Foto:
Foto:
Med gosti Berlinala bo tudi Keanu Reeves.
Direktorju Berlinala so člani skupine Blue Man (Modri ljudje) že predali ključ gledališča na Potsdamer Platzu, kjer bo odprtje festivala.
O najboljših odloča strokovna žirija.
Najboljši film dobi zlatega medveda.

Na festivalu, ki se bo končal 20. 2., bo po več letih poudarek znova na evropski filmski produkciji. Uradno so ga odprli z anglofrancosko koprodukcijo Man to Man v režiji Regisa Wargnierja, v kateri nastopita Kristin Scott Thomas in Joseph Fiennes. Zgodba filma pripoveduje o antropologu, ki v 19. stoletju med pripadniki pigmejskih plemen v Kongu išče izgubljeno povezavo med človekom in opico. Child in Time Maje Weiss pa bodo na Berlinalu predstavili na petih projekcijah, med katerimi bo prva 12. februarja.

Filmski program Berlinala sestavlja šest sekcij - tekmovalna sekcija, sekcija Panorama, Mednarodni forum nove kinematografije, Kinderfilmfest (festival otroških filmov, na katerem se je s kratkim animiranim filmom Bizgeci: Češnje lani predstavil Gregor Mastnak), Perspektiva nemškega filma in Retrospektiva.

Berlin bodo obiskali številni zvezdniki
Med gosti, ki jih pričakujejo na festivalu, so tudi Keanu Reeves, Will Smith, Kevin Spacey, Glenn Close, Don Cheadle, Jennifer Jason Leigh, Dennis Quaid in Glenn Close.

Evropski film vse bolj kakovosten
Direktor festivala Dieter Kosslick je dejal, da renesansa evropske filmske industrije po njegovem mnenju ni povezana z negativnimi čustvi do ZDA, ampak je odsev vse višje kakovosti evropskega filma. Kosslick, ki že četrto leto zapored vodi Berlinale, je še dodal, da se oblikuje novo zavedanje evropskega filma, v konkurenci za nagrade festivala pa od evropske produkcije prevladujejo francoski projekti.

V konkurenci 21 filmov
Za zlate in srebrne medvede se poteguje 21 filmov, med katerimi bo 16 premier, pet filmov pa je prvencev. V konkurenci so tudi Kinsey (Bill Condon), Hotel Rwanda (Terry George), Gespenster (Duhovi; Christian Petzold) in Anklaget (Obtožen; Jacob Thuesen). Za zlatega medveda se letos potegujejo štirje filmi iz ZDA, štiri francoske produkcije, štiri francoske koprodukcije, trije nemški filmi, zastopani pa sta tudi filmski produkciji Afrike in Azije.

Kdo odloča o nagradah?
O nagradah bo odločala žirija, ki ji predseduje nemški režiser Roland Emmerich, sestavljajo pa jo še litovska igralka Ingeborga Dapkunaite, kitajska igralka Bai Ling, nemška igralka Franka Potente, nizozemski producent Wouter Barendrecht, italijanski modni oblikovalec Nino Cerruti in ukrajinski scenarist Andrei Kurkov.

Ta žirija bo podelila zlatega medveda za najboljši film, srebrnega medveda kot veliko nagrado žirije, srebrne medvede pa bodo prejeli tudi najboljši režiser, najboljša igralka in igralec, avtorji najboljše glasbe in največjega umetniškega prispevka k filmu.

Dve posebni nagradi
Poleg tega bodo podelili tudi nagrado modri angel, ki jo podeljujejo v spomin na Marlene Dietrich - prejme jo najboljši evropski film - in nagrado Alfreda Bauerja, ki jo v spomin na ustanovitelja festivala podeljujejo za najbolj inovativno delo na področju filma.

Na festivalu bodo prikazali 350 filmov, dodatnih 600 filmov pa bodo predvajali na evropski filmski tržnici, ki bo potekala ob festivalu.