Foto:
Foto:
Film Mikea Leigha je prejel kar tri nominacije za oskarje.

Michaelu Mooru se odločitev, da svojega filma Fahrenheit 9/11 ne bo poslal kot kandidata za najboljši dokumentarni film, ampak kot kandidata za najboljši film, ni obrestovala. Moore, ki je pred dvema letoma že prejel oskarja za najboljši dokumentarec (Bovling za Columbine), tokrat v želeni kategoriji ni bil nominiran in tako ne bo izpolnil upanja, da bo Fahrenheit 9/11 prvi dokumentarni film, ki bo prejel oskarja za najboljši film.

Tri nominacije za "tehnične" oskarje
V glavnih kategorijah pa je praznih rok ostal tudi Mel Gibson, ki je bil med kandidati za nominacije s filmom Kristusov pasijon. Film o poslednjih 12 urah Kristusovega življenja je v preteklem letu sprožil vrsto polemik in protestov ter bil eden bolj razvpitih filmov. Prejel je "le" nominacije za najboljšo masko, kinematografijo in filmsko glasbo. Kristusov pasijon je v začetku januarja prejel sicer nagrado people's choice za najboljšo dramo, vendar pa se to le stežka primerja z dvema oskarjema, ki ju je Gibson prejel za sago Pogumno srce (Braveheart).

Težka bo ...
Ustvarjalci britanskega filma Vera Drake so bili ob razglasitvi nominirancev za oskarje s tremi nominacijami prijetno presenečeni. Kljub temu pa se režiser filma, v katerem blesti Imelda Staunton (nominacija za najboljšo žensko vlogo), Mike Leigh še ne upa prezgodaj veseliti. V kategoriji za najboljšo režijo so poleg njega namreč nominirana tako znana imena, kot sta Clint Eastwood (Million Dollar Baby) in Martin Scorsese (The Aviator).

Dogodki izpred devetih let še niso pozabljeni
Mike Leigh je v pogovoru s predstavniki medijev dejal, da imajo pobiralci stav verjetno kar prav, ko mu pripisujejo možnost za zmago v razmerju 25:1, najbrž pa se še vedno spomni, da je njegov film Secrets & Lies, posnet leta 1996, prejel pet nominacij za oskarje, ustvarjalci filma pa niso prejeli niti enega kipca. Tretja nominacija, ki jo je prejel film o ženski, ki izvaja z zakonom prepovedane splave ne zaradi finančnih koristi, ampak iz skrbi za dekleta in ženske, ki so v težavah, je za izvirni scenarij (Mike Leigh).

Leigh in Stauntonova sta po razglasitvi nominirancev še dejala, da sta prijetno presenečena predvsem nad sprejemom filma v ZDA, saj je ta vsebinsko zelo daleč od siceršnjih hollywoodskih uspešnic.