Film

Poudarki

  • Večina filma bo posneta v romskem jeziku, opremljen bo s slovenskimi podnapisi
  • Filmska vas Šanghaj stoji na polju v Prekmurju, ki bo po snemanju spet samo polje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 38 glasov Ocenite to novico!
Režiser Marko Naberšnik, igralka Asli Bayram in avtor knjižne predloge Feri Lainšček. Foto: MMC RTV SLO
Režiser v družbi treh igralcev, ki so prevzeli osrednje moške vloge v filmu: od leve proti desni Visarj Vishka, Bojan Emeršič in Senad Bašić. Foto: MMC RTV SLO
30-letna Asli Bayram, nemška igralka turškega rodu, v filmu igra italijansko Rominjo, ki jo osrednji lik pripelje v Prekmurje. Foto: MMC RTV SLO
Po besedah producenta Francija Zajca je Šanghaj najzahtevnejši film, kar se jih je kdaj lotila Slovenija, pa tudi najdražji slovenski film do zdaj. Tudi tokrat je najbolj pereča težava denarne narave. Foto: MMC RTV SLO
Langa je poskrbela za dobro vzdušje na druženju po novinarski konferenci. Foto: Agencija Gideon

Dodaj v

Bo Šanghaj, najdražji slovenski film do zdaj, porušil predsodke o Romih?

Premiera filma načrtovana za jesen leta 2012
29. junij 2011 ob 13:37,
zadnji poseg: 30. junij 2011 ob 10:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

V Prekmurju bo 1. julija padla prva klapa Šanghaja, najdražjega in najzahtevnejšega slovenskega filma do zdaj. Po knjižni predlogi Ferija Lainščka ga režira Marko Naberšnik.

Začetek snemanja spremlja ponovni izid Lainščkovega romana Nedotakljivi, med branjem katerega se je Naberšniku porodila zamisel za scenarij. To bo drugi celovečerni film režiserja, ki je (prav tako po Lainščkovi knjižni predlogi) posnel drugi najbolj gledani slovenski film vseh časov Petelinji zajtrk.

Kot je režiser povedal na tiskovni konferenci v Grand Hotelu Union, na kateri so predstavili projekt v nastajanju, je imel po koncu snemanja svojega celovečernega prvenca "prazno glavo", ko pa je prebral Nedotakljive, je začutil, da je to slikovita zgodba s slikovitimi junaki, ki bi se jo dalo dobro prevesti v filmski jezik. "Delati po dobrih zgodbah z dovršenimi liki je hvaležno delo," pravi Naberšnik.

Scenarij se, tako kot roman, dogaja še v času nekdanje Jugoslavije, gre za zgodbo o romskem kralju Belmondu, ki se odloči, da bo zgradil lastno vas Šanghaj. Osrednje vprašanje filma je, kako daleč je romski poglavar pripravljen iti, da bi dosegel svoj cilj. Bo zaradi tega uničil celo lastno družino?

Feri Lainšček "pleše z volkovi"
Lainšček, ki ima slovenski rekord kot avtor, po katerega delih so posneli največ filmov (Šanghaj bo že šesti), je spregovoril o svojem odraščanju v sožitju s prekmurskimi Romi in se opisal kot "tisti, ki pleše z volkovi". Dodal je, da slovenski film s tem projektom stopa v novo razsežnost, saj je bil v tem pogledu romski svet do zdaj še neraziskan. Upa, da bo zaradi njega v naših srcih več ljubezni.

V prenovljeni izdaji Nedotakljivih se je znašel intervju z Markom Naberšnikom, od prvega izida romana leta 2007 so uspešnico prevedli v več svetovnih jezikov, tudi v angleščino, s katero naj bi našla pot do mednarodnega bralstva - tudi prek spletne trgovine Amazon.

Nato je gostitelj tiskovne konference Jure Longyka besedo predal glavnim igralcem: Visarju Vishki, Asli Bayram, Senadu Bašiću, Emirju Hadžihafisbegoviću in Bojanu Emeršiču. Kot je razbrati že iz naštetih imen igralcev, je zasedba resnično mednarodna.

