Latinoameriške ženske: še vedno v filmih predvsem zato, da so seksi. Foto:
Latinoameriške ženske: še vedno v filmih predvsem zato, da so seksi. Foto:
Zoe Saldana v filmu Out of the Furnace
Čeprav se na prvi pogled morda zdi tako, pa filmi lani niso ameriške raznolikosti predstavljali nič bolje kot pred petimi leti.
Chiwetel Ejiofor v 12 let suženj
Skoraj polovica ameriških otrok, mlajših od pet let, ni belih, kar pomeni, da je filmsko občinstvo prihodnosti še bolj raznoliko, kot bi se dalo sklepati po filmih, ki jih producira Hollywood.

V lanskih uspešnicah je igralo le slabih pet odstotkov igralcev latinskoameriškega izvora, čeprav prav ta etnična skupina predstavlja 16 odstotkov prebivalstva ZDA (in so, mimogrede, tudi ljubitelji filma: pokupijo četrtino vseh kinovstopnic, prodanih v ZDA). "Hispano- in Latinskoameričani so najhitreje rastoča skupina v ZDA," poudarja soavtor študije Marc Choueiti. "Ampak če bi o raznolikosti sklepali po priljubljenih filmih, tega gledalci niti po naključju ne bi vedeli. Na velikem platnu so skoraj nevidni."

Študija je zajela 3932 vlog (takih, ki imajo pred kamero kakšno repliko) v sto v ZDA najdonosnejših filmih med letoma 2007 in 2013. Temnopoltim igralcem je v njih pripadlo le 14 odstotkov vseh vlog - obenem pa kar 17 odstotkov vseh lanskih uspešnic ni premoglo temnopoltega obraza, kažejo izsledki študije. Kar 74 odstotkov vseh likov v filmih je belih.

Čeprav je letošnje leto prvič v zgodovini oskarja prineslo temnopoltemu režiserju (Steve McQueen je zlati kipec dobil za suženjsko dramo 12 let suženj), izsledki študije niso spodbudni. "Vsi tisti, ki poudarjajo, da je bilo leto 2013 prelomno leto za glas temnopoltih likov v filmu, imajo najbrž pred očmi nekaj izstopajočih primerov," je avtorica študije Stacy L. Smith komentirala za revijo Variety. "V resnici nismo bili v šestih obravnavanih letih priča nikakršni spremembi v prikazovanju likov iz manj zastopanih etničnih skupnosti."

V letu 2013 naj bi temnopolti igralci dobili le za dober odstotek več vlog kot v letu 2007 - so pa ti zato pogosteje v filmih temnopoltih režiserjev (imajo kar 46 odstotkov vseh vlog).

Enodimenzionalni liki žensk
Najbolj zapostavljeni so Latinskoameričani, sploh ženske, ki so nemalokrat prikazane zgolj kot seksualni objekti, in sicer bolj kot pripadnice drugih etničnih skupin, še ugotavlja študija. Kar 36 odstotkov Latinskoameričank je prikazanih v seksi oblačilih (ali pa kdo pripomni, da so privlačne), kar velja še za 32 odstotkov belih junakinj in le 24 odstotkov temnopoltih.

Filmska režija še vedno "fantovski klub"
Najmanj verjetno je, da boste za kamero našli temnopolto žensko: v petih od šestih obravnavanih let ni bilo med najbolj gledanimi niti enega filma, ki bi ga režirala temnopolta ženska; edina izjema je leto 2008, ko pa je ta delež pičlih 1,8 odstotka.