Valerie Massadian je s svojim drugim celovečercem Milla ustvarila
Valerie Massadian je s svojim drugim celovečercem Milla ustvarila "ganljivo, pretresljivo in transformativno delo, ki se začne in konča z dvema različnima, a enakovrednima ljubeznima", je o filmu za festival v Locarnu zapisal Mark Peranson. Foto: Locarno Film Festival

Režiserki so nagrado v sklopu 70. festivala izročili v četrtek zvečer.

Nagrado audentia, kar v prevodu iz latinščine pomeni pogum, so lani ustanovili za promocijo enakopravnosti med spoloma v filmski industriji. Letošnji nagrajenki Valerie Massadian jo je izročila iranska igralka Goldshifteh Farahani, zagovornica enakosti med spoloma. Poleg denarnega dela, vrednega 30.000 evrov, nagrada vključuje tudi kipec umetnice Ewe Rossano.

Valerie Massadian je ob prevzemu nagrade povedala, da so ženske režiserke na filmskem področju navzoče in nameravajo na njem tudi ostati. Žirija je v utemeljitvi zapisala, da njen film Milla portretira močno junakinjo, ki je žrtev težkih življenjskih okoliščin, proti katerim se vztrajno bojuje. Prepričal je tudi z izjemno naracijo in tem, da kljub odmerjenim dialogom veliko pove.

Film, ki ima naslov po svoji 17-letni protagonistki, je postavljen v pristaniško mestece na severu Francije. Milla (Séverine Jonckeere) in njen fant Leo (Luc Chessel) se naselita v zapuščeni hiši, ki jo postopoma spremenita v dom. Njuna krhka idila se znajde v nevarnosti, ko Leo sprejme delo na ribiški ladji, noseča Milla pa se mora zaposliti kot sobarica v hotelu.

Lani je prvo nagrado audentia prejela režiserka Anca Damian za film Čarobna gora. Podelili so ji jo v sklopu Carigrajskega filmskega festivala.