Od prve ideje pa do končne različice filma je minilo dolgih deset let. Foto:
Od prve ideje pa do končne različice filma je minilo dolgih deset let. Foto:
Čeprav se zdi, da je v bitki za film zmagal Berlinale, še vedno obstaja možnost, da ga v kaki spremenjeni različici predvajajo še maja v Cannesu - to je režiser, denimo, leta 2008 storil s 14 let starim filmom Ashes of Time.

Epska drama o borilnih veščinah je postavljena v Kitajsko v 30. letih preteklega stoletja. Po besedah direktorja festivala Dietra Kosslicka je Vong Kar Vai s filmom The Grandmasters svojemu opusu dodal novo razsežnost napetosti ter "ustvaril umetelen in slikovit žanrski film". Ker bo režiser obenem tudi predsednik festivalske žirije, bodo film na Berlinalu predvajali zunaj konkurence. Svetovno premiero bo doživel že prej, 8. januarja na Kitajskem.

Glavno vlogo je Vong zaupal svojemu stalnemu igralcu Tonyju Leungu Čiu Vaiju (Razpoložena za ljubezen, 2064), ki se ga morda spomnite tudi iz zgodovinske dramne Anga Leeja Poželenje, nevarnost; za to vlogo je bojda celo leto treniral po štiri ure na dan. Ip Man je bil sicer že večkrat predmet filmske adaptacije (igral ga je, denimo, še en slavni mojster borilnih veščin, Donnie Jen.) V stranski vlogi bomo spoznali še Ziji Džang (Prežeči tiger, skriti zmaj) in Čang Čena (Red Cliff).

Popravki v zadnjem hipu
Govorice, da bo dolgo napovedovani The Grandmasters odprl canski festival, so krožile že dalj časa, zato je bilo precejšnje presenečenje, ko je Vong Kar Vai premiero filma napovedal za december, mesec, ko ni na sporedu nobenega večjega svetovnega filmskega festivala. Toda z 18. decembra je bila premiera kmalu potisnjena na 27. december, razvedelo pa se je tudi, da se je Vong lotil snemanja dodatnih prizorov. Premiero so nato potisnili v leto 2013 in na Berlinale, kar ni presenetljivo, če vemo, da hongkonški mojster ne slovi ravno po tem, da bi se držal dogovorjenih rokov. (Precej slavna je anekdota iz leta 2004, ko je Vong svoj film 2046 dokončeval še nekaj dni pred tem, ko bi ga morali predvajati v Cannesu; v Francijo so trak baje prepeljali naravnost iz montažnega studia.)

Letošnji Berlinale je odprla svetovna premiera francoske zgodovinske drame Zbogom, kraljica v režiji Benoita Jacquota, ki smo jo lahko prejšnji mesec v okviru festivala Liffe videli tudi v Ljubljani.

Že 63. izdaja mednarodnega filmskega festivala v Berlinu bo potekala od 7. do 17. februarja prihodnje leto. V konkurenci za zlatega medveda je po navadi okoli 20 filmov.