Čeprav so režiserji na reze svojega filma pristali, jih niso naredili sami. Foto:
Čeprav so režiserji na reze svojega filma pristali, jih niso naredili sami. Foto:
Prizor spolnosti, v katerem nastopa Džou Šun, je za njene rojake očitno neprimeren.
Kitajci, ki so si Skyfall ogledali v kinu, so iz dvoran menda odhajali zmedeni: sporni prizori so iz njega menda izrezani povsem samovoljno in film zaradi tega ni več smiselna celota.
Lik kitajskega pirata "blati" vse Kitajce, zato ga je bilo treba iz Piratov s Karibov izrezati.

Zanimivo je, da so se torkove premiere v Pekingu udeležili celo pod film podpisani Tom Tykwer ter Andy in Lana Wachowski - in to kljub temu da so Kitajci njihov film s prvotnih 172 minut obtesali na 134 minut in pri tem iz njega izločili vse "strastne" prizore. Po rdečem tepihu sta se pred projekcijo sprehodila tudi zvezdnika Hugo Weaving in Džou Šun.

172-minutno različico se sicer da piratsko najti na spletu, kar bo verjetno vsaj kakega kitajskega gledalca odvrnilo od obiska kina. Tamkajšnje občinstvo se v zadnjem času - predvsem na družbenih omrežjih - vse glasneje pritožuje nad cenzuro, ki rovari tako po uvoženih filmih kot tudi po domači zabavni industriji. Pod nožem se po navadi znajdejo tudi vsi prizori, ki bi Kitajsko potencialno lahko prikazali v slabi luči.

Bond na spolzkih kitajskih tleh
Ta teden je denimo po spletu zaokrožila vest, da je z dvomesečno zamudo na kitajska velika platna končno prišla najnovejša bondijada, Skyfall - a skrajšana za nekaj ključnih prizorov. Manjka na primer prizor, v katerem Bond v Šanghaju ubije varnostnika v luksuzni poslovni stolpnici, pa tudi vse omembe prostitucije v Macauu (na točki, kjer Bondu dekle razlaga o svojem prostituiranju v najstniških letih, je to podnaslovljeno tako, kot da reče, da je bila članica mafije). Drugje so podnapise spremenili tako, da so "izbrisali" pogovore o tem, da kitajske oblasti mučijo zapornike.

"Celo tovrstne filme se dandanes cenzurira, in to zakaj?" je na omrežju Sina Weibo (nekakšen kitajski ekvivalent Twitterju) zapisal Vej Šinhong, namestnik urednika večje založbe. "V kakšnih časih živimo! Nam še vedno skušate nadzirati misli?"

Pragmatizem v imenu zaslužka?
No, ustvarjalci Atlasa oblakov se ogromnemu kitajskemu tržišču očitno ne nameravajo zameriti: v izjavah za medije vztrajajo pri stališču, da bo film tudi v 38 minut krajši različici gotovo ohranil svojo "integriteto". Izvršni producent Philip Lee je izjavil, da se je že vnaprej zavedal, da bodo pač morali upoštevati cenzorske pogoje, če bodo film hoteli predvajati na Kitajskem. Sam filma, ki na redni spored prihaja prihodnji teden, v novi obliki še ni videl, prepričan pa je, da je kitajski distributer Dreams of Dragon Pictures "naredil ustrezne spremembe". "Vanje imam izjemno zaupanje. Bili so nam v izjemno pomoč in prepričan sem, da bodo obvarovali integriteto ustvarjalcev, našo kreativnost in vizijo." (Distributer in Državna administracija za radio, film in televizijo za tiskovno agencijo AP nista hotela dati izjave.)

Kitajska na leto v svojih kinematografih dovoli predvajati največ 34 tujih filmov na leto; 14 izmed teh jih mora biti v formatu 3D ali Imax. V državi so sicer na vsakem koraku na voljo piratske različice hollywoodskih filmov (včasih take, ki jih je v Evropi ali ZDA kdo v dvorani posnel s kamero).

Batman ni klonil
"Pravzaprav sem presenečen, da so režiserji in producenti pristali na tako korenito montažo," je za AP komentiral Florian Fettweis, predstavnik medijske svetovalne službe v Pekingu. Po navadi se avtorji filma odpovejo projekciji na Kitajskem, če so pogoj zanjo tako velike spremembe. To se je denimo leta 2008 zgodilo z Vitezom teme. "Veliki hollywoodski režiserji po navadi ne pristanejo na reze," pravi Fettweis.

Kitajski avtoritarni režim budno bdi tako nad tiskom kot tudi televizijo, filmom in internetnimi mediji. Država sicer ne pozna sistema "kategorij", ki bi ogled filma na primer odsvetoval mlajšim od 12, 16 ali 18 let; vsi filmi so primerni za vsa občinstva. Nekateri kritiki trenutnega sistema predlagajo, da bi ravno uvedba tovrstnih "predalčkov" omogočila, da bi nekatere filme (za odrasle) manj strogo cenzurirali.

Ahilova peta: spolnost in politika
Sicer pa kitajska cenzura upošteva predvsem dva parametra: spolno eksplicitnost in politično občutljive tematike. Rezanje homoseksualnih ljubezenskih prizorov v Atlasu oblakov spada v prvo kategorijo, popravljanje Skyfalla pa v drugo (prizor umora kitajskega varnostnika v uniformi se pač ne zdi dovolj "vzgojen"). Podobnih primerov je seveda še več: leta 2007 so iz filma Pirati s Karibov: Na robu sveta izrezali vse prizore s hongkonškim igralcem Čov Jun Fatom, češ da kot gusarski lik "blati in onečašča Kitajce".