Film
Zgodba Edwarda Snowdna so posneli ljubiteljski filmarji iz Hongkonga. Petminutni kratki film Verax so posneli v štirih dneh za manj kot 500 evrov. Seveda pa se o ekranizaciji intrigantne zgodbe, katero spremlja ves svet, šušlja tudi med profesionalnimi filmskimi krogi. Foto: EPA

Bomo zgodbo Edwarda Snowdna gledali na filmskem platnu?

Ljubiteljski filmarji iz Hongkonga so pohiteli
21. julij 2013 ob 13:47
MMC RTV SLO

Zgodba nekdanjega sodelavca ameriške agencije za nacionalno varnost Edwarda Snowdna, ki jo spremlja ves svet, je pritegnila tudi filmske ustvarjalce.

Njegovo zgodbo so že posneli štirje ljubiteljski filmarji iz Hongkonga. Njihov kratki film Verax si je na spletu le v prvem tednu ogledalo 43 tisoč gledalcev. V petminutnem filmu so posneli Snowdnovo pot od njegovega doma na Havajih do hotela v Hongkongu, kjer je novinarjem Guardiana razkril informacije o vohunskem programu ameriške agencije za nacionalno varnost. Kot so povedali, s filmom niso imeli nobenih komercialnih ali političnih motivov, posneli so ga zgolj zaradi zabave in ljubezni do filmskega ustvarjanja in zanimanja za filme, ki temeljijo na realnih dogodkih. In zaradi ljubezni do Hongkonga: "Vsi obožujemo Hongkong do smrti," je povedal Edwin Lee, ki je za film okrog sebe zbral nekaj prijateljev. "Vsi smo bili zelo vznemirjeni, ko je Snowden prišel v Hongkong," je še povedal.

Film posneli v štirih dneh
Verax – naslov filma izhaja iz kode, ki jo je Snowden uporabljal pri komuniciranju z novinarjem Washington Posta in v latinskem jeziku pomeni "govorec resnice" – so posneli v štirih dneh za manj kot 500 evrov. Snowdna igra Andrew Cromeek, ameriški učitelj angleščine, ki dela v Hongkongu in je Snowdnu vizualno tudi izjemno podoben. Poleg njega v filmu nastopa še fiktivi karakter lokalnega novinarja, CIA in policija.

Hollywood verjetno priložnosti ne bo izpustil
Zdaj se o filmski upodobitvi govori tudi v Hollywoodu. Mnenja o njegovih dejanjih so različna, toda dvojnost, ki jo sproža, ko ga nekateri dojemajo kot izdajalca, drugi pa podpirajo nominacijo za Nobelovo nagrado za mir, ki jo je vložil švedski profesor sociologije Stefan Svallfors, je verjetno dobra osnova za privlačno filmsko uspešnico.

Seveda tudi v filmski meki mnenja niso enaka. Medtem ko hollywoodski mogotec Harvey Weinstein Snowdnovih dejanj nikakor ne podpira in ne razmišlja, da bi o njem posnel film, ga Oliver Stone opisuje kot heroja, poroča BBC. Zanimanje za filmsko ekranizacijo njegove zgodbe pa je že izrazil avstralski režiser Phillip Noyce. Kdo se bo zares uspel dokopati do kamere, ki bo zabeležila Snowdenovo pot, še ni jasno, zagotovo pa bo to še ena velika zgodba, iz katere želi Hollywood iztržiti veliko.

N. Ar.
Prijavi napako
Komentarji
meteor
# 21.07.2013 ob 17:28
Edwardu Snowdenu se zahvaljujemo ker razkriva širino zbiranja in obdelovanja informacij o posameznikih, družbah preko informacijsko odprtega sodelovanja - neposrednega zbiranja na ameriških spletnih serverjih oz. strežnikih korporacij: Windows, 9.11.2007; Yahoo, 3.12.2008; Google, 14.12009; Facebook, 6.3.2009; Pal Talk, 12.7.2009; You Tube, 24.9.2010; Skype 6.2.2011, AOL 31.3.2011, Apple okt. 2012… z izgovorom boja proti terorizmu.
VIR

Tovrstno množično in neselektivno zbiranje informacij je nevzdržno, obenem pa takšne informacije omogočajo povsem druge oblike rabe, od prefinjenih oblik manipulacij izbranih ciljnih posameznikov, do upravljanja z družbenim nadjazom (po Jungu).
Zbrane informacije se lahko za protiusluge menja ali pa prodaja: PR agencijam, multinacionalkam, filmskim studijem.
In res naš svet je vse bolj klišejski in UPRAVLJAN.

