"Rada imam ljudi, ki me nasmejejo. Iskreno povedano, mislim, da se najraje smejim." Foto:
Audrey Hepburn
Audrey Hepburn je bila leta 1999 razglašena za tretjo najboljšo žensko filmsko zvezdo vseh časov na lestvici ameriškega filmskega inštituta.
Googlova "čačka" je danes posvečena Audrey Hepburn. Foto: Google
Leta 1953 Audrey Hepburn še ni dosegla tista prava slava, kakršna jo je spremljala v naslednjih desetletjih. To je bil dan, ko se je vrnila s snemanja Rimskih počitnic, po celodnevnem fotografiranju za promocijo filma pa je nastala še fotografija igralke, ki vstopa v avtomobil. Danes že pokojni fotograf Bob Willoughby se je na stara leta dobro spominjal dneva, ko je prvič spoznal Hepburnovo in jo še isti dan ovekovečil v trenutku, ko je vstopala v avtomobil. "Za roko me je prijela kot princesa in me takoj očarala s tistim nasmehom, ki ga je Bog ustvaril, da bi z njim topila srca smrtnikov."
Zajtrk pri Tiffanyju
Vloga Holly Golightly, ekscentrične 'salonske levinje' iz filma Zajtrk pri Tiffanyju, je iz Hepburnove naredila ikono in vzornico mladih žensk, ki so začele sanjariti o selitvi v New York in svobodnem, urbanem življenjskem slogu.
Audrey Hepburn
Mimogrede: Trumanu Capoteju se je zdela Hepburnova v vlogi Holly - grozna. Pisatelj si je namreč želel, da bi glavno vlogo v hollywoodski priredbi njegove knjige Zajtrk pri Tiffanyju odigrala Marilyn Monroe. Pritoževal se je, da elegantna Hepburnova ni prava za vlogo Holly, ubežnice iz Teksasa, ki ji je uspelo postati manhattansko 'it' dekle. Holly je bila namreč v Capotejevi glavi svetlolasa kot njegova prijateljica Monroejeva, sicer znana po težavnem otroštvu pod precej manj zvenečim imenom Norma Jeane Baker. Foto: Walter Carone/Galerija Fotografija
Rimske počitnice
V filmu, ki je Audrey Hepburn izstrelil med zvezde in ji prinesel oskarja, je igrala princeso neke nedoločene evropske državice, ki se je s pompom in z velikim spremstvom podala na "evropsko turnejo". V Rimu se skrivaj izmuzne varuhom in dolgočasnim kraljevskim dolžnostim ter spozna čednega novinarja (Gregory Peck), ki upa na ekskluzivno zgodbo. Med vrtoglavim odkrivanjem Rima se seveda zaljubita, čeprav oba vesta, da v njuni ljubezni ni prihodnosti …

Čeprav je imela za seboj neverjetno uspešno kariero - doma je imela tako oskarja kot tudi emmyja, grammyja in nagrado tony - in se je v drugi polovici življenja z vsem srcem posvečala humanitarnemu delu, pa se Hepburnova danes omenja predvsem kot stilska ikona, zlasti v Givenchyjevih kreacijah.

Audrey Kathleen Ruston se je rodila 4. maja 1929 v Belgiji. Njeno otroštvo je bilo vse do petega leta srečno in brezskrbno, ko je njeno mamo, nizozemsko baronico Elle Van Heemstru, zapustil Audreyjin oče, angleško-irski bančnik Joseph Victor Ruston.

Kaj je v imenu?
Da bi Audrey imela priložnost za dobro izobrazbo, sta se z mamo preselili v London, kjer je deklica obiskovala zasebno šolo. Ko je Hitler začel svoje osvajalske pohode, sta se z materjo vrnili na Nizozemsko, kjer sta preživeli grozote druge svetovne vojne. Nacisti so kmalu sicer okupirali tudi Nizozemsko, in več Audreyjinih sorodnikov je končalo v taboriščih. Njej je mama ime spremenila v Edda, da bi zvenelo manj angleško kot Audrey. To ni bilo edinkrat, da je Audrey spremenila svoje osebne podatke: ko je njen oče odkril, da so njegovi predniki nosili priimek Hepburn, sta si ga nadela oba s hčerko.

Preden smo imeli izraze za motnje hranjenja ...
Audrey je med vojno dejavno sodelovala v gibanju odpora, nezakonitih baletnih predstavah, pomagala pa je tudi ranjenim vojakom. Takrat je imela le 16 let in je, kot je suhljata igralka pozneje priznala, jedla tudi cvetove tulipanov, da bi preživela. A težko pričakovani konec vojne in z njim vrnitev v normalno življenje je le dočakala. Hrane je bilo končno dovolj, zato je tudi Audrey pridobila nekaj kilogramov, zaradi česar je padla v še večjo depresijo. Takrat si je igralka obljubila, da nikoli več (razen v nosečnosti) ne bo imela več kot 46 kilogramov. Obljubo je držala do konca življenja.

Audrey se je po koncu vojne vrnila v London, v baletno šolo, ki jo je oboževala - čeprav se je zavedala, da je previsoka za primabalerino. Zato se je tudi usmerila v manekenske vode, kar jo je pripeljalo do prvih igralskih preizkušenj. Prelomna je tista iz leta 1951, ko je dobila manjšo vlogo v filmu Monte Carlo Baby.

