Ni bila strast do režije tista, ki je Angelino Jolie spodbudila, da se je preizkusila tudi v novi vlogi, ampak tragične zgodbe ljudi, ki so bili potegnjeni v kruto vojno v Bosni. Foto: Reuters
Ni bila strast do režije tista, ki je Angelino Jolie spodbudila, da se je preizkusila tudi v novi vlogi, ampak tragične zgodbe ljudi, ki so bili potegnjeni v kruto vojno v Bosni. Foto: Reuters
In The Land of Blood and Honey
V deželi krvi in medu je zgodba o Srbu in Bošnjakinji, ki se zaljubita na predvečer vojne, v kateri se ponovno srečata. Vendar so zdaj njune vloge drugačne - on je vojak, ona pa ujetnica. Foto: Imdb/Ken Regan/GK Films
Šerbedžija
Igralsko zasedbo sestavljata tudi Rade Šerbedžija in Branko Djurić - Đuro. Foto: Reuters

" V to se nisem podala, da bi postala režiserka, ampak zato, ker so me te zgodbe ganile," je danes 36-letna igralka povedala po premieri svojega režijskega prvenca, ljubezenski zgodbi, postavljeni v nemilo usodo vojne. Želela je, da film svetovno premiero doživi med ljudmi, ki krutost vojne in njenih posledic najbolj poznajo, v Sarajevu, danes pa prihaja drama V deželi krvi in medu (In the Land of Blood and Honey) tudi v ameriške kinematografe.
Dekle, ki je bilo tedaj komaj na začetku svoje igralske kariere, vendar desetletje uspešno sklenilo z oskarjem za najboljšo stransko vlogo (Girl, Interrupted), o konfliktu med državami nekdanje Jugoslavije ni vedelo kaj dosti; vendar: bolj ko se je z leti s poizvedovanjem zavedala dogodkov, bolj si je želela zgodbo povedati svoji generaciji doma.
Prevzela je vlogo scenaristke, producentke in režiserke, da je na pravi poti pa je za zdaj potrdilo nekaj nagrad in nominacija za zlati globus za najboljši tujezični film. Ta je posnet v dveh različicah, v angleški za angleškogovoreče občinstvo, v domačem jeziku pa so igralci (glavni vlogi je zaupala Goranu Kostiću in Zani Marjanović) igrali v različici za predvajanje v BiH-u.
Kot je Joliejeva zaupala Reutersu, to ni bila običajna filmska izkušnja, ampak bi snemanje opisala kot vsakodnevno poučevanje o človečnosti in enotnosti ter priložnost, da je spoznala njihovo kulturo.
"Ko sem se ozrla k Bosni, sem se – zato, ker sem bila tedaj najstnica – počutila odgovorno, da moram posvetiti temi več pozornosti, ker je tedaj nisem ... Bila sem premlada in živela sem svoje življenje," je povedala režiserka. "To je bila moja generacija. Zato sem še več brala o tem, se poučila in bila tako pretresena nad tem, kako malo vem o tem, kako malo se v svetu o tem govori, da sem se počutila poklicano povedati zgodbo," je še pojasnila.

Žrtve s filmom zadovoljne

Snemanje ni steklo gladko, saj je scenarij oziroma poročanja o njem ujezil ženske, žrtve dvojnega nasilja, ki so trdile, da ljubezen med Srbom in Bošnjakinjo, njegovo žrtvijo, ni mogoča, in tako žali vse ženske, ki so morale pretrpeti grozote. Zaradi nasprotovanja žrtev so večino prizorov namesto v BiH-u, kot je režiserka sprva načrtovala, posneli na Madžarskem. Vendar so žrtve po ogledu filma, kot poročajo mediji, pomirjene in s filmsko zgodbo zadovoljne. "Film pripada tej deželi in tem ljudem. To je njihova zgodba in njihov film," poudarja Joliejeva. "So najbolj nadarjeni igralci in nihče ne bi mogel vlog bolje odigrati kot oni."
Nič manjše odgovornosti nista ob svojem delu čutila glavna igralca. "Poskusila sem dati vse od sebe, najbolje, kolikor se da ponazoriti konflikt in ljudi," pravi Marjanovičeva, ki igra dekle Ajlo. Za Kostića, ki igra Srba Danijela, je bil film osebna izkušnja. "Zelo blizu nam je in seveda, ker smo iz tega območja, se nismo težko vživeli v to čustveno krajino."