Romi, "najbolj svobodni ljudje na svetu"
Kot je povedal Naberšnik, je bilo izbiranje igralcev velik izziv, zato mu je pri tem pomagala specializirana agencija iz Sarajeva. Kot zanimivost naj povemo, da je nemška igralka turškega porekla Asli Bayram, ki v filmu igra osrednji ženski lik, nekdanja mis Nemčije, izdala pa je tudi svojo knjigo spominov in življenjske filozofije, ki je, kot je povedala na predstavitvi Šanghaja, v skladu s sporočilom Naberšnikovega filma v nastajanju.

Poseben izziv za igralce je bil jezik, saj v filmu prevladuje romščina, no, če smo bolj natančni, prekmurska romščina. Zato bo film opremljen s slovenskimi podnaslovi. Pravzaprav bodo tokrat Romi v slovenskem filmu prvič predstavljeni brez stereotipov, kakršnih smo vajeni, pravi režiser. S tem se je strinjal Hadžihafisbegović, ki je svoje poglede podkrepil s citati Krleže, Bergmana in Fellinija, sklenil pa z besedami, da so Romi najsvobodnejši ljudje na svetu, saj ne poznajo predsodkov. Ti živijo med ljudmi, ki Rome obkrožajo.

Premiera jeseni prihodnje leto
V filmu se v osrednji vlogi predstavlja tudi slovenski igralec Bojan Emeršič, v njegovem življenju sta omenjena knjiga in film, kot je povedal, poskrbela za tri prelomnice. Prva je bila že leta 2007 na predstavitvi Lainščkove knjige, ko je prvič ugotovil, da potrebuje očala za branje, druga se je zgodila, ko ga je Naberšnik "romantično zasnubil" za vlogo, tretja pa bo premiera filma.

Ko smo že pri tem: Šanghaj bodo prvič prikazali septembra 2012 v Murski Soboti, kjer bo projekcija namenjena predvsem Prekmurcem, ki bodo v najbolj vročih dveh mesecih leta gostili "filmaše", kot filmarjem rečejo v tistem koncu Slovenije. Nato bo film začel svoje potovanje po domovini, producenti pa upajo, da bo uspešen tudi v drugih republikah nekdanje skupne države.

Finančno (pre)zahteven zalogaj
Franci Zajc
iz producentske hiše ARSMedia je ob koncu dodal, da gre za najzahtevnejši in najdražji film, kar se jih je Slovenija kdaj lotila. Tudi tokrat pa se pri snemanju pojavljajo finančne težave, zato je (malo v šali, malo zares) režiserja pozval, naj se strogo drži urnika in niti ne pomisli, da bi prekoračil 42 snemalnih dni.

Pa še malo statistike: v filmu igra več kot 40 igralcev, veliko statistov, ekipa pa šteje za Slovenijo rekordnih 55 članov. Filmski center Slovenije je prispeval 1.245.000 evrov, Viba film storitve okoli 600.000 evrov, zdaj pa ustvarjalci računajo še na sponzorje. Celotni stroški produkcije bodo tako znani šele, ko bo projekt končan.

Filmska vas Šanghaj s 30 hišami (največja je seveda Belmondova) je zrasla na polju pri resnični vasi Filovci v bližini Murske Sobote. Ko bo produkcija končana, pa bo tam spet polje. Glasbeno bo film obarvan z romskim melosom, v njem bo v prizoru, v katerem se osrednji lik poroči, nastopila znana romska zasedba Langa, ki je popestrila tudi ljubljansko predstavitev.

