Obrazložitev Balove odločitve je za zdaj skopa, a precej nedvoumna. Foto:
Obrazložitev Balove odločitve je za zdaj skopa, a precej nedvoumna. Foto:
Seth Rogen kot Jobsov prijatelj, Stewe Wozniak? To bi bila za igralca ena redkih resnih dramskih vlog. Foto: EPA
Upajmo, da bo drugi poskus ekranizacije inovatorjevega življenja uspešnejši od lanskega Jobsa. Foto: Kolosej

Oskarjevec je "po dolgem premisleku prišel do odločitve, da za vlogo ni primeren", in odstopil od sodelovanja pri filmu, poroča Hollywood Reporter. Za zdaj še nenaslovljeni film studia Sony bo režiral Danny Boyle (Revni milijonar, 127 ur), scenarij zanj pa je napisal Aaron Sorkin (Socialno omrežje). Prva klapa bi morala pasti že letos pozimi, a se bo zdaj začetek snemanja verjetno zamaknil. Boyle se po neuradnih poročilih ta teden že sestaja z igralci; v ožjem izboru za vlogo soustanovitelja Appla Steva Wozniaka je Seth Rogen.

Po do zdaj znanih informacijah je zgodba razdeljena na tri dejanja, ki spremljajo Jobsove priprave na predstavitev novih Applovih napravic; scenarij se na srečo menda ponaša s tipično sorkinovskimi "hitro tempiranimi dialogi".

Prehitro se je pohvalil s svojo "trofejo"
Sorkin je Balovo sodelovanje na začetku prejšnjega meseca sicer razkril v televizijskem intervjuju (in povedal celo, da od zvezdnika Batmana niti ni zahteval, da pride na avdicijo: "Potrebovali smo najboljšega igralca v določenem starostnem okviru, in to je Chris Bale. Ni mu bilo treba na avdicijo. No, imeli smo sestanek."). Resnica je bila malo drugačna: Bale takrat uradno sploh še ni bil v pogajanjih s studiem.

"Niti enega prizora ali kadra ni, v katerem ga ne bi bilo," je še povedal Sorkin. "Za neverjetne količine teksta gre, zato je zelo zahtevna vloga - ampak on bo v njej 'raztural'."

V igri vsa glavna imena srednje generacije
Film, ki bo posnet po predlogi odmevne Jobsove biografije izpod peresa Walterja Isaacsona, je v predprodukciji že vsaj od leta 2012, a se je zaradi iskanja glavnega igralca vse skupaj zavleklo. Najprej je bil v igri Leonardo DiCaprio, pa se je nato odločil, da bo raje snemal The Revenant s Tomom Hardyjem, na različnih točkah pa se je govorilo tudi o Mattu Damonu, Bradleyju Cooperju in Benu Afflecku. V prvi fazi je bil režiser David Fincher, pa je nato odkorakal zaradi spora okrog honorarja, vajeti pa je prevzel Boyle.

Drugič več sreče?
A konec koncev morda ni slabo, da si je ekipa vzela precej časa za iskanje glavnega igralca: spomnimo se samo lanskega filma Jobs režiserja Joshue Michaele Sterna, ki je igral na karto fizične podobnosti in v glavno vlogo postavil Ashtona Kutcherja. Končni izdelek je bil, sicer ne samo zaradi Kutcherja, milo rečeno slab.