Berlin bo od 11. do 21. februarja v ospredju svetovne filmske srenje. Foto: Reuters
Berlin bo od 11. do 21. februarja v ospredju svetovne filmske srenje. Foto: Reuters

"Čudovito je, da bosta Berlinale znova odprla brata Joel in Ethan Coen. Njun humor, enkratni liki in fantastična pripoved še vedno zagotavljajo velik odziv pri občinstvu. "Hail, Caesar! je popoln začetek Berlinala 2016," je v izjavi dejal direktor festivala Dieter Kosslick.

V filmu, ki prinaša vpogled v zadnji del obdobja, ko je imela peščica hollywoodskih studiev izjemno moč, so moči združili številni zvezdniki: George Clooney, Scarlett Johansson, Josh Brolin, Ralph Fiennes, pa tudi Alden Ehrenreich, Jonah Hill, Frances McDormand, Tilda Swinton in Channing Tatum. Zgodba je postavljena v 50. leta prejšnjega stoletja, in sicer spremljamo en dan v filmskem studiu, kjer se seveda od jutra do večera zgodi cel nabor takšnih in drugačnih dogodkov. V ospredju je filmski "fixer", gre za človeka, ki dela za studio in med drugim zvezdnike varuje pred širjenjem kočljivih informacij iz njihove preteklosti.

T. i. fixerji, ki sodijo v čas velikih studijskih zvezd v zlatih letih Hollywooda, so bili pripravljeni tudi izsiljevati, podkupovati ter z nasiljem in nezakonitimi sredstvi braniti ugled svojih varovancev. Posel je v razkrajajočem se pravnem sistemu Los Angelesa obstajal vse do leta 2002, ko je bil nazadnje aretiran mojster med fixerji, Anthony Pellicano.

Brata Coen sta že več kot 30 let ena od najbolj prepoznavnih filmskih ustvarjalcev, ki s svojimi filmi vedno znova očarata filmsko občinstvo po vsem svetu. Za svoje filme sta prejela vrsto nagrad, med njimi tudi več oskarjev (Fargo, Ni prostora za starce). Tudi v Berilnu sta gostovala že večkrat, leta 2011 je njun film True Grit tudi odprl festival.