Clooney s skafandrom že ima izkušnje: vanj je zlezel za novejšo, a ne preveč uspešno adaptacijo kultne klasike Solaris (iz tega filma je tudi fotografija). Foto:
Clooney s skafandrom že ima izkušnje: vanj je zlezel za novejšo, a ne preveč uspešno adaptacijo kultne klasike Solaris (iz tega filma je tudi fotografija). Foto:
Po nesreči astronavta v vesolju ostaneta sama, privezana drug na drugega v neskončni praznini.
Mimogrede: ko so Cuaronu ponudili režijo tretjega filma o Harryju Potterju, ni prebral še niti ene knjige iz serije. Foto: EPA

Jubilejni, 70. mednarodni filmski festival v Benetkah bo potekal od 28. avgusta do 7. septembra. V trilerju režiserja, ki je leta 2001 v Benetkah osvojil nagrado za najboljši scenarij (za film Jaz pa tebi mamo), nastopata George Clooney in Sandra Bullock.

Gravity bo drugi znanstvenofantastični film s častno nalogo odprtja beneškega festivala v zgodovini (prvi je bil leta 2000 Eastwoodov Space Cowboys) in pa prvi, ki ga bodo predvajali v 3D-formatu.

Bullockova in Clooney v filmu, ki bo predvajan zunaj tekmovalnega programa, igrata astronavta, ki se na vesoljski postaji po hudi nesreči bojujeta za preživetje. "Zelo nenavaden film je," je Clooney za USA Today povedal že leta 2011. "Samo dva človeka v vesolju. Nobenih pošasti."

Bolj "art" kot akcijski film
Par se znajde v težavah, ko silovito trčenje z razbitinami nekega satelita uniči pol postaje in ubije vse druge člane posadke. Scenarij za film je režiser napisal v sodelovanju s svojim 29-letnim sinom Jonaso, je pa to njegov prvi celovečerec po letu 2006 in filmu Children of Men. Oboževalci zadnjega verjetno ne bodo razočarani, saj je Gravity po Clooneyjevih besedah "bolj podoben (Odiseji, op. n.) 2001 kot akcijskemu filmu". Lep dokaz tega je že podatek, da je uvodni prizor neprekinjena 17-minutna sekvenca.

Zamujene priložnosti za ...
Film torej ni nastal čez noč: projekt je bil v predprodukciji že leta 2010, takrat je glavni vlogi razdelil med Angelino Jolie in Roberta Downeyja Jr. Ko je Joliejeva od filma odstopila, se je nekaj časa šušljalo, da jo je nadomestila Natalie Portman, a na koncu tudi iz tega ni bilo nič - pa čeprav je glavna ženska vloga tukaj precej podobna kot tista, ki jo je imel Tom Hanks v Brodolomu: večino časa je v kadru sama. Downey je moral od projekta odstopiti zaradi "prekrivanja v urniku".

Za vlogi v filmu Jaz pa tebi mamo sta poleg Cuaróna beneško nagrado za najboljšega mladega igralca pred dvanajstimi leti prejela še Gael García Bernal in Diego Luna.

Letošnji žiriji bo v Benetkah predsedoval italijanski režiser Bernardo Bertolucci.

Ne gre povesiti nosu
Izbira otvoritvenega filma na velikem festivalu je lahko težavna: organizatorji si seveda želijo medijske pozornosti in zato velikih zvezd, obenem pa skušajo najbolj kakovostne filme "prihraniti" za tekmovalni spored, kar lahko pomeni, da se festivalsko dogajanje začne s podpovprečnimi filmi. A Benetke v resnici nimajo slabega povprečja: že res, da so imeli za otvoritveni film Črno dalijo, po drugi strani pa tudi Pokoro, Črnega laboda, Preberi in sežgi ter Marčeve ide.