Brata Dardenne sta - vsaj v svojih filmih - pesimistična glede sveta okoli nas. Foto: Reuters
Brata Dardenne sta - vsaj v svojih filmih - pesimistična glede sveta okoli nas. Foto: Reuters

Čeprav se filma lotevata zdaj, le malo po marčevskih terorističnih napadih v Bruslju, se je ideja za tak projekt kalila počasi in dalj časa, je na filmskem festivalu v Limi povedal Luc Dardene.

Snemanje se bo predvidoma začelo v naslednjem letu.

Teroristični napadi na letališče Zaventem in postaji podzemne železnice Maelbeek v evropski četrti v Bruslju, ki so terjali več kot 30 smrtnih žrtev in ranili več kot 300 ljudi, so sicer v Belgiji sprožili javno razpravo o tem, kako bi se bilo treba zoperstaviti islamskih skrajnežem, ki so se rodili in odraščali v Evropi.

"V filmu se bova ukvarjala s fanatičnim likom, likom, povezanim z islamskim terorizmom," je dejal Luc Dardenne, a o projektu za zdaj ni želel povedati ničesar drugega.

Brata Dardenne, dvakratna dobitnika zlate palme za najboljši film na festivalu v Cannesu - leta 1999 sta jo prejela z film Rosetta in leta 2005 za film Otrok - sta mojstra minimalističnih filmov, v katerih se osredotočata na like z obrobja družbe.

Kot je še povedal Luc Dardenne, sta Belgija in Francija, ki je bila prav tako žrtev terorističnih napadov, zabredli v "neobičajno in nenavadno vojno".

"Zadnjih 20 let imamo v Belgiji šole, kjer se ljudje učijo arabsko iz Korana, imamo salafistične mošeje. Tam so izobraževali današnjo mladino, ji povedali, da so na eni strani oni, pravi muslimani, na drugi strani zahodnjaki ali slabi muslimani, ki niso takšni, kot naj bi bili. Tak način šolanja je pripeljal do tega, kar vidimo danes. Islam reagira na globalizacijo," je dodal.

Brata Dardenne skupaj snemata filme že od 70. let preteklega stoletja. Njun najnovejši film Neznano dekle je premiero doživel maja na filmskem festivalu v Cannesu.