V filmu Vodni stolp Pete McBride opzarja  na hitro izginjanje ledenikov v afriških gorah in posledice za življenje pod njimi. Foto: BOFF
V filmu Vodni stolp Pete McBride opzarja na hitro izginjanje ledenikov v afriških gorah in posledice za življenje pod njimi. Foto: BOFF
Valhalla
Valhalla, četrti celovečerec produkcijske ekipe Sweetgrass Production, je zgodba o človeku, ki bi rad ponovno odkril svobodo iz otroštva, je zgodba o čistem užitku v smučanju. Foto: BOFF
Sedmi filmski festival BOFF je prinesel 28 filmov o športu, avanturi in ekologiji, projekcije pa je pospremil tudi pester spremljevalni program.
Sedmi filmski festival BOFF je prinesel 28 filmov o športu, avanturi in ekologiji, projekcije pa je pospremil tudi pester spremljevalni program. Foto: BOFF
Letos je bilo na programu več filmov plezalne in alpinistične tematike, nekaj smučarskih filmov in zgodb iz sveta soteskanja.
Letos je bilo na programu več filmov plezalne in alpinistične tematike, nekaj smučarskih filmov in zgodb iz sveta soteskanja. Foto: BOFF

Po treh filmskih dneh v Bovcu so v Stergulčevi hiši razglasili najboljše filme festivala o športu, avanturi in ekologiji BOFF (Bovec Outdoor Film Festival), ki jih je izbirala žirija v sestavi Karmen Tomšič, Stefano De Franceschi, Boštjan Mašera in Klemen Premrl.
Stand, film avtorjev Anthonyja Bonella in Nicholasa Teichroba, je zmagovalec v kategoriji Narava in ekologija. "To je odličen film z izvrstno zgodbo, montažo in fotografijo. Skozi izjemne osebnosti je predstavljena zgodba o veslanju, ki naj usmeri pozornost in ozavesti ljudi o grozeči nevarnosti. Le vprašanje časa je, kdaj se bo ekološka katastrofa zgodila in kako obsežna bo. Ljudje, predstavljeni v filmu, so zadovoljni z okoljem, v katerem živijo, in so tako pravi ambasadorji njegovih naravnih lepot. Vendar se hkrati zavedajo, da jih lahko tudi izgubijo na račun brezbrižnosti velikih podjetij in kapitala, ki posega v njihov ekosistem. Objektiv kamere lepo odslikava čustva nastopajočih, predvsem najmlajših v njihovi želji po življenju, ki si ga, neskvarjenega, zaslužijo," je v utemeljitvi zapisala žirija.
Cilj, v katerem ni razlikovanja
Swissman Xtreme Triathlon 2013, zmagovalni naslov kategorije Šport - kratki filmi, v pičlih desetih minutah prikaže doživetje udeležencev letošnjega ekstremnega gorskega triatlona v Švici. V filmu, ki sta ga posnela Marc Hakan Paulsen in Sampo Lenzi, "spremljamo narativno enostavno zgodbo triatloncev na ekstremni preizkušnji sredi lepot švicarskih gora, čeprav bi se lahko dogajala ali bila posneta kjer koli na svetu. Glavni cilj tekmovalcev je namreč boj s samim seboj, čas ni pomemben, pomembno je biti tam in deliti trpljenje na poti do osebne "nirvane". Kamera je ujela izčrpane, vendar srečne obraze in emocije tekmovalcev na cilju. Bistvo filma se odraža v objemih, kjer ni razlikovanja, kjer postanejo tekmovalci na cilju enaki med seboj."
O iskanju prvinskih čustev
Med celovečerci je v tej kategoriji slavil ameriški film Valhall Nicka Waggonerja in Bena Sturgulewskega, ki sta smučarsko akcijo zavila v zgodbo o iskanju prvinskih čustev. Gre za zgodbo o čistem užitku v smučanju, piše žirija. "Izvirna uporaba kamere in montaže skozi počasne posnetke podaljšuje ujete emocije in misli, ki jih glasba razpoloženjsko še stopnjuje. Gibanje kamere poudarja osebna čustva v točno pravih trenutkih in množica detajlov, nočnih posnetkov, dvojnih ekspozicij, počasnih prelivov in kratkih glasbenih poudarkov umeščenih v to gibanje dopolnjuje zgodbo v perfektno celoto. Pripovedovalci so vsi močne osebnosti, pa vseeno pravi smučarski hipiji. To je film, kjer je pomembno zadovoljstvo, brez velikih načrtov, brez denarja in smeri, le uživanje v življenju, na poti v osebno svobodo."

Izginjajoče zlato prihodnosti
Ameriški film Vodni stolp (The Water Tower) režiserja Peta McBrida je deležen posebne nagrade žirije. Kot so zapisali žiranti, režiser oziroma pripovedovalec zgodbe "opozori na eno največjih težav sodobnega sveta, čeprav pripoveduje zgodbo skozi oči preprostih ljudi. Z izginjanjem ledenikov bo voda postala zlato prihodnosti, vse to pa se toliko bolj drastično dogaja v afriških gorah. "Flm si po mnenju žirije zasluži posebno nagrado, ker na enostaven in lep način prikazuje občutljivo tematiko tudi skozi pripovedi ljudi, ki so priča tem dramatičnim spremembam v le nekaj desetletjih."
V granitnih stolpih na Borneu
Občinstvo je najbolj prepričal ameriška produkcija Sensei (The Sensei), zgodba o sodelovanju japonske plezalske legende Judžija Hirajame, dvakratnega zmagovalca svetovnega pokala v Kranju, in mladega ameriškega plezalca Daniela Woodsa, ki sta se skupaj odpravila v previsne granitne stolpe na Borneu.
Po besedah direktorja festivala Jana Mačka so bili s prijavljenimi filmi in letošnjim izborom zadovoljni, pa tudi z obiskom festivala. "Festival je tu zgradil svojo prepoznavnost in glas o njem se širi. Veliko obiskovalcev pride v Bovec predvsem zaradi festivala. S takšnim dogodkom se mora kraj poistovetiti, sodelovanje pa ni preprosto. Želimo si še pomladiti občinstvo. Letos smo tehnično in programsko napredovali, v izvedbi pa moramo opraviti še nekaj korakov, naslednji bi lahko bil podnaslavljanje filmov, ki pa ni poceni."