Na 65. Berlinalu bodo prikazali 441 filmov z vsega sveta, v tekmovalnem programu se bo za zlatega in za srebrne medvede potegovalo 19 filmskih del. Foto: EPA
Na 65. Berlinalu bodo prikazali 441 filmov z vsega sveta, v tekmovalnem programu se bo za zlatega in za srebrne medvede potegovalo 19 filmskih del. Foto: EPA

Kot je pred začetkom festivalom napovedal direktor Berlinala Dieter Kosslick, je na letošnji izdaji poudarek na močnih ženskah v izjemnih položajih. Pri kar četrtini filmov letošnjega Berlinala so ženske sodelovale kot režiserke ali pa so protagonistke v filmu.

Od Poljske do Irana
V Berlin se letos vrača poljska režiserka Malgorzata Szumowska, ki se je v glavni tekmovalni program uvrstila s filmom Body (Telo), v njem bodo prikazali tudi prvenec italijanske režiserke Laure Bispuri Vergine giurata (Zaprisežena devica).

Werner Herzog se za medvede poteguje s filmom Queen of the Desert (Kraljica puščave), zmagovalec Berlinala leta 1999 Terrence Ma pa s filmom Knight of Cups (Vitez skodelic). V tekmovali program sta med drugim uvrščena še gvatemalski film Ixanul, ki ga je režiral Jayro Bustamante, in čilski El Club (Klub) v režiji Pabla Larraina, kljub nasprotovanju Irana pa je Kosslick vanj vključil tudi film Taxi iranskega režiserja Jafarja Panahija.

Slovenske barve zastopajo ...
Na Berlinalu se bo predstavil tudi slovenski film. V sklopu noči zlatih medvedov za kratki film bodo predvajali film Atorzija režiserja Stefana Arsenijevića, ki je leta 2003 prejel zlatega medveda.

Slovenski filmski center se bo tudi letos predstavil na filmskem sejmu v stavbi Martin Gropius Bau.

Na Berlinale Talent Campus, ki odkriva nove filmske avtorje z vsega sveta, pa se je letos uvrstila mlada slovenska scenaristka in producentka Rolanda Rebrek.

Poklon Wimu Wendersu
Častnega zlatega medveda za življenjsko delo bodo letos v Berlinu podelili Wimu Wendersu, na festivalu pa bodo zunaj konkurence prikazali njegovo dramo Every Thing Will Be Fine (Vse bo v redu).

Festival se bo s podelitvijo nagrad sklenil 15. februarja.