Tako zbrane informacije so kot rečeno lahko tudi močno orodje izsljevanj in pranja možgan in seveda oblikovanja – usmerjanja javnega mnenja.
Ti procesi pa se odvijajo v demokratičnih pravnem sistemih, ki so utemeljeni z osebnimi človekovimi pravicami.
[url="http://www.rtvslo.si/blog/meteor/novosti/80115"]
VEČ
[/url]
HappyNurse
# 21.07.2013 ob 15:12
vprašanje, če ni bil scenarij napisan, še preden se je vse zgodilo.
Zlobni genij
# 21.07.2013 ob 15:45
Snowden je zgolj en kos sestavljanke. Ne verjamem da je edini. Verjetno je vpletenih več ljudi, Snowden pa zgolj vaba za medijske hiše ter ameriško vlado.

Če bi bil jaz na njegovem mestu bi zbral skupino zaupanja vrednih ljudi, skupaj z njimi ustvaril načrt o tem kako razkrinkati vlado, nato bi pustil punco, kontaktiral medije, oz. poskrbel da je fokus na meni in ne na mojih prijateljih, čiger naloga je, da se dokopljejo do tiste prave resnice, vseh vladinih laži.
megan
# 22.07.2013 ob 09:18
Zgodba je v resnici filmska, samo preden bo o tem sneman film, treba počakat na epilog, kar se lahko še precej zavleče. Verjetno bo tudi sam glavni akter moral privolit v snemanje in tudi povedat kaj o svojem doživljanju situacije, da bo sploh možno napisat dober scenarij, ki ne bo izmišljen.
Ne vem, pa kdo in kako bi snemal film. Ne verjamem, da bi ga ameriški Hollywood bi sposoben oziroma, da bi ga sploh smel prikazat kot junaka. Filma, v katerem je prikazan kot zločinec pa jaz in verjetno še marsikdo ne želimo gledati. Ob zgodbi, kjer bi Amerika prikazala svojo "vsemogočnost" tem bi zmagovalno spravila "izdajalca" v zapor bi mi šlo na bruhanje.Verjetno ne bi bila edina in zelo upam, da do takega scenarija ne pride. Gledanje tega, kako se hvalijo, kako so nebeški in kako pomagajo celemu svetu, bi bilo res mučno, ob tem da bi vedeli da je resnica ravno nasprotno od tega.
Če bodo pa film snemali npr v Venezueli ali kje drugje, kjer bodo sposobni prikazat realno stanje, pa zna bit dober film.
Arnolfus
# 21.07.2013 ob 16:48
Zdaj se naj pa še kakšen iz naše Sove opogumi in javnosti pove, da se vsem bere elektronsko korespondenco in prisluškuje telefonom.
tk11
# 21.07.2013 ob 15:38
ja seveda bomo
Majster_
# 21.07.2013 ob 22:37
Prej ali slej bodo posnel film o njem, nič novega.
Zbornaya Komanda
# 21.07.2013 ob 19:20
V vlogi Snowdna pa Dolph Lundgren.
inski11
# 21.07.2013 ob 18:43
Se ukvarjamo skoraj samo z njim namesto, da bi se ukvarjali z njegovimi razkritji...
sunken
# 21.07.2013 ob 17:32
Bomo zgodbo Edwarda Snowdna gledali na filmskem platnu?

v Hollywoodu to sploh NI vprašanje, ampak dejstvo :)
VadeRetroSatana
# 21.07.2013 ob 17:58
A so ta short film slučajno posneli pri RTVSLO?
Ker je res obupen.
HappyNurse
# 21.07.2013 ob 15:49
zlobni genij

kaj je sploh novost snowdenove zgodbe?
Kazalo