Helen Mirren je na londonski premieri takole pozirala z dvema vojakoma. Foto: EPA
Helen Mirren je na londonski premieri takole pozirala z dvema vojakoma. Foto: EPA
false
Colin Firth je pri filmu sodeloval kot producent. Foto: EPA

Ne gre za novico z enega od kriznih žarišč, temveč za povzetek vsebine trilerja Eye in the Sky s Helen Mirren v glavni vlogi. 70-letna igralka v drami upodablja polkovnico, ki skuša o svojem prav prepričati britanski kabinet, saj se vsi ne strinjajo z njo. Politični in vojaški vrh se znajde v veliki dilemi, ali napasti potencialne napadalce, pri čemer bi operacija terjala tudi civilne žrtve.

"Mislim, da je šlo za zelo bistro potezo režiserja," je glede tega, da je bila njena vloga sprva mišljena za igralca, na britanski premieri dejala Mirrenova in dodala, da to, da glavno vlogo igra ženska, gotovo odpira film tudi za žensko občinstvo. "Tako veliko bolj pritegne vse k zgodbi. Tako ni le mačo film, saj veste, film o moških in vojni."

Ob tem je dejala, da se uporabi brezpilotnih letal v današnjem času ni mogoče izogniti, zato je pametno, da se temu čim prej prilagodimo.

Zadnji film Alana Rickmana
V filmu igrajo tudi Aaron Paul, Phoebe Fox in pokojni Alan Rickman, ki je umrl januarja letos. "Mislim, da je to film, na katerega bi bil Alan zelo ponosen v smislu, kako je narejen in kakšno zgodbo pripoveduje. Ne izbira strani, ne sprejema moralnih odločitev, temveč zgolj niza moralna vprašanja," je dejala oskarjevka in dodala, da je zelo žalostna, da gre za Rickmanov zadnji film.

Film so premierno prikazali na filmskem festivalu v Torontu lani septembra, zdaj pa prihaja na velika platna v ZDA (ponekod že marca), v Evropi in drugje.