Archeo je po Kruhu in mleku ter Odgrobadogroba tretji Cvitkovičev celovečerec. Foto: Kinodvor
Archeo je po Kruhu in mleku ter Odgrobadogroba tretji Cvitkovičev celovečerec. Foto: Kinodvor
Zmaga na festivalu pride tudi v spremstvu za 5.000 evrov nagrade. Foto: Slovenski filmski center

Žirija je v svoji utemeljitvi izbire zmagovalca med drugim izpostavila izredno izrazno moč tega pogumnega filma.

Festivalska žirija, ki so jo sestavljali poljski snemalec in fotograf Piotr Jaxa, italijanska režiserka Michela Occhipinti ter direktorica filmskega festivala Solothurn Seraina Rohrer, je v utemeljitvi zapisala, da Cvitkovič "prikazuje svet treh osamljenih posameznikov - ženske, moškega in otroka. Raziskuje osnove človeškega obstoja, narave. Meditativen pristop, ki sledi motu, da je manj več, daje filmu izredno izrazno moč. Pogumen film," je v imenu ustvarjalcev filma sporočila Jedrt Jež Furlan.

Vrednost Archea opazili že v Portorožu
Film Arheo je na lanskem Festivalu slovenskega filma osvojil nagrade za najboljši film, za režijo in za fotografijo; portoroška žirija ga je opisala kot "nepričakovano izkušnjo čistega filma", najbolj poveden opis pa bi verjetno bil da gre za "vizualno poezijo", film brez besed, konteksta in komentarjev, ki se skuša osredotočiti zgolj na gole medčloveške odnose v "praskupnosti" družine in lepoto fotografije.

Film kot rušenje zidu do podzavesti
"Že med procesom izdelave prejšnjega filma, Odgrobadogroba, mi je postalo jasno, da racionalen pristop pravzaprav preprečuje odkriti bistvo filma," je o svojem izhodišču za Archeo povedal Cvitkovič. Tokrat ga je zanimalo predvsem "rušenje zidu med zavestjo in podzavestjo", kjer ljudje menda hranimo vse, kar smo kdaj izkusili, po mnenju nekaterih pa tudi kolektivno izkušnjo. "Vsi prizori temeljijo na impresijah iz moje podzavesti. V posebnih stanjih (polsen, hipnotično stanje, stanje delne zamaknjenosti na potovanju z letalom, vlakom, itd.) mi včasih pride pred oči prizor z veliko notranjo močjo. Včasih ga zapišem na košček papirja, v mobilni telefon, kamor koli, včasih ga pozabim. Kar je tem prizorom skupno, je to, da so izrazito elementarni, kar pomeni, da so očiščeni nepotrebne racionalne navlake. Ne obstajajo z določenim razlogom, z določenim moralnim sporočilom ali s čim podobnim, temveč samo obstajajo. Ker stojijo sami zase, jih obdaja izjemno močna atmosfera."

Festivalska turneja
Iz Innsbrucka Archeo potuje na Cinema City International Film Festival, ki ga med 16. in 23. junijem gosti Novi Sad in na katerem bodo prikazali tudi film Lahko noč, gospodična Metoda Pevca.
Julija bodo film prikazali na Revelation Perth International Film Festival (5.-15. julij) v Avstraliji. Organizatorji so pri opisu filma zapisali, da je "Arheo klasičen primer moči in energije, ki jo oddajajo filmi z navdihom".