Iz utemeljitve nagrade:
Iz utemeljitve nagrade: "Lily ima dar za ustvarjanje raznolikih in izstopajočih likov, ki so hkrati prepoznavni, ekscentrični in tako zelo iskreni - na način, da osvetlijo skrite kotičke življenja." Foto: Reuters

Šestinsedemdesetletna igralka prepriča tako v dramah kot v komičnih vlogah. V vseh likih izžareva svojo genialnost, so zapisali v cehu.

Lily Tomlin se je proslavila z vlogami v filmih, kot sta Nashville (1975) in Babica (2015), ter nastopi v vrsti televizijskih serijah, od Laugh-In, Zahodno krilo do Grace and Frankie. Pav za aktualno Netflixovo nanizanko Grace & Frankie, v kateri nastopa ob Jane Fonda, je bila že dvakrat nominirana za emmyja za najboljšo igralko v komični seriji. Pohvali se lahko tudi z obsežnim repertoarjem satiričnih skečev.

Tomlinova je v svoji karieri sodelovala z režiserji, kot so Robert Altman, Woody Allen in David O. Russell. obenem je tudi dejavna aktivistka v boju za pravice LGBTQ skupnosti.

Za svoje delo je prejela več nagrad, med drugim je leta 1977 na berlinskem festivalu za vlogo Margo Sperling v filmu Roberta Bentona The Late Show osvojila nagrado za najboljšo žensko igralko. Je tudi prejemnica dveh tonyjev in šestih emmyjev.

Igralki bodo nagrado izročili na 23. prireditvi igralskega ceha, ki bo 29. januarja v Los Angelesu.