Leonardo je bil za oskarja nazadnje nominiran pred dvema letoma, za Volka z Wall Streeta. Takrat mu je načrte prekrižal vsesplošni favorit, Matthew McConaughey - letos pa se zdi, da tako močnega protikandidata nima. Govori se seveda tudi o Eddieju Redmaynu (The Danish Girl), toda ali ima Akademija Britanca res tako rada, da bi mu najvišje priznanje izročila dve leti zapored? Foto:
Leonardo je bil za oskarja nazadnje nominiran pred dvema letoma, za Volka z Wall Streeta. Takrat mu je načrte prekrižal vsesplošni favorit, Matthew McConaughey - letos pa se zdi, da tako močnega protikandidata nima. Govori se seveda tudi o Eddieju Redmaynu (The Danish Girl), toda ali ima Akademija Britanca res tako rada, da bi mu najvišje priznanje izročila dve leti zapored? Foto:
Prvi odzivi na Twitterju so bolj ali manj enoglasno navdušeni. (Klik za povečavo.) Foto: Twitter
Številni žvižgači iz filmske ekipe so za Hollywood Reporter razkrili, da je bilo snemanje Povratnika daleč najhujša izkušnja v njihovih karierah.

Novi film Birdmanovega režiserja, Mehičana Alejandra Gonzáleza Iñárrituja, so pretekli konec tedna v Hollywoodu predvajali za prvo izbrano skupino filmskih novinarjev in predstavnikov industrije. Embargo na recenzije in vsebinsko poročanje o filmu sicer velja do 1. decembra, a seveda si srečni izbranci niso mogli kaj, da svojih - skoraj enoglasno pozitivnih - vtisov ne bi delili na družbenih omrežjih.

Boj za preživetje
Scenarij za film The Revenant je nastal na podlagi istoimenskega romana (po resnični zgodbi) Michaela Punka, ki je izšel leta 2002, s podnaslovom Roman o maščevanju. Legendarnega raziskovalca Hugha Glassa (Leonardo DiCaprio) na odpravi po ameriški nedotaknjeni divjini brutalno napade medved, nato pa ga njegovi pajdaši lovci prepustijo gotovi smrti.

Glass se mora spopasti z nepredstavljivo žalostjo, pa tudi z občutkom, da ga je prevaral njegov prijatelj John Fitzgerald (Tom Hardy). Volja do življenja in ljubezen do družine mu nekako pomagata, ko se v boju za maščevanje prebija skozi neusmiljeno zimsko pokrajino. Film Povratnik bo v ZDA premierno predvajan za božič, v slovenske kinematografe prihaja na začetku prihodnjega leta.

Lov na primerno svetlobo
Z oskarjem nagrajeni mehiški režiser si dela ni olajšal: The Revenant je snemal po zaporedju, kot se prizori pojavijo v filmu, in pri tem uporabljal zgolj naravno svetlobo. Že v času produkcije so na dan pricurljale vesti, da člani ekipe zaradi težkih delovnih pogojev dajejo odpovedi, producentu Jimu Skotchdopolu pa naj režiser menda sploh ne bi pustil na snemalno lokacijo.

Leonardo DiCaprio je na kratkem pogovoru po novinarski projekciji potrdil, da so bile razmere na snemanju res tako grozne, kot se je poročalo, ampak da je v izkušnji kljub temu užival. "Vse skupaj je bilo zame velika, čudovita meglica," je izjavil 41-letnik. "Za igralce je bil to res unikaten proces."

Komična hitrica
"Morali smo sistematično vaditi, vse skupaj pa je bilo intenzivna norija, da bi ujeli magično svetlobo, za uro in pol čudovite "Chivove"
(Chivo, kozel je vzdevek direktorja fotografije Emmanuela Lubezkija, op. n.) svetlobe. Vse skupaj je bilo podobno skeču za oddajo Saturday Night Live." Prvi gledalci so opazili tudi, da ima DiCaprio v filmu zelo malo dialoga. "Šlo je za neke vrste vlogo v nemem filmu," pravi on.

Hvale, ki so prekršile embargo
Režiser Mark Romanek je na Twitterju film opisal kot "super", filmar Cassian Elwes pa se je navduševal nad njegovim "izjemnim dometom", obenem pa ljudi posvaril, naj se pripravijo na "dve uri in pol brutalnosti", še posebej v prizoru medvedovega napada.

Carlton Cuse (producent serije Skrivnostni otok) je bil eden izmed številnih, ki so DiCapriu - po štirih nominacijah, ki se niso razvile v zmago - že napovedali oskarja. Tom Hardy v vlogi negativca "v zgodbo vnese pridih zabave", kot se je izrazil recenzent portala Mashable, nekaterim pa se je njegova vloga zdela "enodimenzionalna". Kljub temu je Povratnik menda dobil stoječe ovacije od pregovorno strogega in zadržanega elitnega občinstva.