Še vedno ena najlepših razglednic iz večnega mesta
Na snemanju omenjenega filma je suhljato Audrey opazila Collette, avtorica knjige Gigi. Francozinja je v Audrey prepoznala svojo naslovno junakinjo, in po napornem prepričevanju je Audrey pristala na izziv na broadwajskih deskah. Kritike predstave so bile sicer slabe, a je režiser William Wyler prepoznal Audreyjino nadarjenost in ji ponudil vlogo v filmu Rimske počitnice. Za interpretacijo princese Ane je igralka dobila pohvale, dodatno priznanje pa je dobila, ko je prejela za isto vlogo oskarja za najboljšo žensko vlogo leta 1954.

Givenchyjeva muza
Poleg oskarja je igralka dobila tudi ljubezen: na zabavi Gregoryja Pecka, soigralca iz Rimskih počitnic, je spoznala igralca Mela Ferrera. Oče štirih otrok se je v 12 let mlajšo Audrey zaljubil in takoj zahteval ločitev od svoje žene. Ljubezen med njima sicer ni trajala, saj se je Audrey medtem spustila v kratko ljubezensko zvezo z igralcem Williamom Holdnom, ki ga je spoznala med filmom Sabrina. Po zaslugi te novodobne zgodbe o Pepelki se je rodila igralkina trajnejša ljubezen - do mode. Spletla je prijateljstvo z mladim oblikovalcem Hubertom de Givenchyjem; postala je njegova muza, z njim sodelovala pri večini filmov in njegove stvaritve nosila tudi zasebno.

Po koncu kratkotrajne zveze s Holdnom se je Audrey spet zapletla z Melom Ferrerom, s katerim se je tudi poročila. Tri leta po poroki se jima je pridružil nov družinski član, sin Sean.

"Rojena sem bila z veliko željo po pozornosti. Že kot otrok sem hotela imeti veliko otrok, zagotovo je lepo to doživeti pri 18, a ko čakate več let, je sreča nepopisna," je izjavila igralka, ki je, preden je rodila sina, doživela nekaj spontanih splavov.

"Vse so lahko videti kot jaz"
Le tri mesece po tem, ko je rodila sina, so ji ponudili vlogo v filmu Zajtrk pri Tiffanyju, kjer je znova potrdila svoj status modne ikone: "Moj videz je dostopen vsem. S figo, velikimi sončnimi očali in črno obleko je lahko videz vsake ženske, kot je moj," je Audrey komentirala dejstvo, da so jo oboževali tako moški kot ženske.


Večna zgodba o pasteh ženskega uspeha ...

Audreyjin veliki filmski uspeh pa je slabo vplival na njen zakon, saj so Mela sčasoma klicali le še zato, da bi prišli do Audrey, in ne ker bi želeli kako vlogo ponuditi njemu. Kmalu je Audrey zahtevala ločitev in se s sinom preselila nazaj v Evropo. Na križarjenju po grških otokih je spoznala rimskega psihiatra Andreo Dottija, ki jo je takoj osvojil. Le nekaj dni potem je poklicala Givenchyja in ga obvestila, da je spet zaljubljena in srečna. Oblikovalec ni izgubljal časa in je takoj začel ustvarjati poročno obleko, ki jo je, le šest tednov po ločitvi od Ferrerja, igralka tudi oblekla.

Rajši z družino kot na snemanju
Poleg ljubezni in naslova grofice je devet let mlajši Dotti igralki 'podaril' še sina Luco, ki se je rodil leta 1970. Medtem ko se je igralka družini popolnoma posvetila in se oddaljila od filmskega sveta, je Andrea rajši odhajal na zabave. Njun zakon je trajal vse do leta 1982, ko je igralka zaradi varanja vložila ločitveni zahtevek. Čeprav je v zakonu Audrey posnela le nekaj filmov, ni bila brezposelna. Postala je namreč Unicefova ambasadorka in se do konca življenja posvečala humanitarnemu delu.

Po dveh ločitvah pravi moški
Svojo sorodno dušo je Audrey nazadnje našla v nizozemskem igralcu Robertu Woldersu, ki si še ni opomogel od smrti žene Merle Oberon. Oba sta se kmalu zaljubila, a se, čeprav sta živela skupaj vse do igralkine hitre smrti, nista nikoli odpravila do oltarja. Igralka se namreč po dveh propadlih zakonih ni hotela več poročiti.

Zadnji božič v krogu družine
Igralka je umrla hitro in nepričakovano. Po potovanju v Somalijo se je zaradi želodčnih težav odpravila k zdravniku. Specialisti v Los Angelesu so odkrili, da ima igralka raka na želodcu, ki pa se je že razširil na druge prebavne organe. Audrey je bila tako slabotna, da so ji zdravniki prepovedali, da bi se odpravila v Švico, kjer je preživela zadnjih 20 let. Takoj ko je to slišal igralkin veliki prijatelj Givenchy, je poslal po Audrey svoje letalo, ki jo je odpeljalo domov, kjer je preživela svoj zadnji božič v krogu družine.

Audrey Hepburn je umrla 20. januarja 1993. Ob njej so bili sinova, Robert Wolders in prvi mož Mel Ferrer.