Dokumentarist Alex Gibney v Armstrongovi laži razkrije resnico o padlem ameriškem športnem zvezdniku. Foto: EPA
Dokumentarist Alex Gibney v Armstrongovi laži razkrije resnico o padlem ameriškem športnem zvezdniku. Foto: EPA

Leta 2012 je zvezdniškemu kolesarju Mednarodna kolesarska zveza Uci zaradi sistematične zlorabe prepovedanih sredstev razveljavila vse rezultate od avgusta 1998, vključno s sedmimi zmagami na francoski pentlji.

Na urniku mednarodnega filmskega festivala, ki te dni poteka v Benetkah, je za torek napovedana projekcija filma Alexa Gibneyja, ki govori o največjem škandalu v zgodovini kolesarstva. Gibney v njem razkrije resnico o padlem ameriškem športnem zvezdniku.

"Toliko ljudi je raje slišalo lepo laž kot grdo resnico," v filmu The Armstrong Lie (Armstrongova laž) razmišlja Gibney. Njegov izdelek vključuje tudi starejše posnetke, na katerih je mogoče videti Armstronga, ki zatrjuje, da sam ne bi nikoli uporabil prepovedanih sredstev, in se zgraža nad ljudmi, ki pod vprašaj postavljajo njegovo kredibilnost.

Od malikovanja do zgodbe o prevari
Dokumentarec je bil sicer sprva mišljen kot občudovanja polna pripoved o vrnitvi športnika, ki se je leta 2005 upokojil in nato napovedal vrnitev v profesionalno kolesarstvo za sezono 2009. Po lanski Armstrongovi diskvalifikaciji in njegovem priznanju o zlorabi dopinga januarja letos pa se je razvil v zgodbo o prevari.

Film, ki temelji na intervjujih z njegovimi nekdanjimi sodelavci, Armstrongom in njegovim nekdanjim zdravnikom Michelejem Ferrarijem, opozarja tudi na nikoli dokazane trditve, da pri Uciju niso naredili dovolj, da bi razkrinkali Armstronga.

Armstrong sam je v filmu prikazan kot z zmago obsedeni borec, ki je sedaj sicer pripravljen plačati za svoje grehe, a je obenem še vedno prepričan, da si kljub razveljavitvi rezultatov zasluži svoje mesto v zgodovini športa.

Film je veliko zanimanja zbudil že na ponedeljkovi novinarski projekciji, vendar pa ne velja za favorita za beneškega leva.