Patrizia Gucci je na moževem pogrebu skupaj s hčerkama Allegro in Alessandro prišla v črnini in odigrala vlogo žalujoče vdove, manj kot dve leti pozneje pa je bila že za zapahi zaradi naročenega umora. Foto: AP
Patrizia Gucci je na moževem pogrebu skupaj s hčerkama Allegro in Alessandro prišla v črnini in odigrala vlogo žalujoče vdove, manj kot dve leti pozneje pa je bila že za zapahi zaradi naročenega umora. Foto: AP
Vong Kar Vai je predstavnik hongkonškega drugega vala, uveljavil se je s svojimi vizualno edinstvenimi in visoko stiliziranimi filmi, morda najprepoznavnejši je Razpoložena za ljubezen iz leta 2000. Foto: Reuters

Kitajski režiser Vong Kar Vai bo režiral film o umoru tega italijanskega podjetnika, vnuka znanega ustanovitelja modnega podjetja Gucci. Najprej je bilo načrtovano, da bo film režiral Ridley Scott, v njem pa naj bi nastopila Leonardo DiCaprio in Angelina Jolie, a so se zdaj karte premešale. Za glavno žensko vlogo je po pisanju britanskega Guardiana trenutno v igri Margot Robbie.

Maurizia Guccija so, kot omenjeno v uvodu, ustrelili 27. marca 1995 pred njegovo pisarno v Milanu, leto in pol po tem, ko je prodal svoje delnice slovitega modnega podjetja za 170 milijonov dolarjev. Pozneje se je izkazalo, da njegova vdova Patrizia Reggiani ni prenesla, da jo je mož zapustil, in to zaradi mlajše ženske, poleg tega pa je z razpadom zakona izgubila status v italijanski eliti.

"Črna vdova"
Iz zamere je za umor najela Benedetta Ceraula, ki mu je plačala 500.000 nemških mark (njena letna preživnina, ki ji jo je plačeval nekdanji mož, pa je znašala okoli 500.000 dolarjev na leto, op. a.). Sodišče je ugotovilo, da je Patrizia Reggiani umor naročila iz "lakomnosti, zavisti in sovraštva". V zaporu, kjer se je je prijel vzdevek "črna vdova", je preživela 17 od 29 let, kolikor so ji jih sprva naložili na sodišču.

Njeni hčerki sta se borili za znižanje kazni, saj sta trdili, da je na mamino osebnost vplival možganski tumor, ki so ji ga uspešno odstranili leta 1992. Leta 2011, ko se ji je ponudila možnost bivanja na odprtem oddelku zapora, je ponudbo zavrnila, ob tem naj bi izjavila: "V življenju nisem niti en dan delala in nikakor ne nameravam začeti zdaj."

Vong Kar Vai slovi po samosvoji filmski viziji in ganljivi naraciji. Med njegovimi najbolj znanimi filmi sta Razpoložena za ljubezen in 2046, med aktualnejšimi pa Veliki mojster. Zanj je režiser našel navdih v življenju in času mojstra kung fuja in mentorja Brucea Leeja, Yipa Mana.

Scenarij za film o Guccijevem umoru trenutno pripravljata Andrea Berloff in Charles Randolph.