Tudi slovenski filmi lahko navdušijo Hollywood. Foto: Željko Stevanić
Tudi slovenski filmi lahko navdušijo Hollywood. Foto: Željko Stevanić
V glavni vlogi nastopa Gregor Bakovič. Foto: Željko Stevanić
Jan Cvitkovič
Pot navzgor Jana Cvitkoviča očitno še ni pri koncu. Foto: RTV SLO

Plan B je stik s producentsko hišo Staragara, pod okriljem katere je nastal novi celovečerni film Jana Cvitkoviča, vzpostavila, da bi spoznala pogoje za snemanje ameriške različice filma. V pogovoru na festivalskem prizorišču je Jan Cvitkovič o ponudbi dejal: "Če mi dajo milijon zelencev, je vseeno, če bo Odgrobadogroba romantična komedija."

Film tudi v tekmi za vodomca
Odgrobadogroba, ki je svetovno premiero doživel na festivalu v San Sebastianu, na redne sporede slovenskih kinematografov prihaja 17. novembra. Že v San Sebastianu se je film več kot odlično odrezal, saj je Janu Cvitkoviču prinesel nagrado za najboljšega mladega režiserja. Film je prepotoval še festivale v Zagrebu, Varšavi, Londonu in Sevilli, trenutno pa potekajo dogovori, da bi film dopolnil program festivala Sundance.

Organizatorji Liffa pa so naknadno tudi sporočili, da bo Cvitkovičev film tudi v tekmi za festivalsko nagrado vodomec, saj naj bi ga v netekmovalno sekcijo Novi slovenski filmi uvrstili pomotoma. Odgrobadogroba izpolnjuje vse formalne pogoje za sodelovanje v tekmovalni sekciji Perspektive, kamor so ga po spremembi statusa tudi uvrstili.

Čeprav se je moral Jan Cvitkovič v zadnjih letih že navaditi na dobre kritike svojih projektov, pa je na pogovoru dejal, da ga na javnih projekcijah njegovih filmov še vedno spremljajo mešani občutki, predvsem pa rahlo nelagodje in nervoza.

Film gre nekoliko po svoje
Dramaturški lok svojega novega celovečerca je Jan Cvitkovič skrbno načrtoval. Film se začne ležerno in humorno, počasi pa se preveša v resnobo. Produkcijo sklene misel na Vsemogočnega. Že pri gradni likov je imel Cvitkovič v mislih določene igralce in izbira igralcev se mu je tudi dobro posrečila. Ekipa je bila namreč po trditvi Cvitkoviča zelo disciplinirana in se je skupaj z Natašo Burger tudi temeljito pripravila na snemanje.

Režiser pa mora biti vedno pripravljen na spremembe. Cvitkovič je v pogovoru z moderatorko Meto Česnik zaupal, da gre snemanje vedno nekoliko po svoje, zato mora režiser med nastajanjem filma sprejemati tudi kompromise in če se to izkaže za potrebno - spremeniti poudarke v scenariju.