Alenka Klun
Prijavi napako
Komentarji
mercury89
# 29.06.2011 ob 14:59
Asli Bayram-nemška igralka turškega porekla, ki igra italijansko romkinjo, ki pride v slovenijo. velik različnih nacionalsnosti združeni v eni igralki :)
Nekdopac
# 29.06.2011 ob 14:29
... morda res ni bil nič posebnega, ampak ostali so pa čista negledljiva katastrofa ...
Nefertari
# 29.06.2011 ob 18:03
@ pirecrompir
Tudi kritika ljubitelja slovenske besede, ki krompir piše s c-jem in ne uporablja velikih začetnic, ni veliko vredna.
moonylink
# 29.06.2011 ob 15:23
vroča:-)
420
# 29.06.2011 ob 14:26
nevem no film petelinji zajtrk ni bil nič posebnega
partenon
# 29.06.2011 ob 23:37
Zlata doba slo filma in seveda tudi slo nanizank (Dekameron, Mali oglasi...), sega v čas, ko so snemali še v črnobeli tehniki. V času barvne tehnike, z izjemo nekaj mladinskih filmov iz konca sedemdesetih in osemdesetih let, pravzaprav stojimo na mestu. Omenil bi še tradicionalno slab tonski zapis oz. zvok, ki je že stalnica slo filma.
cheyenne
# 29.06.2011 ob 16:09
za slovenske filme zadnje desetletje velja: "vidiš enega, vidiš vse"! že če bereš opise slovenskih filmov, se jih 80% začne z "globokimi" besedami: "Naključno se prepletejo navidez povsem nepovezane usode petih ljudi BLA BLA BLA..." ne vem zakaj sploh snemajo take depresivne filme-mogoče zato, da poberejo na nekem zakotnem festivalu v južni ameriki nekaj nagrad, medtem ko si jih pri nas v povprečju v kinu ogleda 376 ljudi! raje gledam filme za rajo, kot sta petelinji zajtrk ali tu pa tam-res nista nič posebnega, ampak me za razliko od ostalih slovenskih filmov pri njiju vsaj ne prime potreba, da bi skupaj s svojo televizijo skočil z balkona...
kazz
# 29.06.2011 ob 15:58
zgleda, da bo zanimiv film. petelinji zajtrk je pa bil čist kul film, un ta stari je bil najboljš
Whisperer
# 29.06.2011 ob 14:13
Očitno sta Lainšček in Naberšnik zmagovalna kombinacija. Vse ostalo iz slovenske filmske produkcije je dolgčas in nadlegovanje gledalcev.
mihamiha
# 29.06.2011 ob 16:02
Ženska je bila miss Nemčije.
sunken
# 29.06.2011 ob 17:43
upam, da bo nastal dober film, ker zadnji, ki sem ga vidla - Neizstreljeni naboj - je katastrofa.
Merlot
# 30.06.2011 ob 15:01
Petelinji zajtrk je super film, in ni zastonj najbolj gledan slovenski film. (Gremo mi po svoje v to kategorijo ne štejem, ker je bil bolje medijsko podprt in ga je gledala v glavnem mularija).

Petelinji zajtrk pa ima super zgodbo o preprostih ljudeh, odlično je posnet, super lokacije itd itd.
Res komaj čakam na tale nov film.
frika
# 30.06.2011 ob 13:44
No tu je še uradno stran filmskega centra, ni govora o 40 filmih letno, lahko bi celo trdil, da so jih je bilo bol malo posnetih izključno s slovenskim denarjem. http://film-center.si/filmska_produkcija
frika
# 30.06.2011 ob 13:29
Chief_GrandeJuve Jaz vem, da o 40 filmih letno lahko le sanjamo in ti garantiram da to ni res, tu sem dobil en članek na to temo iz lanskega leta: Bo filmski sklad letos lahko podprl osem ali zgolj pet filmov?
Tudi od vlade odvisno, ali se bo snemalo več ali manj
4. november 2010 ob 17:55Cilj za večino filmov vsaj 10 tisoč gledalcev, prednost komedijam
Tako je tudi od vlade odvisno, ali bo na razpisu sprejetih osem kratkih in dolgometražnih filmov ali zgolj pet, če novi načrt ne bo potrjen. Ne glede na odločitev vlade je komisija, ki je izbirala projekte, že sprejela kratki film Oči, a lahko jaz šofiram Mihe Hočevarja in dolgometražne filme Izlet Nejca Gazvode, Nahrani me z besedami Martina Turka, Odmevi časa in reka Eme Kugler ter Shanghai Marka Naberšnika, za katerega pa bo zaradi visokega proračuna treba poiskati še dodatna finančna sredstva.
prospero
# 30.06.2011 ob 12:01
mihamiha
29. junij 2011 ob 14:46
Prijavi neprimerno vsebinoMislim, da je slovenski film nasploh zelo dober, tisti, ki ga kritizirate si ogledate premalo naših filmov in jih kritizirate brez razlogov.


