, da je Maribor ob množici različnih dogodkov v program dodal tudi nekatere vrhunske v sodelovanju z nekaterimi vrhunskimi umetniškimi ustanovami v mestu.

Zavod MARIBOR 2012 Evropsko prestolnico kulture je danes obiskal tudi predsednik republike Danilo Türk. Izrazil je prepričanje, da bodo spremembe, ki so se v Mariboru zgodile zaradi projekta EPK, zaznamovale tudi prihodnost mesta.

"Številne učinke projekta je mogoče videti že danes"
Petčlanski delegaciji je vodstvo zavoda sicer predstavilo strukturo projekta, posebnosti vseh programskih sklopov EPK-ja, ob tem pa predvsem trajnostno naravnanost projekta. "Številne učinke projekta lahko v okolju vidimo že danes. In veseli smo, da predstavniki Evropskega parlamenta podpirajo razvojno naravnanost, ki jo zasledujemo v zavodu Maribor 2012," je ob srečanju povedala generalna direktorica zavoda Suzana Žilič Fišer.
Člani odbora so se v sredo zvečer udeležili uradnega odprtja meseca britanske kulture v sklopu kulturnih ambasad, v četrtek pa so se v Narodnem domu sešli s predstavniki multimedijskega centra Kibla, Festivala Maribor in Festivala Lent, ki so prejemniki evropskih sredstev za kulturne programe. Obisk so izkoristili tudi za srečanje s predstavniki Univerze v Mariboru. Predstavniki Evropskega parlamenta so v četrtek popoldne obiskali še partnersko mesto Ptuj, kjer so si ogledali staro mestno jedro, gradbišče novega kulturnega centra v dominikanskem samostanu in razstavo na ptujskem gradu.

Predstavniki Evropskega parlamenta na EPK