Predsednik ustanovnega odbora Rade Šerbedžija trenutno v Bolgariji snema fantazijski spektakel Hercules 3D, zato se je srečanja udeležil prek videokonference. Člani odbora so še Dunja Klemenc, Čedomir Kolar, Tanja Ribič, Nikola Kojo, Danijel Utješanović in Marko Gajič. Foto: Iztok Oražem
Predsednik ustanovnega odbora Rade Šerbedžija trenutno v Bolgariji snema fantazijski spektakel Hercules 3D, zato se je srečanja udeležil prek videokonference. Člani odbora so še Dunja Klemenc, Čedomir Kolar, Tanja Ribič, Nikola Kojo, Danijel Utješanović in Marko Gajič. Foto: Iztok Oražem
Bled Film Festival
Na prvem srečanju ustanovnega odbora festivala Bled Film Festival v prostorih Vile Bled so priznani filmski ustvarjalci ob podpori mladih zanesenjakov z Bleda začrtali smernice za razvoj angažiranega festivala, ki bo poleg promocije najnovejših filmov iz sveta in regije opozarjal in iskal rešitve za pereča okoljska vprašanja, s posebnim poudarkom na zaščiti voda. Posvetili so se načrtovanju programa festivala, vizualni podobi in organizacijskim zadevam. Foto: Iztok Oražem

Ustanovni odbor, ki ga sestavljajo predsednik Rade Šerbedžija ter člani Dunja Klemenc, Čedomir Kolar, Tanja Ribič, Nikola Kojo, Danijel Utješanović in Marko Gajič, je na svojem prvem srečanju postavil iztočnice za ustanovitev in razvoj festivala Bled Film Festival, ki bo prvič potekal junija 2014.
Poleg filmov še angažiran pristop do tematike vodnih virov
Kot je izpostavil predsednik ustanovnega odbora in priznani igralec s slovenskim potnim listom Rade Šerbedžija bo blejski filmski festival "angažirani festival, ki bo poleg promocije najnovejših in kakovostnih filmov iz sveta in regije veliko pozornost posvetil pomenu vode in ohranitvi vodnih virov ter drugim okoljskim vprašanjem".
Osnutek načrta prvega blejskega filmskega festivala predvideva tekmovalni program celovečernih filmov ter dokumentarni in otroški program, ki se bosta ukvarjala s tematiko voda. Ob filmskem programu se bodo zvrstile še okrogle mize, delavnice in drugi dogodki, ki bodo izpostavili nujnost ohranjanja vodnih virov in drugo okoljsko problematiko. Ustanovni odbor načrtuje tudi natečaj za mlade filmske ustvarjalce, ki bi s sodobnimi in široko dostopnimi tehnologijami ustvarjali kratke filme na temo zaščite okolja.
Film lahko pritegne pozornost k obravnavanim vprašanjem
Prepričani so, da je film odličen medij, ki zmore spodbuditi vprašanja in morebitne rešitve za pereča vprašanja zaščite vodnih virov ter drugih okoljskih vprašanj in ki k tem lahko pritegne tudi pozornost domače ter tuje javnosti. Verjamejo tudi, da bodo kakovostni filmi, gostje svetovnega formata in zanimivi obfestivalski dogodki nepozabna izkušnja ter magnet za občinstvo – tako za lokalne prebivalce kot tudi turiste, ki v tem času obiščejo Bled.
"Premišljen program, atraktivna lokacija, entuziazem tima ter široka mreža podpornikov in prijateljev novorojenega festivala predstavljajo precejšnje zagotovilo, da bo festival organsko rastel in se razvijal ter da bomo v prihodnosti postali pomemben igralec v regiji," je ob prvem srečanju poudarila Dunja Klemenc, producentka z oskarjem nagrajenega filma Nikogaršnja dežela in članica ustanovnega odbora.