Se strinjam; če ste ljubitelji banalnih, cenenih komedij z nizkim intelektualnim dometom, pač glejte hollywoodsko produkcijo..;)
retardedtvslo
# 30.06.2011 ob 11:14
Toliko denarja porabili slika bo pa še vseeno zanič. Petelinji zajtrk je imel obupno sliko. Zgodba pa tudi ne bo nek presežek. Premalo denarja je v Sloveniji, da bi se snemalo filme.
Chief_GrandeJuve
# 30.06.2011 ob 00:46
Ja. Tako je pisalo na neki strani. Tudi meni se je zdelo sprva čudno. Škoda da nimam linka, bi ti z veseljem prilepil...
Chief_GrandeJuve
# 29.06.2011 ob 23:57
@frika, Glede Cirkusa sem rekel, da verjamem da je odličen, in bi ga z veseljem pogledal, ampak nikjer ne najdem downloada (na žalost), ampak bom iskal naprej dokler ga ne najdem. Sicer pa letno Slovenci proizvedemo okoli 40 KINEMATOGRAFSKIH filmov. Bog ve koliko je še tistih, ki so samo za TV...
Chief_GrandeJuve
# 29.06.2011 ob 18:29
@frika; Do neke mere se strinjam s teboj, čeprav slovenski film žal preveč kuješ v zvezde, ampak vseeno, Cirkus Fantasticus mora biti odličen film, ker je nekaj posebnega in ga imam namen pogledat v naslednjih dneh. Režiser tega filma, Janez Burger je bil sošolec mojega profesorja likovne umetnosti, hehe. Pri Cirkusu gre za spektakularen film brez besedice dialoga, kar se morda zdi umetniško pretiravanje, a je dejansko eden najboljših slovenskih filmov vseh časov in bržkone eden najboljših filmov, ki bodo letos na naših platnih.
Drugače pa kdorkoli reče, da je slovenski film v tem trenutku 'zelo dober' se na žalost močno moti. Slovenski film je bil zelo dober ali pa 'samo' dober, ko so bili na sceni res odlični igralci, ki jih danes pač ne premoremo. Tudi glede na tiste mlade igralce pri Gremo mi po svoje lahko vidite, da se nam v prihodnosti ne piše dobro, če bojo oni igrali v filmih. Mogoče pa se nekje v kakšni majhni vasici kali nek talent, ki bi se lahko primerjal in kosal z najboljšimi iz preteklosti. Slovenski film je bil torej dober v času Bibiča, Sotlarja, ne pa sedaj. Sedaj je naš film (na žalost!!) slab. Seveda dobimo kdaj pa kdaj kakšen dober film - Petelinji zajtrk, Kajmak in marmelada, V letu, Cirkus Fantasticus, ampak to še ne opravičuje dejstva, da so ostali filmi porazni in popolnoma nezanimivi (Slovenka, Gremo mi po svoje). Mogoče sem preveč kritičen do slovenskega filma. Kaj pa vem... Res pa je, da ga primerjam z ameriškim in vedno pričakujem nekaj odličnega, zato je tudi razočaranje večje. Res je tudi, da se slovenski in ameriški film finančno SPLOH ne moreta primerjati, kar je škoda.
frika
# 29.06.2011 ob 16:09
Vsem tem, ki bruhate po slo filmu: star sem 49 let in velik ljubitelj filma, ne tistega cenenega, kjer se 45 minut lovijo z avti in ostalih 45 streljajo, vsi glavni igralci pa so neizmerno lepi. V svojem življenju sem videl ogromno filmov, malo dobrih in veliko slabih, saj nas po televiziji dobesedno zasipavajo z raznoraznim šitom in priznam včasih mi prav paše pogledat kako ameriško uspešnico, ker ni treba preveč razmišljat, po filmu pa greš lepo s prazno glavo spat.
Bom kar usekal: To namenjam vsem blaznim slovenskim ekonomistom in filmskim kritikom: Slovenski film ne bo nikdar vrnil vloženega denarja, nikdar, zato nehajte rogovilit v smislu: Mi davkoplačevalci in zakaj sploh snemamo, če se denar ne povrne. Ne bo se povrnil, dokler bo najdražji film stal miljkon eurov in to davkolplačevalski, ker kdo bo investiral v slovenski film svoj denar, kjer je že javno mnenje tako negativno nastrojeno.
Med mojimi top ten filmi so trije slovenski in sicer: Kruh in mleko (http://www.youtube.com/watch?v=r6BRDJcs
UWs), Odgrobadogroba (http://www.youtube.com/watch?v=P2XpK-2HEzQ&feature=related) in najbolši film kar sem jih v življenju videl Circus fantasticus (http://www.youtube.com/watch?v=vXXGPR5t
YY4). Ja, prav ste slišali, najbolši film mojega življenja je slovenski. Poleg tega sta ostala dva, ki sem ju omenil pobrala okoli 60 mednarodnih nagrad, med drugim dve največji denarni nagradi v svetu filma (san sebastijan in benetke).
Da je naš film slab je dejansko veljalo do filma V leru ali pa recimo do Outsiderja, po tem to ne velja več, in namesto da bi bili veseli, da je temu tako, folk živi še naprej u osemdesetih prejšnjega stoletja in pljuva po slo filmu, kot da se jim je čas ustavil.
interakt
# 29.06.2011 ob 16:06
Toliko o krčenju denarja za kulturo. Mislim, da je lahko vsem jasno, komu se bo kaj skrčilo....
frika
# 29.06.2011 ob 22:41
Chief_GrandeJuve, sam si naštel kar nekaj filmov, za katere praviš, da so dobri in če to primerjaš s številom filmov, ki se jih letno naredi v sloveniji, prideš do tega da je to kar visok procent. Potem pa recimo poglejmo lkoliko filmov se letno naredi v franciji ali namčiji, mislim, da okoli 200 in se poizkusimo spomnit kdaj smo nazadnje videli kak res dober film in pridemo na koncu do precej nižjega procenta. Ne trdim, da so vsi naši filmi dobri, smo pa na splošno gledano sigurno precej visoko v svetovnem merilu. In circus fantasticus ni samo dober slovenski film ampak kar odličen svetovni film.

