"Nominacije za oskarje bodo dobile veliko pozornosti prav v času, ko si Hollywood Foreign Press Association prizadeva pritegniti pozornost za svojo slavnostno podelitev, " je zapisal kolumnist Pete Hammond na spletni strani Deadline Hollywooda. Foto: EPA
Umetnik
Letos je črno-beli, skoraj nemi francoski film Umetnik s kipci za najboljši film, režijo in glavno moško vlogo pobral največ oskarjevske slave. Foto: EPA

Akademija, ki najuglednejše filmske nagrade podeljuje, je sporočila, da želi s to potezo glasovalcem in javnosti dati več časa, da si nominirane filme ogledajo. Oskarje bodo podelili v Los Angelesu 24. februarja.

"Zmešana" sezona podelitev nagrad
V hollywoodskih filmskih krogih in v medijih je po poročanju BBC-ja poteza akademije že naletela na nekaj odzivov. Na spletni strani Deadline Hollywooda menijo, da bo hitrejša objava nominirancev za oskarja zmanjšala vpliv zlatih globusov, ki jih bo 13. januarja podelil Hollywood Foreign Press Association (HFPA).

V The Hollywood Reporterju pa so mnenja, da organizatorji podelitve oskarjev želijo spet pridobiti nekaj več pomembnosti in pozornosti, ki so jim ju v zadnjih letih "kradle" vedno nove podelitve filmskih nagrad. Spremembe pri datumu razglasitve nominacij bi lahko, kot so zapisali, zaradi tega močno vplivale na sezono podelitev nagrad in gledalsko izkušnjo članov akademije. Ameriški režiserski ceh (The Directors Guild of America), ki je nominirance za svoje nagrade nameraval razglasiti 10. januarja, je razglasitev denimo že prestavil na dva dni prej.

Letos so pri določanju oskarjevih nagrajencev uvedli še eno novost – številni od 6.000 članov akademije bodo lahko prvič glasovali kar prek spleta. Od 17. decembra naprej bodo po poročanju BBC-ja lahko z elektronsko pošto glasovali o najboljših filmih, igralcih in tehničnih dosežkih.