Septembra bodo Benetke spet prizorišče vsakoletnega filmskega festivala. Foto: RTV SLO/M. Kl.
Septembra bodo Benetke spet prizorišče vsakoletnega filmskega festivala. Foto: RTV SLO/M. Kl.

Filma Paula Haggisa In the Valley of Elah in Briana De Palme Redacted bosta prikazala svoj odnos do dogajanja v Iraku in do njegove ter ameriške politike. Haggisov film temelji na resnični zgodbi o umoru mladega vojaka, ki se je vrnil iz Iraka domov v Združene države Amerike. V filmu igrajo Tommy Lee Jones, Charlize Theron in Susan Sarandon.
De Palmov film pa govori o enoti ameriške vojske, ki je nadlegovala neko iraško družino, in o poročanju medijev o dogodku.

Komentatorji filmskega dogajanja trdijo, da neverjetna hitrost, s katero se tematika Iraka pojavlja na platnih, odseva splošno naravnanost Hollywooda do tega vprašanja. Vendar pa Jay Weissberg, kritik Varietyja pravi, da so ti filmi nastali iz takojšnih vtisov, zanima pa ga, kaj bo čez 15 let.

Beneški filmski festival, ki vsako leto gosti na Lidu filmske ustvarjalce in zvezdnike vsega sveta, velja za enega izmed uglednejših filmskih dogodkov leta. Svoja vrata bo odprl 29. septembra, se končal 8. septembra, med 22. tekmovalnimi filmi pa bodo predstavili tudi dva filma s tematiko iraške vojne in njenega vpliva na Ameriko.