cheyenne pravi; ne vem zakaj sploh snemajo take depresivne filme-mogoče zato, da poberejo na nekem zakotnem festivalu v južni ameriki nekaj nagrad.
Še enkrat bom ponovil, Kruh in mleko in Odgrobadogroba sta pobrala okoli 60 nagrad po celem svetu, med drugim dve največji denarni nagradi na svetu v svetu filma (San sebastian in Benetke), to ni v južni ameriki To so dejstva, kot ena in ena je dva.

pirecrompir; ni moj namen pisati na forumu v knjižni slovenščini, že po tvojem crompirju pa se vidi, da si pristaš holividskega šita.
frika
# 30.06.2011 ob 00:32
40?????? 4 ja, ma ne 40, ta je pa močna. Leta 2007 pa mislim, da niti enga, za časa simonitija in prodnika.
mihamiha
# 29.06.2011 ob 14:46
Mislim, da je slovenski film nasploh zelo dober, tisti, ki ga kritizirate si ogledate premalo naših filmov in jih kritizirate brez razlogov.
pirecrompir
# 29.06.2011 ob 16:40
@frika

oprosti, ampak mnenje polpismenega "kulturnega kritika", ki namesto "najboljse" dvakrat napise "najbolse", o tem, kateri filmi se njemu zdijo kvalitetni, me pa res prav nic ne zanima ;-)...
Kazalo